Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2019. jan 17.

Olyan az életed, ahogyan gondolkodsz róla

írta: SzabóElvira
Olyan az életed, ahogyan gondolkodsz róla

Avagy milyen szemléletmód vitt el addig, hogy kiadtam első könyvemet

Az, hogy milyen szemmel tekintünk önmagunkra és az életünkre, hogyan gondolkodunk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, tükröződik abban, ahogyan az életünk alakul – pontosabban abban, ahogyan az életünket alakítjuk (mert mi alakítjuk, akkor is, ha nem így tűnik). Ezt pszichológiai kutatások támasztják alá.

...

Tovább Szólj hozzá

önmegvalósítás önfejlesztés mindset célok elérése Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2019. jan 15.

Nem csak a húszéveseké…

írta: kreatív pszichológia
Nem csak a húszéveseké…

Az „élet dele”: válság vagy lehetőség?

1_12.jpg

Ha újra húszéves lehetnék – vajon ki hogyan fejezné be a mondatot? Valószínűleg ahányan nekifutnánk, annyiféleképp; néhány dolog azonban minden bizonnyal visszatérő elem lenne: a fiatalság lendületének, tettrekészségének, az akkori egészségi állapot, fizikum és fizimiska visszahozásának, no és persze a kihagyott, elszalasztott (vagy annak vélt) lehetőségek bepótlásának igénye.

A reklámok, amik nap mint nap szembejönnek velünk, egyértelműen a fiatalság (s azzal együtt a szépség, egészség, siker, dinamizmus) kultuszát helyezik előtérbe. Úgy tűnhet, egyre kisebb jelentősége van az életkor előrehaladtával gyarapodó értékeknek, az élettapasztalatnak, vagy azoknak az ismereteknek, amelyeket az idősebb generációk adhatnak ...

Tovább Szólj hozzá

érzelem életmód megküzdés

2019. jan 14.

Küzdök a kilókkal

írta: SzEGy
Küzdök a kilókkal

  elephant-3891845_640.jpg

Na, ez rosszul kezdődik.

A vonzáselmélet hívei már most, a címnél lehurrognának, hogy ez így nem jó.

Egyszerűen nem szabad a figyelmemet a küzdelemre, a kínlódásra, az ellenállásra függeszteni, mert ezzel azt éltetem, erősítem, tehát már csak ettől is folyamatos harc várható.

Akkor most nekifutok újra, lehetne a cím például: A kilók és én

Nem, mégse. Ezzel már most elégedetlen vagyok, mert ebben meg a saját szerepem lett csupa passzív, ennyire azért nem rajtam kívül álló, nem teljesen független tőlem ez a dolog.

Azt hiszem ebbe a gondolatba alaposan beleakadtam, de most nincs kedvem tovább filozofálni rajta. Szerintem itt simán ugorjunk.

Vegyük hallgatólagosan úgy, hogy a szóhasználattól függetlenül már ...

Tovább Szólj hozzá

egészség változás félelem életmód fogyókúra megküzdés túlsúly

2019. jan 07.

Honnan indul a változásom?

írta: SzEGy
Honnan indul a változásom?

  lady-865086_640.jpg

A megkésett jókívánságok néhol még szakaszosan ott hömpölyögnek a hírfolyamokban, a lemaradozók, a most visszatérők a kötelező köröket futva még gyorsan minden jót, és boldogabb újesztendőt kívánnak.

A szabadságolások végét értek, nem lehet tovább halogatni, be kell állni a munka frontvonalába. Szorgalmasan gyakorolgatjuk a dátumot, lassan már csak minden második nekifutásra tévesztjük el, amikor a kevésbé figyelmes perceinkben továbbvisz a tavalyi megszokás. Majd csak megtanuljuk ezt a számot is, ha másképpen nem, akkor úgy, ahogy az már lenni szokott, február végére.

A jókívánság résznél derekasan beleadtunk anyait-apait, innen pedig együtt reménykedhetünk, hogy hátha legalább valamelyik megfogan, teljesül, ...

Tovább Szólj hozzá

változás újév érzések kívánságok életszemlélet

2019. jan 01.

CSAK A TESTEMEN KERESZTÜL!

írta: kreatív pszichológia
CSAK A TESTEMEN KERESZTÜL!

Avagy egy (nem) mindennapi december 24-e

1_15.jpg"Csak a testemen keresztül!"

A kezdeti néma döbbenet után ez volt az első reakcióm, amikor a férjem fellógatta a nappali függönytartójára a karácsonyra vásárolt cuki kis fenyőfát.

Mert hogy az akciósan beszerzett piros kültéri (ráadásul villogós) „borzalmat” némi dohogás után még csak-csak hagytam felaggatni (a gyerekeknek tetszett; nem akartam elrontani az örömüket). Egy kérésem volt csak: ne lássak rá a nappaliból. Fájt a lelkemnek ez a fajta karácsonyi „dekoráció” – aminek számomra egyébként épp az lenne a lényege, hogy esténként bentről is lehessen benne gyönyörködni (persze van, akit a szomszédok „gyönyörködtetése” is vezérel, miközben különféle rénszarvasos és lézeres kütyükkel licitálják ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek

2018. dec 31.

Élettől pezsegni és sziporkázni

írta: SzEGy
Élettől pezsegni és sziporkázni

  champagne-glasses-1940497_640.jpg

Az év utolsó napjai sok szempontból különlegesek. A legtöbbünk egész évben nem hall, nem kap annyi jókívánságot [i] , mint pont ilyenkor .

A közösségi oldalakon és a média üzeneteiben is ezek ismétlődnek tucatnyi változatban.

Ezerszám küldjük őket egymásnak levelekben, képeslapokon és interneten [ii] .

