Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2018. okt 17.

Anyává válni

írta: kreatív pszichológia
Anyává válni

herman_n_anya.jpgA várandósság 9 hosszú hónapja alatt testben és lélekben is készülünk az anyaságra. Olvasunk, tájékozódunk, beszerzünk, megszervezünk. Próbáljuk a lehető legtöbb dolgot kézben tartani, irányítani. A testünk ugyan próbál nekünk üzenni, hogy „lassíts”, „figyelj befelé”, de a sok információ, a sok „jó tanács” elsodor minket. Az anyaság egyre kevésbé tud a maga ösztönös mivoltában kibontakozni, mert a világ, amiben élünk is egyre kevésbé ösztönös. A hosszú várandósság után, a szülésből még egyáltalán nem felocsúdva, hirtelen ott tartunk a kezünkben egy 3 kilós csöppséget, és fenekestül felfordul az életünk. A legcsodálatosabb kaland és a legnagyobb kihívás veszi kezdetét.

...

Tovább Szólj hozzá

érzelem gyereknevelés megküzdés

2018. okt 15.

Mégis örüljünk, hogy élünk!?

írta: SzEGy
Mégis örüljünk, hogy élünk!?

treasure-chest-619762_640.jpg

Az előző heti írás biztatott: örüljünk, hogy élünk ! Na és, ha én nem akarok?

Mi van akkor, ha én nem szeretném privilégiumként, kiváltságos keveseknek kijáró különleges adományként kezelni magát az életet?

Engem nem olyan fából faragtak, én ugyan semmit nem előlegezek senkinek!

Majd csak akkor fogom megbecsülni és tisztelni az életet, ha előbb bebizonyítja nekem, hogy értékes! Igenis, azt akarom, hogy előbb kényeztessen! Fürösszön tejben – vajban, halmozzon el és hordja ide a lábaim elé minden jónak a fölét, a világ kincseit, a létezés gyönyörűséggel teli színe-javát!

Belátom, ez így kimondva egy cseppet gyerekes, de mit tehetnék, ha ez a kicsi szívem vágya?

Lássuk csak, mit is kérjek?

Csupa olyat, ...

Tovább Szólj hozzá

boldogság titok elégedetlenség értékrend elvárások életszemlélet

2018. okt 10.

Hová rohanunk?

írta: kreatív pszichológia
Hová rohanunk?

  1_10.jpg

Rohanó világunkban… - indítjuk sokszor mondandónkat, hisz kétségtelenül egy teljesen más dinamikájú, pörgősebb környezet vesz bennünket körbe, mint például nagyszüleinket vagy szüleinket. Felgyorsult a technológiai fejlődés, az információ-áramlás, de a tempóváltás nem hagyta érintetlenül az emberi kapcsolatokat sem. A felgyorsult élet pedig azonnali reagálást, instant megoldásokat követel – legalábbis a reklámok ezt sugallják, és természetesen rögtön készen szállítják is őket.

...

Tovább Szólj hozzá

stressz életmód

2018. okt 09.

Al Ghaoui Hesna: Szülőként a félelmek külön polcra kerülnek

írta: Czecz Fruzsina
Al Ghaoui Hesna: Szülőként a félelmek külön polcra kerülnek

Al Ghaoui Hesna nevét korábban a haditudósításokból ismertük, de ma már sokkal nyugalmasabban telnek a napjai. Már amennyire egy szülő napjai nyugalmasak lehetnek… 
Hesna a kislányok mellett két új kötet édesanyja is lett. Most a „Holli a hős” című mesekönyve kapcsán beszélgettünk félelemről, bátorságról és mumusokról.

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek mese gyereknevelés félelem gyermek bátorság mesekönyv Al Ghaoui Hesna Holli a hős

2018. okt 08.

Örüljünk, hogy élünk!

írta: SzEGy
Örüljünk, hogy élünk!

person-602970_640.jpg

A napokban ismét láttam az egyik kedvenc filmemet [i] és alaposan megakadtam egy párbeszéd részletén:

- „Nézd Tula, az én falumban nagyon sokszor volt háború. Jöttek törökök, németek és mind kínoztak minket. És a Mama, az én anyám mondta:

- Lányom, örüljünk! Örüljünk, hogy élünk!

- De én gondoltam, miért öröm, ha így élünk?”

