2019. máj 25.

Érzelmi tartalék

írta: Éva28
Érzelmi tartalék

covenant-love-2645189_960_720.jpg

Két ember együttélésének – legyen az házasság vagy élettársai kapcsolat – alapja az érzelmi és gazdasági közösség.

E két terület közös metszete adja egy család alapját. Ha körülnézünk, számos egyedi megoldást látunk ennek a két területnek a kombinálására. E számos variáció között az elköteleződés szempontjából még mindig a házasság a legkomolyabb intézmény. A statisztika - miszerint ebből egyre kevesebb köttetik -, ezen a tényen nem változtat.

Anyagi világban élünk – pénzért vesszük a kenyeret a boltban, de ha magunk sütjük, akkor a hozzávalókat kell megvásárolni... Egy előrelátó, a jövőt tervező, felelősen gondolkodó pár pénzügyi tartalékot képez. Mindenki a maga lehetőségeihez, az aktuális élethelyzetéhez képest. Vannak jobb időszakok, amikor jobban hízik a malacpersely, és vannak nehezebb időszakok, amikor kevesebbet, talán semmit nem tudunk eltenni a párnacihába – sőt, esetleg ki is kell venni belőle. Van, akinek az jelenti az abszolút sikert, hogy hónap végére nincsen adóssága. Sokféle élethelyzet van.

 Ahogy az anyagiakból is – ilyen vagy olyan módon, de – igyekszünk tartalékot képezni, ugyanúgy szükség van az érzelmi tartalékra is. Egy család biztonságához, a hosszú távú működéshez mindkettőből szükség van készletekre. Mivel a pénz bizonyos szempontból kézzelfoghatóbban jön szembe a mindennapokban – ruházat, élelmiszer, tankolás, biztosítások, számlák, a gyerek különórái, és a sort még sokáig lehetne folytatni – így hajlamosak vagyunk kizárólag erre koncentrálni. Ám van egy ennél sokkal kézenfekvőbb indok is: míg a lakáshitel nem fizetése esetén sajnos súlyos következmények vannak, úgy az érzelmi tartalék elhanyagolása esetén az „érzelem-behajtó” nem keres meg bennünket... legalább is egészen más módon jelentkezik be az életünkbe...

Modern világban élünk, sokféle kapcsolati-modellel próbálkoznak az emberek. A nagy sokszínűség mellett bizonyos szerep-kombinációk mégis meglehetős állandóságot mutatnak. A családi otthon melegének megteremtése továbbra is javarészt a nőn múlik. A férfi feladata a biztonság, a védelem, a stabilitás. Ideális esetben mindkét fél beleteszi azt, ami az ő része, és mindkét fél megadja a tőle telhető maximális segítséget, hogy a másik felet is támogassa a saját feladataiban.

Válási és párkapcsolati mediátorként azt látom, hogy egy kapcsolat addig tart, amíg van benne érzelmi tartalék. Amíg mindkét fél tud belőle töltekezni. Mindenki a maga módján rakja bele a részét, és a maga módján vesz is ki belőle. A családi élet egyik meghatározó alapszabálya itt is működik: ne méricskéljünk! De a félreértések elkerülése végett a kiegészítés is álljon itt: ez a szabály csak akkor működik, ha nem élünk vissza vele!

Mivel lehet növelni az érzelmi tartalékot? A titok itt is az egyszerűség. Apróságokkal klasszisokat lehet változtatni egy kapcsolaton! Például egy olyan helyzetben, amikor jól érezzük magunkat, akkor tudatosítani kell, hogy most jó. Ki is lehet mondani hangosan, egymás szemébe nézve. Én azt szoktam mondani egy-egy ilyen helyzetben: „most készül a ragasztó.” Mit jelent ez? Egy jó pillanat tudatosításával magunkba szívjuk az abban lévő pozitív erőt, és eltesszük későbbre. Mikor az élet széthúzza a pár tagjait, akkor ott a ragasztó, ami segít egyben tartani őket.

