Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2024. jún 16.

Az öreg és a tehene

írta: kreatív pszichológia
Az öreg és a tehene

  1_41.jpgFáradtan lehuppan a hatalmas gesztenyefa tövébe; egész nap a kertben dolgozott, ideje szusszanni egy keveset. Nekiveti a hátát a fa vastag, mélyen barázdált törzsének, és rágcsálni kezd egy pitypangot: várja, hogy a távolban felbukkanjon az öreg és a tehene. Mióta itt tölti a napjait a régi présházban, minden este látja őket. Mindig ugyanakkor érkeznek; órát lehetne igazítani hozzájuk. A viharvert Sokol rádióban a híreket kezdik mondani: globális gazdasági és biztonsági kihívások; Brüsszel; hőségriadó... A hírolvasó épp a mesterséges intelligencia diszruptív hatásairól beszél, amikor a dombon túl megpillantja az öreget.

...

Tovább Szólj hozzá

2023. dec 18.

 Tükrök törvénye

írta: kreatív pszichológia
 Tükrök törvénye

1_40.jpg 

Egy ideje rendíthetetlen hype övezi a nagy nyelvi modelleket, különösen, mióta az OpenAI a szélesebb publikum számára is elérhetővé tette a ChatGPT-t. Van, aki esküvői köszöntő vers írására használja, más a céges marketing stratégia kidolgozásához hívja segítségül, esetleg személyi trénerként veszi igénybe.

...

Tovább Szólj hozzá

2023. sze 08.

Milyen támogatást nyújthat egymásnak pár ember?

írta: SzEGy
Milyen támogatást nyújthat egymásnak pár ember?

  gemek_es_fekete_golyak.jpg

Az éves gimnáziumi osztálytalálkozónk előtt, és A nyaraló című könyv olvasása után egy csendes, elmaradt házimunka bepótlással és egyéb otthoni szöttyögéssel telő szabad délelőttön azon gondolkoztam, ténylegesen milyen támogatást is nyújthat egymásnak pár barátságos ember, néhány örömteli szórakozásnak tervezett órában. A könyvben a volt osztálytársak több évtizeden átívelő barátságukkal, segítségükkel ápolják a szimpátiára épült eredeti kötődést, de azért a közös iskolai múlton alapuló több évtizedes kapcsolat megőrzéséhez és naprakészen tartásához kell némi szerencse is, ez pedig nem jut mindenkinek osztályrészül. Így, ha támogatást, segítséget remélünk, nyilván az osztálytársnak is fontos ...

Tovább Szólj hozzá

kommunikáció osztálytalálkozó élmény megküzdés felnőttkor társas támogatás

2023. jan 26.

Ugyan, miért ne bírnék egy csecsemővel?

írta: SzEGy
Ugyan, miért ne bírnék egy csecsemővel?

baby-5636756_640.jpg

A napokban nagy port kavart a közösségi médiában egy hír – az ötvenes nevelőszülő, kevésen múlt, de lecsúszott arról, hogy a nála elhelyezett csecsemőt örökbe fogadhassa. Hasonló ügyek miatt immár sokadszor eltűnődtem, vajon ez a nevelőszülő mennyire gondolta végig, mennyire tartotta ténylegesen szem előtt a gyermek érdekeit. Mennyire reálisan mérlegelte az erejét és a lehetőségeit, felmérve, hogy tényleg ők-e ennek a gyermeknek a lehető legjobb örökbe fogadó család. 

Ez milyen embertelen intézkedés, hogy másoknak adják örökbe ”, szajkózták a kommentek, jogsérelem skandálták, – holott, az örökbefogadás nem alanyi jog, és a jogsérelem itt leginkább a gyermeket fenyegetheti, aki nyilvánvalóan nem emel szót ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés törvény örökbefogadás öregedés szülőség életkorok

2022. jún 29.

Engedjük gyerekeinket dühösnek lenni!

írta: kreatív pszichológia
Engedjük gyerekeinket dühösnek lenni!

pout-1190741_1920.jpg„Ne veszekedjetek!”, „Ne verekedjetek!”, „Ne beszéljetek csúnyán!” Ismerős tiltások, amelyek nap, mint nap elhagyják a szülői szájat… A gyerekeink indulatait hajlamosak vagyunk legátolni, csírájában elfojtani, mert talán mi magunk is félünk attól, ha dühösnek látjuk gyerekünket. Pedig jobb, ha tudatosítjuk magunkban, a gyerekekben van indulat bőven, hogy éppen kiben mennyi, az nem, kor és temperamentum kérdése. És ha az indulat bennreked, az előbb-utóbb szorongáshoz vezet. 

