2020. már 27.

„Értelmes” dolgokkal foglalkozni már fél egészség, főleg megpróbáltatások idején

írta: SzabóElvira
„Értelmes” dolgokkal foglalkozni már fél egészség, főleg megpróbáltatások idején

Egy egyszerű megküzdési stratégia, ami enyhíti a bezártságot

Vajon mi az az egyetlen dolog, amit megtehetünk a lelki egyensúlyunkért, még akkor is, ha egyébként nyomasztó helyzetben vagyunk?

Most, a Covid-19-járvány idején, egyre-másra jelennek meg a fotók a Facebook-falamon frissen sült kiflikről, ínycsiklandó kuglófokról, „tuti” kenyérreceptekről. Azt hiszem, habár ezek banális dolgoknak tűnhetnek, mégis joggal mondhatnánk rá, hogy „valamiféle mélyebb értelmet hordoznak”. Mert ez a sok házi sütésű kifli és kenyér nem más, mint mélyről jövő emberi törekvés arra, hogy a magunkra szabott otthonmaradás közepette is megtaláljuk az élet szépségét és az alkotás örömét, ha saját sütésű péksüteményben, akkor abban; törekvés arra, hogy legyen egy kis sikerélményünk, az ízlelőbimbóinknak meg egy kis esztétikai élménye, és a közösségi oldalon mindezt megosztva kapcsolódjunk az ismerőseinkkel, még ha pár kedves komment erejéig is.

room-apartment-architecture-bookcase-271816_1.jpg

Az angolszász kultúrákban sokan fontosnak tartják, hogy „meaningful”, vagyis értelemteljes dolgokkal foglalkozzanak. Ez nem feltétlenül jelent filozófiai magasságokat, inkább olyan egyszerű rítusokat, mint hogy a bezártság érzéséből és a járvány okozta fenyegetettségből kilépve keresünk egy egyszerű tevékenységet, aminek nekiszentelhetjük magunkat. Valami apróságot, ami az adott pillanatban a boldogságteremtő készségünk kifejeződése. Így nyer a tökéletes kenyérrecept megtalálása önmagán túlmutató, mélyebb értelmet – és így válik megküzdési stratégiává, sőt túlélésünk zálogává.

baked-bread-in-beige-ceramic-bowl-2062429.jpg

A pszichológiai kutatások szerint ellenállóbbak a megpróbáltatásokkal szemben azok, akik megtalálják annak értelmét, miért kell kibírni mindezt a szenvedést, másrészt akik értelmes tevékenységekbe tudnak merülni mindeközben, kilépve ezzel a szorongatott lelkiállapotból. S a kuglófsütés vagy egy gyümölcsfa figyelmes megmetszése így válik a nehézségek átvészelésének és az élet megújulásának eszközévé, sőt jelképévé.

Szabó Elvira

A szerző pszichológiai témájú Facebook-oldala: Gyökerek és szárnyak

A szerző további írásait – külső és belső utazásokról szóló történeteit, valamint publikált szépirodalmi szövegeit – az ElviraSzabo.com weboldalon találod. Iratkozz fel a weboldal hírlevelére, hogy értesülj a friss megjelenésekről!

Kövesd a szerzőt a közösségi médiában:
Facebook: Vargabetűk – egy oldal azoknak, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra
Instagram: elvira_szabo_

Bővebben az értelemteljes tevékenységek értékéről:
Kelly McGonigal: A stressz napos oldala. Miért jó a stressz, és hogyan bánjunk vele ügyesebben? „Stressz nélkül értelmetlen az élet” c. fejezet. Ursus Libris, Budapest, 2016.

Szólj hozzá

stressz megküzdés stresszkezelés Szabó Elvira koronavírus