2020. máj 11.

Erős vagy és bátor

írta: SzEGy
Erős vagy és bátor

hip-hop-1209499_640.jpgÓ, igen, erős vagy és bátor.

Dehogy is kell. Miért kéne ezt bizonyítanod?

Igazi nagy mázlista vagy, töretlen a szerencséd, a magabiztosságod acélos és megingathatatlan, miközben elhiszed, hogy itt minden jól van.

Miféle bajok? Ugyan már!

Azok csak máshol, másokkal történhetnek – te sérthetetlen, csalhatatlan, sőt ez idáig még halhatatlan is vagy.

Valamint, ha a szimatom nem csal, eléggé oktondi, pont, mint egy vérbeli tizenéves. Nem bántásból mondom, de az, az a kor, amiben az ember még nehezen különbözteti meg a vakmerő vágyat a vaktól. Bocsánat a gúnyosnak ható hangnemért, biztos csak az irigység teszi, vagy az életkor, de nem csak azért, mert elmúltam már ennyi meg annyi. Inkább úgy együtt az évek, meg a rutin…motivation-4343525_640.jpgMégis, mennyire kívánatos az a laza, nemtörődöm, extra széles mosoly, az az egyenes derék, azok a céltudatos léptek, az a sugárzó hit.

Persze, emlékszem a közismert falfirka szövegére:

„Ne irigyelj senkit, nem ismered későbbi sorsát.”

És dehogyis akarnék sorsot cserélni.

Meg hát, ha véletlenül mégis akarnék, akkor is hogyan tehetném.

Csakhogy neked láthatóan valami olyasmid van, ami éppen most az én számomra elérhetetlenül távolinak tűnik: friss, ropogósságában pompázatos magabiztosságod.

Nem tudsz róla? Dehogynem. Ott fénylik a szemedben, a feltartott fejed, nyakad ívében, a hátad egyenességében, a „ki, ha én nem?”, majdnem olyan harsogóan, mint egy neonreklám. Sugárzik rólad a szilárd meggyőződés, hogy tied a világ.

És mi lehet ebben a baj?

Inkább hagyjuk, mert már sorolnám is, mi minden lehetne…tiger-2454410_640.jpgVeled történne bármi rossz? Ugyan már!

Ezzel a mostani kis döccenővel, apró nehézséggel? Ezzel még simán megbirkózol, ide neked az oroszlánt is!

Miközben én úgy érzem, folyamatosan aggódni és küzdeni kell a következő lépésért. Vagy legalább valami biztosabb kapaszkodóért. Vagy valami jobban hihető iránymutatásért…

„Abból végy, ami kéznél van, mert bánat a szívnek távoli dolgok után vágyódni.”[i]

Jó, tudom, bármekkora lehet a belső zavarodottság, nem feltétlenül látszik meg az emberen kívül.

Mikor is tanulom már meg, hogy ne a látszatokra hagyatkozzam? És mégis…mouse-4624918_640.jpgMit nem adnék most, azért az édes, gondtalan, „hol az a nyavalyás macska?” - érzésért, amit ugróegér korom óta mindig keresek, és ha nagy ritkán megtalálom, akkor is csak pillanatokra lehet az enyém.

Aztán kezdődik, az egész végtelen hajsza előröl…

Milyen szép is volna megszabadulni, legalább időlegesen a kétségektől.

Olyan megnyugtatóan otthonos és védett érzés volna most biztosnak, stabilnak érezni valamit a világból, ami körülvesz.

Miközben természetesen, folyamatosan, néha rohamosan változik éppen a minket körülvevő világ.

„Az élet olyan, mint az örökké változó tenger.

Senki sem állhat biztos lábbal a hullámok hátán…”[ii]

Milyen jó lenne megőrizni, átmenteni a nagy átalakulásokon egy szikrányit a saját belső biztosságunkból, a meggyőződésből, hogy igenis, mi meg tudunk birkózni mindazzal, ami jön. waves-1867285_640.jpgLegyen az bármi, ami jön.