Düh és agresszió

A düh a hét alapérzelem egyike. Természetes, ösztönös, velünk született érzelem, aminek komoly evolúciós szerepe van a fajfenntartásban. A düh kontrollálása már nem ilyen egyszerű, ez egy komoly tanulási folyamat eredménye a ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek érzelem gyermek dühös kreativpszicho

2022. jan 03.

Otthon vagy otthon?

írta: Éva28
Otthon vagy otthon?

Idős anyánk, apánk... és a mi életünk

people-1394377_1280.jpg

Anyám elesett a lakásában és ripityára törte a csuklóját. Mentők, műtét, lábadozás a kórházban – no, ez ment a maga útján, de hogyan tovább?

Mióta - vagy 20 éve - apám meghalt, anyám egyedül élt a belvárosi lakásában. Már jó ideje mi jártunk föl hozzá bevásárolni, takarítani, vagy, hogy együtt költsük el a hozatott ebédet. Ő nem nagyon mozdult ki egy rövid sétára sem. Fájt a lába és már csak bottal érezte magát biztonságban. Még a bagózással is fölhagyott, mondván, nem akarja magát kiszolgáltatni annak, hogy kéne a cigi, de nem tud lemenni érte. Pedig dohányzott rendesen, mióta az eszemet tudom.

Amúgy nem volt egyszerű bevásárolni a számára. Valahogy mindig talált valami kifogásolnivalót a beszerzésben: ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés szorongás boldogság megküzdés önismeret öregedés szülők

2021. dec 12.

Egy szál gyertya

írta: kreatív pszichológia
Egy szál gyertya

  1_39.jpg

Napokig nem értette, miért épp ezt a koszorút választotta a virágboltban. Meg hogy egyáltalán miért is vette meg, mikor minden évben saját kezűleg készíti el az adventi koszorút. Akkor hasított csak belé a felismerés, amikor meggyújtotta rajta az első gyertyát. Olyan volt, mint egy síró, ráncos arc, ahogy a cirádás, sötétszürke oszlop oldalán egymás után gördültek le az ezüstösen csillogó, sűrű, nehéz könnycseppek. Mind a négy gyertya egyforma volt, furcsán-szürkés színű: akárcsak az urnába szórt hamvak.

...

Tovább Szólj hozzá

2021. nov 26.

Kidőlünk vagy bedőlünk?

írta: Éva28
Kidőlünk vagy bedőlünk?

Hogy kezeljük a saját, kis egyéni járványhelyzetünket?

cells-1872666_960_720.jpg

Másfél éve élünk a járványhelyzetben, tapasztaljuk a mindennapokban az ezzel járó hol abszurd, hol ijesztő, vagy épp már az agyunkra menő, idegesítő következményeket. Szokás szerint óriási véleménykülönbségeket generál a téma. Ma már nem csak a futballszakértők országa lettünk, hanem az virológusok, infektológusok, egyéb járványügyi szakértők országa is.

Nagyjából úgy zajlott a dolog, ahogy ez várható volt: az történt megint, kicsit leegyszerűsítve, hogy mindenki beleállt az elején egy vonalba, csatlakozott egy buborékhoz:

  • én a tudósoknak hiszek;
  • én bízom a saját immunrendszeremben;
  • ez is egy nagy biznisz, minden csakis a pénzről szól;
  • ne rendelkezzen senki az én testem felett;
  • hol vannak a korrekt, ...
Tovább Szólj hozzá

stressz szorongás egészség tudás életmód pszichológia megküzdés coaching önfejlesztés

2021. sze 24.

Biztonsági játék vagy merészség – melyiket választod?

írta: SzabóElvira
Biztonsági játék vagy merészség – melyiket választod?

A biztonsági játékosok megfosztják magukat a fejlődés lehetőségétől

Sokunknak egész gyerekkorunkban azt sugallták, hogy törekedjünk a biztonságra. Hogy ha megteszünk bizonyos dolgokat, például jól tanulunk és aztán biztos állást szerzünk, akkor minden rendben lesz az életünkben, és nem történik semmi vész. Azon túl, hogy ez a sugalmazás nem állja meg a helyét, a kiszámíthatóságra törekvéssel megfosztjuk magunkat valami fontostól: a fejlődés lehetőségétől.

photo-of-a-man-sitting-under-the-tree-737586.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

életmód megküzdés Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2021. sze 03.

