2020. ápr 01.

Taníts nyerő stratégiákat a gyermekednek!

írta: kreatív pszichológia
Taníts nyerő stratégiákat a gyermekednek!

..egy szemléletváltó játék segítségével.

boys-554644_1920.jpg
Legutóbbi írásomhoz –Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket – érkezett egy komment: „Én inkább nyerni tanítom meg!” – írta egy szülő. Természetesen a két dolog nem választható szét, és aki hosszú távon győztes szeretne lenni, annak képessé kell válnia a veszteségek elviselésére is, de értem, mire gondolt a hozzászóló és igaza van: tanítsunk a gyermekünknek nyerő stratégiákat, tanítsunk meg gyermekünknek egy szemléletváltó játékot, a sakkot!

Miért jó sakkozni?

A sakk egy zseniális játék. Egyrészt, mert lényegesen érdekesebb és változatosabb, mint a legtöbb társasjáték, gyakorlatilag megunhatatlan és szülőként, felnőttként is izgalmasabb lehetőség, mint „Ki nevet a végén”-t játszani. A sakk olyan alapvető kognitív képességeit fejleszti egy kisgyermeknek, mint a logikai készség, figyelem, az észlelés, vagy a több szempontú gondolkodás. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy a sakk olyan készségeket alakít ki, amelyek az élet sok területén segíthetik - tehetik sikeressé - gyermekünket, ráadásul pszichológiai szempontból fontos, szimbolikus üzeneteket is közvetít. Íme 5 ok, amiért érdemes sakkozni tanítani a gyermekünket:

1, A másság értéke

A sakkban a bábuk más-más módon mozognak, ezáltal lehetőségeik és „képességeik” is különbözőek. Ugyan minden bábunak van egy értéke és természetesen vannak értékesebb, mondjuk úgy tehetségesebb bábuk, de egyes helyzetekben egy kevésbé értékes bábu szerepe jelentősen felértékelődhet. A sakkozónak ismernie kell bábuinak lehetőségeit, tudnia kell, hogy melyik mire, mikor jó. A figurák sokszínűsége komoly érték egy olyan ember kezében, aki tud vele bánni. Ha gyermekünk megtanulja azt, hogy minden embernek mások az értékei, máshoz van tehetsége – beleértve saját magát is – akkor egyrészt toleránsabb és empatikusabb felnőtt válik belőle, másrészt saját magában is tudja értékelni a tehetséget, nem pedig a hibáira fog összpontosítani.

2, Most legyen egy kicsit jó, vagy kicsit később legyen nagyon jó?

Aki jó sakkjátékos szeretne lenni, annak meg kell tanulnia késleltetnie a vágyait. Meg kell állnia, hogy leüssön egy bábut – pedig milyen jó érzés lenne – vagy épp fel kell áldoznia egyet a sajátjai közül. A cél elérésének az érdekében le kell mondani az azonnali vágyteljesítésről egy nagyobb „jó”, egy fontosabb cél érdekében.

3, Stratégiaalkotás, avagy gondolkodj hosszú távon!

Nem elég azonban késleltetni a vágyak teljesítését, a győzelemhez az is szükséges, hogy legyenek hosszú távú elképzelések a sakkozó fejében. Aki nem tesz mást, mint minden helyzetben csak reagál az ellenfél lépéseire anélkül, hogy saját elképzeléssel rendelkezne, az jó eséllyel veszíteni fog. Ha egy gyermek megtanulja azt, hogy nem kiszolgáltatott áldozata a világban történő eseményeknek, hanem aktív alakítója is lehet az életének, akkor önértékelése, önbizalma javulni fog, képes lesz rá, hogy célokat tűzzön ki saját maga számára és a célhoz vezető lépéssorozatra is legyenek elképzelései, lehetőség szerint akár több, lehetséges változatot is felépíthet.  Ráadásul kialakulhat az a képessége is, hogy mérlegelni tudjon, milyen áldozatokat érdemes meghozni egy kívánt cél eléréséhez, melyik áldozat túl nagy, mikor kell feladni, változtatni a stratégián, ahelyett, hogy makacsul kitartana egy olyan elképzelés mellett, amely kezdetben ugyan jónak tűnt, de nem vált be.

4, Sakk, a szemléletváltó játék

A sakk talán legfontosabb pszichológiai értéke, hogy megtanít, sőt rákényszerít a szempontváltásra. Kisgyermekeknél, vagy kezdő játékosoknál figyelhető meg, hogy ha talál egy jónak tűnő lépést, vagy lehetőséget az ütésre, akkor az ellenfél lépéseit képes tökéletesen figyelmen kívül hagyni és kizárólag saját céljára összpontosítani. A kudarc ez esetben természetesen kódolva van akár a sakkasztalon, akár az életben folyik a játék. Ha nem figyelünk a környezetünkre, ha nem értjük meg más emberek szándékait, céljait és érzéseit, ha nem vagyunk tisztában a saját környezetünkkel, annak lehetőségeivel és korlátaival és mindezek változásaival, akkor olyan gyorsan kapunk mattot, hogy még a veszélyt sem fogjuk érzékelni. A sakk, akár az életünk, egy társasjáték, ha jól akarunk játszani, akkor figyelnünk kell azokra, akik társaink ebben a játékban.

5, A mesebeli legkisebb fiú

Ahogyan már írtam korábban, a bábuk lehetőségei, tehetsége különböző. Nem születik mindenki királynőnek, sőt bizony kicsi, egyszerű gyalogból van a legtöbb a táblán. A gyalog lépési lehetősége korlátozott, ő nem tud nagyokat lépni és nagyokat álmodni, egyszerűen csak teszi a dolgát. Mégis, ebben a kicsi bábuban rengeteg erő rejtőzik: védelmet biztosít a társainak, de adott esetben még az is előfordulhat, hogy mattot ad magának a királynak, ezzel eldöntve a játék kimenetelét. Ami azonban a sakk legszebb szimbolikája: ha a gyalog - aki nagy értéket nem képviselt, mert ugye nem született királynőnek - kitartóan és szépen lassan, lépésenként végighalad a táblán, akkor megtörténik a csoda, a kicsi gyalog álma valóra válhat, akár királynővé is változhat!  

Nem könnyű feladat egy kisgyermeket megtanítani sakkozni, de garantáltan megéri, hisz  amit leírtam, az csak a jéghegy csúcsa. Ha megtanítja sakkozni gyermekét, a sikerhez vezető képességeket és stratégiákat tanítja meg neki! Ha nincs ötlete, hogyan kezdjen hozzá, próbálja ki az esélykiegyenlítő sakkot, amelyet egy korábbi írásomban ajánlottam.

Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

 

 

Szólj hozzá

gyerek siker gyermek kreativpszicho