Az, az egy aprócska szó, az „így” azonnal félrekalapálta az egészet. Hiszen annak a jogosságát és okosságát nem olyan nehéz belátni, hogy érdemes örülni az életnek. És általában sikerül is megkönnyebbült, örömteli érzéseket előcsiholni magunkból. Ha spontán módon nem is, akkor talán menni fog az alábbi gondolati betoldások egyikének a segítségével:

Mi most még

  • ...
Tovább Szólj hozzá

önértékelés öröm boldogság függetlenség értékrend elégedettség

2018. okt 05.

Ami elől menekülünk, az utolér

írta: SzabóElvira
Ami elől menekülünk, az utolér

Találkozás személyiségünk árnyékrészével

Arra kérem a kedves Olvasót, szánjon arra öt percet, hogy végigtekintsen az életén, és elgondolkodjon az alábbi kérdésen: van az életében olyasmi, ami bosszantja, ami kellemetlenséget jelent, ám ez mégis újra és újra visszatér? Lehet szó egy álomról, egy élethelyzetről, egy embertípusról, ami azonnal beindítja a reakciót: „jaj ne!”. Ha még futja rá ebből az öt percből, amit talán egy nyugtató fürdő vagy lassú teaszürcsölés közben talál a napjában, vegye számba azt is, hogy pontosan mi az, ami annyira irritáló ?

...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia önismeret önfejlesztés gyökerek és szárnyak Szabó Elvira

2018. okt 01.

Tedd meg, hogy ne kelljen izgulnom!

írta: SzEGy
Tedd meg, hogy ne kelljen izgulnom!

chess-652753_640.jpg

„Hívj fel, ha!” „Jelezd, kérlek időben!” „Mondd meg, szólj vissza, akkor is hogyha!” „Csak biztosat kell, hogy tudjak és akkor majd nem is izgulok!”

Nem izgulok majd? Ezt még elhitte nekem valaki? Bocsánat, de jószerivel még én magam sem.

Igenis, izgulok majd, ha mindig szoktam. Csak már nem pont ezen. Ha pedig már azon sincs, mit izgulnom tovább, akkor majd valami egészen máson fogok.

A többiek körülöttem nyugodtan járhatják a tojástáncot, hogy megkíméljék a gyengének titulált idegeimet. Ha úgy döntök, juszt is izgulni fogok! 

„Ne aggódj, ha a puszta léteddel hullámokat kavarsz...

A Hold ezt teszi állandóan.” [i]

Különben meg kell egy kis izgalom az én életemhez is, másképp még a végén belefulladnék ...

Tovább Szólj hozzá

döntés alvás feszültség gondolkozás aggodalom látásmód

2018. sze 26.

6 ok, amitől szorongó lehet a gyermeked!

írta: kreatív pszichológia
6 ok, amitől szorongó lehet a gyermeked!

...felnőtt korában is!

sad-child-1759986_1920.jpg 

A szorongásos tünetek gyermek és felnőtt korban is gyakoriak. Sokszor az okok a gyermekkorra nyúlnak vissza, melyek megértése segíthet a szorongás csökkentésében, de abban is, hogy szülőként ne kövessük el ezeket a hibákat. Előző írásomban a perfekcionista, és a kritizáló hajlamú szülő, az információhiány és a látszat kultuszának szorongáskeltő hatásairól írtam, folytatódjon a sor a teljesítményfüggő elismeréssel.

Teljesítményfüggő elismerés

Szorongás forrása lehet, ha egy gyermek azt éli meg, hogy a szülői szeretetet csak teljesítmények útján lehet kivívni. Ha a dicséret, a kedvesség azokra a helyzetekre korlátozódik, amikor a gyermek valami jót tett – jó jegyet kapott, segített otthon, megfelelt az ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés nevelés gyerekkor kreativpszicho

2018. sze 24.

Én erre egyszerűen képtelen vagyok!

írta: SzEGy
Én erre egyszerűen képtelen vagyok!

hands-600497_640.jpg

Azt mondom, képtelen vagyok rá, de valójában sokkal inkább azt értem ez alatt, hogy az előttem tornyosuló feladatot, munkát túl nehéznek ( az én erőmet meghaladónak és véletlenül sem kihívásnak) látom, ezért ki akarom kerülni. Esetleg meg sem akarom próbálni. Inkább indulásból feladom. Nem tudom, nem értem, nem emlékszem, hogyan is kéne megoldani, de nem is akarom rászánni az időm, sem az elemzésre, sem erre a feladatra. Ennyi hozzáfűzés után jogosan gondolkoztat el, vajon itt a képesség szót tényleg a saját jelentésében használjuk, tudásfajtát értünk alatta, ami valamilyen aktivitást tesz lehetővé a birtoklója számára, és én pont most ismertem be, hogy nekem ebből pillanatnyilag nincs elég?