3 ok, hogy kilépj a komfortzónádból

írta: SzabóElvira
3 ok, hogy kilépj a komfortzónádból

A komfortzónából való kilépés egyidős az emberiséggel. Már azzal, hogy két lábra álltunk, jó messzire elhagytuk a korábban megszokott kényelmes helyzetünket – még ha egy helyben maradtunk is –, és a Föld benépesítése csak ezután következett. Az emberi kultúra nem jött volna létre, ha megrekedtünk volna a „megszokott kockánkban”. Nézzük, miért gyümölcsöző a személyes életünkben, ha el tudjuk hagyni a komfortzónánk – hisz a személyes (pszichés) növekedés az, ami a közösséget is gyarapítja.

girl_mountain_hiking_1.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önfejlesztés mindset Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2021. júl 23.

3 tipp, hogy nyaralás nélkül is tartalmasan teljen a nyár

írta: SzabóElvira
3 tipp, hogy nyaralás nélkül is tartalmasan teljen a nyár

Vannak évek, amikor nem megyünk nyaralni – vagy csak rövid időre, és maradnak még „szabadon hagyott” szabadnapjaink. Amikor marad a megszokott színtér. A néhány napnyi pihenés, vagy akár néhány heti szabadság ilyenkor is arra szolgál, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. De hogyan csempésszünk színeket a szürke hétköznapokba?

island-73328.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nyár életmód Szabó Elvira én-idő koronavírus

2021. júl 17.

Hogyan gondoskodhatunk magunkról a pszichológus szerint?

írta: Éva28
Hogyan gondoskodhatunk magunkról a pszichológus szerint?

Megjelent korábbi szerzőnk, Mogyorósy-Révész Zsuzsa könyve!

watercolour-1766307_960_720.jpg

Zsuzsa hosszú ideig aktív tagja volt a Lelkizóna szerzőgárdájának is. Aztán épp sűrű szakmai elkötelezettségei miatt hagyott fel ezzel a tevékenységgel. De mi, a jelenlegi gárda tagjai azóta is követjük őt, tudjuk, hogy ő is minket, és nagy örömmel vettük, amikor megjelent végre a könyve, amelyen az elmúlt időszakban dolgozott.

Érzelemszabályozás a gyakorlatban – a címe.

Mivel többé-kevésbé én is szakmabeli vagyok, coach-ként dolgozom, ezért nagyon pontosan tudom, mennyire fontos témáról van szó. Zsuzsa egészen magas szinten gyakorolja hivatását, a pszichológiát, tanít is, elismert szakember.

Örültem nagyon könyve megjelenésének, és különösen a témának, amely hozzám is nagyon közel áll. Tudom, hogy az ...

Tovább Szólj hozzá

érzelem életmód pszichológia nevelés megküzdés önismeret coaching önfejlesztés coach co

2021. jún 25.

15 másodperc ráfordítás, hogy tartósan jobban érezd magad

írta: SzabóElvira
15 másodperc ráfordítás, hogy tartósan jobban érezd magad

A nyár nemcsak akkor alakulhat csodálatosan, ha eljutunk álmaink nyaralására, hanem akkor is, ha úgy állítjuk az antennáinkat – bárhol is vagyunk –, hogy nyitottak legyünk arra a sok szépségre, ami ebben az évszakban mintha hatványozottabban jelen lenne. A nyarat akkor is élvezhetjük, ha egy helyben vagyunk… és a nyári hónapokban sok-sok lehetőség adódik arra, hogy gyakoroljuk ezt a pozitív életszemléletet. Az alábbiakban ehhez olvashattok három tippet!

sunday_in_summer_553706.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nyár boldogság mindfulness Szabó Elvira

2021. jún 18.

Te jól kihasználod az idődet?

írta: SzabóElvira
Te jól kihasználod az idődet?

Kétféle idő szerint élhetünk – használd tudatosan mindkettőt!

Az életünk szó szerint abból áll össze, amivel az időnket töltjük. Hajlamosak vagyunk bőkezűen bánni az idővel, és olyasmikre fordítani, amik valójában nem fontosak számunkra. Holott a jövőben lehet több pénzünk, több vagyontárgyunk… egyvalamiből viszont életünk során biztosan nem lesz több, csak kevesebb: ez az idő .

...

Tovább Szólj hozzá

nyár életmód mindfulness Szabó Elvira

2021. jún 04.