pair-3798371_960_720.jpg 

Jelentheti azt, hogy jó érzés hazamenni a munka után, mert jó otthon. Egy sima, egyszerű hétköznapon, amikor nincsen ünnep, nincsen kivételes alkalom – akkor is jó hazamenni. Jelenti a hétvégi közös, ráérő, nyugodt reggeliket. Jelentheti a közös készülődést egy-egy ünnep alkalmával, melybe a család minden tagja, életkorának megfelelően be tud kapcsolódni. Jelentheti a látszólagos „üresjáratokat”, mikor csak úgy vagyunk, nevetünk, lődörgünk az otthonunkban. Jelentheti a közös nevetéseket közös kirándulásokat, közös tevékenységet a kertben...

 És jelentheti azt is, mikor az egyik fél nehéz helyzetben van, mert például problémák vannak a szüleivel, esetleg elvesztette őket, vagy a munkahelyén egy nagy projekt miatt minden energiája erre koncentrálódik, és kevesebb jut a családra – a másik ekkor kitart, mellette, mögötte áll, nyújtja a hátteret. Mert van annyi közös alap, amiből ilyenkor ki lehet venni. Amikor az egyik félnek átmenetileg másfelé irányul a figyelme, akkor ez a másik félre is hatással van, hiszen egy kicsit egyedül marad. Vannak ilyen helyzetek az életben, ez nem a kapcsolat felborulását jelenti. Ez az élet velejárója. Ilyenkor nem kell pánikba esni.

Az érzelmi tartalékot jelenti az is, amikor többet adok, mint amennyi az adott helyzetben elegendő lenne. Ez egy többletet képez, amiből ki lehet venni a szűkösebb napokon.

Fontos, hogy mindkét fél ki tudjon venni ebből a közös érzelmi tartalékból. Ha az egyik fél úgy érzi, hogy ő csak beletesz, de ő maga nem vehet ki belőle, akkor ezen változtatni kell, mert az egyenlőtlenség a legtöbb esetben a rendszer felborulásához vezet.

Amikor egy pár a váláson gondolkozik, vagy már el is döntötték, hogy elválnak, akkor ez az érzelmi tartalék már teljesen kiürült. Kiürült, és nem tudják újra feltölteni.

Nincs meg az adok-kapok közöttük, illetve bizonyos szempontból csakis nagyon szigorú adok-kapok van. 

Ezért nem akarnak együtt időt tölteni, nem tudnak közösen tervezni. Mielőtt a válás mellett dönt a Pár - akár közös megegyezéssel, akár az egyik fél egyoldalú döntése miatt alakul így  -nagyon fontos, sőt, a pár életének szempontjából életbevágóan fontos tisztázni, hogy ugyan kiürült ez az érzelmi tartalék, de vajon lehetne-e újra tölteni bele? Egy házasság során bizony van olyan, hogy kiürül ez az érzelmi tartalék. A hétköznapok, a megannyi feladat elsodorja egymás mellől a Feleket. Aki már átélte ezt, és sikerült újra feltöltenie Párjával ezt a közös alapot, az a jövőben nagyobb rutinnal figyel erre, hiszen tudja: nem könnyű felállni.

Vannak nagyon nehéz helyzetek: amikor egy teljesen kiürült tartalék helyére betoppan egy külső kapcsolat. A legrosszabbkor. Ilyenkor nagyon nehéz megtartani az eredetileg, közösen kitalált irányt.

Attól, hogy az érzelmi tartalék kiürül, még nem feltétlen a válás a jó irány. Nem feltétlen a válás a megoldás azokra a problémákra, melyet ez az üres helyzet teremt. Fontos a Pár tagjainak külön-külön is, és együtt is tisztázni, hogy azoknak a szabályoknak, melyek ide vezettek – a közös elhatározáson alapuló – megváltoztatásával vajon fel lehet-e újra tölteni a közös érzelmi tartalékot? Sok esetben neki lehet állni újra... közös erővel.

 

Szilvássy Rita

válási, párkapcsolati mediátor, jogász

www.lehetjobb.hu

 

Szólj hozzá

párkapcsolat coaching coach co