Illesztjük, rögzítjük, szerkesztjük egyedileg képekhez, zenékhez, idézetekhez.

Borítékoljuk barátoknak, szeretteinknek, a távolabbi családtagoknak, ismerőseinknek.

Kéretlenül is kínáljuk üzleti partnereinknek, munkatársainknak, reménybeli ügyfeleinknek.

A kapott sorok és az általuk közvetített gondolatok nagy része természetesen, meglehetősen sablonos.

Feltett szándékom, hogy most, Szilveszter napján ...

Tovább Szólj hozzá

ünnep érzelem szilveszter jókívánság újév szokások

2018. dec 28.

10 +1 ötlet a gyerekbarát szilveszteri bulihoz

írta: Czecz Fruzsina
10 +1 ötlet a gyerekbarát szilveszteri bulihoz

new_year_kid.jpg

A szilveszter főleg a felnőttek ideje. Baráti találkozók, heves bulik, erős italok - minden belefér az óév búcsúztatásába... De mit csinál a felnőtt, aki egyben szülő is, és a gyerekeivel együtt ünnepel? Szervezzük úgy az estét, hogy minden korosztály jól érezze magát - a babazsúr és az "ereszd el a hajam" között félúton. 
Íme 10 +1 ötlet a gyerekbarát bulihoz:

...

Tovább Szólj hozzá

buli gyermek szilveszter gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok

2018. dec 27.

Így enyhítheted a másnaposságot

írta: SzabóElvira
Így enyhítheted a másnaposságot

Részegség, macskajaj és ami mögötte van

Az év utolsó napján már-már kötelező kirúgni a hámból, kótyagos fejjel és újabb, az életünket és a világot jobbító   fogadalmakkal köszönteni az eljövendő tizenkét hónapot. Ám a dorbézolásnak könnyen megjön a böjtje… az alábbiakban néhány hasznos információ következik ahhoz, hogy ez a böjt ne nyúljon túl hosszúra.

happy_new_year.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

buli életmód szilveszter újév Szabó Elvira

2018. dec 24.

Pótolhatatlan hozzávaló

írta: SzEGy
Pótolhatatlan hozzávaló

  angel-1876350_640.jpg

Tudom, szorít az idő. Már mondom is, hogy szaladhassunk tovább, hiszen az év összes napja közül alighanem neked is ez a mai a legzsúfoltabb.

Ígérem, most tényleg nagyon rövidre fogom. Végül is csak egy gyors, utolsó ellenőrzésre lenne szükség még az ünnep beköszönte, a vendégek megérkezése előtt.

A legtöbbször spontán ötletektől vezérelt gyakorló háziasszonyok, a végtelenül kreatív hajlamú konyhafőnökök, és a mindig rövid bevásárló listás (néhanap kongó kamarából gazdálkodó) édesanyák, a jég hátán is boldoguló, semmiből hamarjában többfogásos ételt elővarázsolni képes gazdasszonyok szerintem, most ne is nagyon figyeljenek rám.

Hiszen ők azok, akik nem tegnaptól rendelkeznek azzal a képességgel, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

család karácsony gyermek szeretet készülődés feszültség

2018. dec 20.

Gondolatok a szeretetről

írta: SzabóElvira
Gondolatok a szeretetről

A karácsonyt – eredetileg – a szeretet ünnepének tartjuk. Alighanem ezért áll olyan rítusokból, amelyek középpontjában a szeretteinkkel töltött minőségi idő áll, és amelyek azt szolgálják, hogy megálljunk a pörgésben, és egymásra figyeljünk. De nem könnyű jól szeretni… Talán ennek köszönhető, hogy a karácsony nemcsak a szeretet, hanem a konfliktusok „ünnepe” is. Az alábbiakban következzen néhány gondolat a szeretetről és a szeretésről.

hug_couple2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság életmód szeretet Szabó Elvira

2018. dec 19.

A Rendről, a Gondviselésről, és az Inspiráló Emberi Kapcsolatokról

írta: kreatív pszichológia
A Rendről, a Gondviselésről, és az Inspiráló Emberi Kapcsolatokról

1_14.jpgA cím alapján valószínűleg sokaknak eszébe jut Márai Füves Könyve, amelyben többek között így ír „a Rendről és a Gondviselésről”: „Mindenben rend van, a dolgok eljutnak hozzánk, akkor is, ha ujjunkat sem mozdítjuk, s rend van abban is, hogy időnként mozdítjuk ujjunkat, vagy lelkünket a célból, hogy a dolgok eljussanak hozzánk, mi eljussunk bizonyos helyzetekhez, emberekhez, gondolatokhoz, melyekhez személy szerint, elodázhatatlanul közünk van.”

...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2018. dec 17.

Mintha a sajátod volna

írta: SzEGy
Mintha a sajátod volna

  key-1893683_640.jpg

Az ember évekig valakire vár, lehet, hogy senkit nem talál... [i]

Valahogy így megy ez a gyermekvédelmi szakellátásba elhúzódó folyamatok árán bekerülő és nálunk, még további időzést követően örökbe adhatóvá lett gyerekek kiajánlására érkező elfogadó válaszokkal is.

Sosem vehetjük biztosra. Nem tudhatjuk, hogy lesz-e még és ha igen, mikor, honnan is lesz egy következő pozitívan reagáló kérelmező. Akad-e majd olyan házaspár, vagy egyedülálló, aki a kiajánlott gyermeket (előbb az iratanyagát olvasva, majd a fényképeken megnézve, aztán valójában látva) tényleg elfogadná .

Pont ez, az általunk jól érzékelt, megtapasztalt bizonytalanság az, ami fokozott óvatosságra int bennünket, a szakellátásban élő ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek hatalom örökbefogadás barátkozás emberség szakellátás