A lelki egészségedre is hat, hogy milyen történeteket mesélsz

írta: SzabóElvira
A lelki egészségedre is hat, hogy milyen történeteket mesélsz

Amikor egy barátunknak vagy családtagunknak elmeséljük, hogyan vészeltünk át egy komolyabb betegséget, hogyan birkóztunk meg egy nehéz vizsgával vagy az álláskereséssel, vagy épp mennyire letaglózott minket egy szakítás, akkor elbeszéléseket mondunk az életünkről. Habár ritkán tudatosítjuk magunkban, olyanok vagyunk, mint a hétköznapi irodalmárok. Ám nem mindegy, hogy életelbeszéléseinknek milyen a kicsengése, hogy lefelé vagy felfelé kanyarodnak.

water-3112350_640_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság kreativitás önfejlesztés Szabó Elvira

2021. máj 01.

Anyák napi interjú-féle Hadas Julival, Hadas Kriszta édesanyjával

írta: Éva28
Anyák napi interjú-féle Hadas Julival, Hadas Kriszta édesanyjával


178078215_488555045670759_2017887880161153265_n.jpg

Ahogy a cím is utal rá, most ne profi interjúra számítsatok, mivel én nem vagyok riporter. Kicsit mesélős, kicsit beszélgetős lesz, interjú a magam módján. Julival. Mert – szerintem - megérdemli!

Szóval, ő Hadas Kriszta édesanyja. Volt idő, amikor Krisztát emlegették úgy, hogy ő a Hadas Juli lánya. Meg úgy, hogy „a Hadas” lánya. Mármint a Jánosé. Ugye ismeritek Krisztát? Ő az a szókimondó, néha vicces, néha morgolódó, de mindig őszinte, olykor harcosan kiabáló göndör, égővörös hajú csaj (pardon, mit nem mondok egy ötvenéves leendő nagymamáról…), akit mostanában a ’Jön a baba Hadas Krisztával’ című műsorban láthattok, vagy ismerhettek régebbről (és most megint) a Naplóból, de sorolhatnám egyéb érdekes, ...

Tovább Szólj hozzá

család gyerek gyereknevelés karrier örökség coaching család és karrier coach co

2021. ápr 07.

Mi dolgom nekem ezzel?

írta: Éva28
Mi dolgom nekem ezzel?

bird-855222_960_720.jpg

Van-e most egy biztonságos fészkünk, ahol meghúzhatjuk magunkat? Mivel tudjuk bebiztosítani a jövőnket, a szeretteink jövőjét? Mi kell ehhez? Pénz, kellő tartalékok? Egy vidéki ház? Megpróbálni mégis elutazni valahova messze? Vagy nem venni tudomást az egészről és valami spirituális, alternatiív valóságban lebegni mindenek fölött?

Helyzetek

Nemrég hallottam, hogy a börtönökben rettenetes állapotok vannak. Azért, mert több mint egy éve nem lehet látogatni. Azok, akik benn vannak, elvesztették a járvány miatt egyetlen kapaszkodójukat a külvilághoz, azt, hogy időnként láthatták hozzátartozójukat, szeretteiket. De hasonló vonatkozik az állami gondozásban lévő gyekekre is.

Na de kit érdekel ez rajtuk kívül? – ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek érzelem stressz szorongás megküzdés coaching önfejlesztés coach co covid

2021. feb 08.

Gólya viszi a fiát…

írta: SzEGy
Gólya viszi a fiát…

  manistique-2519631_640.jpg

Azt hiszem, nem árulok el nagy újdonságot, amikor azt mondom, hogy itt a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek mellett, a jövőjükért dolgozva minden érintettnek külön izgalmat jelent egy kezdődő nemzetközi örökbefogadás.

Pláne mostanában.

Természetesen igyekszik mindenki tenni a dolgát, hogy az egymásra találás és az átmenet a lehető legfelkészültebben érje a résztvevőket, és a váltás, ami a gyermek életében lecserél minden eddig ismert embert és körülményt, az elképzelhető legsimábban folyjon le. Miközben a mostani helyzetekben szinte minden, amihez az ismerkedés, barátkozás során a korábbi években ragaszkodni szoktunk megkérdőjeleződött, lehetetlenné vagy extrán nehezítetté vált.

fog-79455_640.jpg

A ...

Tovább Szólj hozzá

gyermek gyermekvédelem örökbefogadás bizalom barátkozás szakellátás

süti beállítások módosítása