„A belső mosoly az elégedettség hegycsúcsa, fénylő erő, amely a világot mozgatja, békés ragyogás, mely lecsöndesíti a háborgó tengert, a tajtékzó hullámokat és az ádáz szeleket.”[iii]

Meggondoltam magam, azt hiszem.

Inkább visszavonom a korábbi kérésemet, mégsem kell a tizenévesek csalóka világuralmi és mindenekfelett álló, hatalmassági illúziója. A felelősséggel felvállalt későbbi életkorokhoz tartozó emberi szerepek jogosan, alaposan megtépázzák majd úgyis mindenkiét, ha korábban nem roskadna össze, a szülővé válás biztosan leszámol ezzel az esetleg addig megőrzött illúzióval.

Már tudom is, hogy mit akarjak helyette, mert belső mosolyom, az régebben igenis volt. Lehet, hogy nem olyan extra széles fazonú és nem is hatalmas méretű, de emlékszem, hogy valamikor volt...

Most nem tudom pontosan, hová is tehettem, de meg kell lennie itt valahol...

Persze, ha tudtam volna, hogy ilyen hatalmas és hatékony, dehogyis hagytam volna hányódni. Mindjárt nekiállok előásni, leporolni és kifényesíteni, hogy ragyoghasson,,,

Vegyél magadhoz egy kicsit kevesebbet a mindennél, de egy kicsit többet a semminél. Ha a mindent és a semmit jól elosztod, pont annyid lesz, amennyire szükséged van.”[iv]

És ha ez már mind meglett, ugyan minek is kellene egy csalóka, törékeny illúzió?

Talán inkább erősebb hitre lenne szükségem, önmagamban és persze a pozitív végkifejlet esélyében.high-wire-artist-2683444_640.jpgJobban kéne hinnem abban, hogy bármi jön is, minden jóra fordulhat.

Valahogy mélyebben kéne elhinni azt, hogy másokra, a szeretteinkre, a saját világunkra és a környezetünkre is vigyázhatunk azzal, ha jól vigyázunk saját magunkra.

„Egy apa és a lánya mutatványosok voltak. Az emberek pénzt adtak a mutatványért, amin ételt tudtak venni maguknak. Egyszer az apa azt mondta a lányának:

– Vigyáznunk kell egymásra. Neked vigyáznod kell rám, nekem pedig rád, hogy biztonságban legyünk, mert a mutatványuk nagyon veszélyes, és ha valamelyikükkel történik valami baj, nem lesz meg a napi betevőnk és nem lesz majd mit ennünk.

A lány nagyon bölcsen így válaszolt:

– Mindkettőnknek önmagára kell vigyáznia, hogy eztán is meglegyen a betevőnk. Neked magadra kell figyelned a mutatvány alatt, ezzel tudsz nekem a legtöbbet segíteni, nekem pedig magamra, hogy semmi bajom ne legyen. Te jól vigyázol magadra, én jól vigyázok magamra, és így jól meglesz a betevőnk ezután is.”[v]

 

 

Szabóné Erdős Gyöngyi, pszichológus 

 

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről!

Lelkizóna írások a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven. 

 

 

 [i] Tatiosz: Minden napra szeretet, 264. 70. oldal, Kassák Kiadó, 2014.

[ii] Tatiosz: Minden napra szeretet, 203. 56. oldal, Kassák Kiadó, 2014.

[iii] Tatiosz: Minden napra szeretet, 320. 82. oldal, Kassák Kiadó, 2014.

[iv] Tatiosz: Minden napra szeretet, 265. 70. oldal, Kassák Kiadó, 2014.

[v] Bagdy Bella egyik régebbi elektronikus levelében olvastam ezt a tanulságos történetet

Szólj hozzá

döntés szorongás félelem megküzdés magabiztosság életszemlélet