„Bizonygasd saját ...

Tovább Szólj hozzá

evolúció gyereknevelés képesség probléma megoldás hajlandóság mintakövetés alkalmazkodóképesség

2018. sze 20.

A női orgazmus 4 dimenziója

írta: SzabóElvira
A női orgazmus 4 dimenziója

Barangolások a női szexualitás rejtelmeiben II.

A nők belső élményei, érzelemvilága különbözik a férfiakétól, már csak azért is, mert hónapról hónapra végigjárnak egy biológiai és ehhez kapcsolódó érzelmi körforgást. A szexualitást és az orgazmust is egészen másképp tapasztalják meg, mint a (fizikailag) erősebb nem. Gina Ogden szexológus, a Nők, akik szeretik a szexet című forradalmi kötet szerzője szerint a nők a férfiakkal ellentétben holisztikusan élik meg a szexet. Ahogy Ogden mondja, nem „egy vágányon” közlekedve, hanem „négydimenziós, minden irányba kormányozható helikopteren” szállva. Mivel ez a frappáns összefoglalás talán zavarosan hangzik első olvasásra, vegyük át bővebben, mit értünk „egy vágány” és „négydimenziós, minden irányba” szálló ...

Tovább Szólj hozzá

szex életmód pszichológia gyökerek és szárnyak Szabó Elvira

2018. sze 19.

A felnőttkori szorongás gyermekkori gyökerei

írta: kreatív pszichológia
A felnőttkori szorongás gyermekkori gyökerei

a_felnottkori_szorongas_gyermekkori_gyokerei.jpg Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. Egy bizonyos szintig ez egészséges - a szervezet, ha fenyegetést észlel, felkészíti a testet a menekülésre, vagy éppen a szembeszállásra - fokozza a teljesítőképességet (pl. sportban, munkahelyen). Akkor válik problémává a nyugtalanságérzet, ha az élet több területére átterjed, és általános érzéssé válik.

...

Tovább Szólj hozzá

stressz gyermek gyerekkor kreativpszicho

2018. sze 17.

Hitegetjük magunkat

írta: SzEGy
Hitegetjük magunkat

body-of-water-3268246_640.jpg

Az esti fáradt, szórakozott kattintgatás közben csak úgy fél füllel Feldmár András válaszait [i] hallgattam, amíg meg nem hökkentett a „pszeudonaiv” fogalmával.

Azt mondta egy felnőtt már sohasem lehet igazán naiv. Csak a gyermeki ész és lelkület az, ami nem számol, mert még nem tud számolni a következményekkel, és azt hiszi, hogy tudja a tutit, de maga a naivitás dichotóm [ii] , vagy van, vagy nincs. Úgy, ahogyan szűz is egy darab ideig lehet valaki, ha pedig megszűnt az lenni, az eredeti érintetlen állapota vissza nem állítható, mindegy mennyire igyekszik, akár maga előtt is másként beállítani a tényeket.

A felnőtt, ha egyszer tisztába jött azzal, mi mihez vezet, melyik lépés mit eredményez, többé nem kerülhet vissza az ...

Tovább Szólj hozzá

döntés felelősség elégedetlenség életszemlélet probléma megoldás látásmód

2018. sze 16.

Családban marad? Újra kamasznak érzed magad?

írta: Éva28
Családban marad? Újra kamasznak érzed magad?

friends-1941580_1280.jpg

Azt gondoltam, a kamaszkorról, annak nyűgeiről, tanulságairól írok. De aztán eszembe jutott az a mondata egy izgalmas könyvnek (később lesz róla szó), hogy a nőknél a változó kor kezdete milyen sok hasonlóságot mutat a kamasz- és pubertáskorral,

...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés coaching önfejlesztés coach co

2018. sze 13.

3 önmenedzsment tipp (nem csak) nőknek

írta: SzabóElvira
3 önmenedzsment tipp (nem csak) nőknek

Az asszertíven kommunikáló, eredményeit kellő magabiztossággal bemutató nő sok esetben még a törtetés és férfias viselkedés benyomását kelti kultúránkban. Holott a jó diplomáciai érzékkel ötvözött elegáns önmenedzsment elengedhetetlen ahhoz, hogy kibontakoztassuk a tehetségünket és előrelépjünk a hivatásunkban – férfiak és nők számára egyaránt.

blur-businesswoman-close-up-407237.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

karrier karrierépítés önfejlesztés Szabó Elvira