Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2018. aug 13.

Kinek van erre energiája?

írta: SzEGy
Kinek van erre energiája?

light-bulb-3104355_640.jpg

Mire van erőnk? Na, ez egy igazán huncut kérdés.

Nyugodtan képzeljük magunkat egy valódi interjú helyzetbe: lelkesen, motiváltan, nyitottan beszélgetünk valakivel, aki kedves, tisztelettudó, érdeklődő és érzékeny. Igen, ez az. Tényleg szeretnénk a feltett kérdésre válaszolni, mert fontos nekünk, hogy kibontsunk, megmutassunk egy darabkát belső világunkból. Nem lózungokat és trendi hazugságokat cserélgetünk ki műmosollyal, nem a közhelyszótár kiemeléseinket egyeztetjük sztár allűrökkel [i] .

A jobb megismerés szándékával vallatjuk egymást és közben magunkat.

Egyszerűen arra keressük a választ, hogyan dől el, hogy mi marad bent és mi szóródik ki a napi időbeosztásunkból. Hiszen, ha nem is aprólékos, kényszeres ...

Tovább Szólj hozzá

táplálkozás döntés energia erő értékrend időbeosztás ambivalencia

2018. aug 09.

Megelőzhetőek lennének az elalvásos autóbalesetek!

írta: kreatív pszichológia
Megelőzhetőek lennének az elalvásos autóbalesetek!

Fogadja meg az alvásszakértő tanácsait!

boy-828850_1920.jpgSokszor nem lehet biztosan tudni, de vélhetően nagyszámú közúti baleset oka, hogy a sofőr elalszik. A figyelemnek már pár másodperces kihagyása is végzetes lehet nagy sebesség mellett. Mi vezet az elalvásos balesetekhez és hogyan előzhetjük meg őket?  Dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásszakértőt kérdeztem a mikroalvások biológiai hátteréről, kiváltó okairól és megelőzési módjairól!

...

Tovább Szólj hozzá

életmód kreativpszicho

2018. aug 08.

Az éhezés diadala – avagy jóllakottan is éhezünk?

írta: kreatív pszichológia
Az éhezés diadala – avagy jóllakottan is éhezünk?

  1_7.jpgVan egy régi szólásmondás, ami ugyan egyszerűen hangzik, van némi igazságtartalma: “Ép testben ép lélek”. Ez a szólás azért is érdekes, mert fordítva is sok igazságot rejt: lelki jóllétünk kihat testi egészségünkre is. A legfrissebb statisztikai adatok szerint a világ elhízottsági listáján csak az USA, Mexikó és Új-Zéland előzi meg Magyarországot. Az elhízás okai között leggyakrabban talán a mozgásszegény életmódot és a helytelen táplálkozást említik a szakemberek. Ezek egyike sem választható el azonban attól a kérdéstől, hogy hogyan bánunk a saját testünkkel.

...

Tovább Szólj hozzá

érzelem boldogság életmód

2018. aug 06.

Van még időm

írta: SzEGy
Van még időm

glass-ball-1767291_640.jpg

A világunk olyan gyors, annyi az inger, a tennivaló, a kötelesség, a feladat, és az a rengeteg kívánatos esemény, a vágyott és éppen elérhető célok, a lehetőségek, minduntalan elsodródunk.

Legtöbbször szétszórtan ide-oda csapongva, kapkodva, máskor a választott utak és döntések következményeként ránk rótt feladatok súlya alatt roskadozva haladunk az életünk dolgaival nap-nap után.

Sokszor csak a családtagok, a szeretteink, a hozzánk közelállók elvesztésének a lehetősége ébreszt rá bennünket (és akkor is csak pillanatokra) mennyire eltávolodtunk...

Ó, csillag, mit sírsz! Messzebb te se vagy,
Mint egymástól itt a földi szivek!
A Sziriusz van tőlem távolabb
Vagy egy-egy társam, jaj, ki mondja meg?

Ó, jaj, barátság, ...

Tovább Szólj hozzá

félelem figyelem szeretet elmúlás értékek életszemlélet

2018. aug 02.

Érzelmi Achilles-sarkunk – a túlérzékenység egyik oka

írta: SzabóElvira
Érzelmi Achilles-sarkunk – a túlérzékenység egyik oka

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amelyek elemi erejű reakciót váltanak ki belőlünk. Bántásnak, támadásnak veszünk olyasmiket, amiket nem bántó szándékkal mondtak vagy tettek; magunkra veszünk olyasmit is, amit nem kellene, túlságosan érzékenyek vagyunk bizonyos helyzetekre. Például nem tudunk megküzdeni egy negatív kritikával, vagy azonnal támadásnak vesszük, ha valaki nem ért egyet velünk valamiben. Mit jeleznek ezek a túlreagálások, és hogyan lépjünk túl rajtuk?

...

Tovább Szólj hozzá

önismeret önfejlesztés gyökerek és szárnyak Szabó Elvira

2018. aug 01.

Izzik az ágy!

írta: kreatív pszichológia
Izzik az ágy!

Hogyan aludjunk jól kánikula idején!

person-1281777_1920.jpgItt a nyár és ilyenkor nem ritka, hogy napközben 30 fok fölé melegszik a hőmérséklet, amit sokan nehezen viselnek, de ami mindenkit megterhel, azok a forró éjszakák. Izzik az ágyunk, csatakosan forgolódunk, nem jön álom a szemünkre… Miért lehetetlen pihenni ilyen melegben?

Miért nehéz jól aludni kánikula idején?

Ennek biológiai oka van: az alvás feltétele, hogy a belső maghőmérsékletünk lehűlhessen. Ehhez az ideális szobahőmérséklet 16-19 fok. Nem véletlenül hangsúlyozzuk az alvásterápia során, hogy hűvös hálószobában kell aludni, így a tüdőnk a belélegzett hideg levegővel folyamatosan segítünk szervezetünk hűvösen tartásához.  Sajnos a kánikula alatt éjszaka se süllyed 20 fok alá a hőmérséklet, ezért az alvásnak ...

Tovább Szólj hozzá

szex alvás életmód alvásterápia

2018. júl 30.

Téged is vonz egy lakatlan sziget?

írta: SzEGy
Téged is vonz egy lakatlan sziget?

sea-3203731_640.jpg

Tartok tőle, hogy ez a fajta elkeseredett elvágyódás, a gondolat, hogy egyetlen ugrással mindent és mindenkit hirtelen magad mögött hagyj, eltávolodj, kilépj és szabadságold magad a saját életedből az egyik legbiztosabb jele annak, hogy súlyosan begyulladt benned az alkalmazkodóka.

Tudod, de mintha mindig újra elfelejtenéd, hogy a szociális mosolyod valamelyik legutóbbi találkozón szétrepedt az arcodon, és azóta pont nem jutott időd összehegeszteni.

Úgy érzed, mindegy melyik a következő társas esemény, pont nem tudnál, senkinek a kedvéért egyetlen pozitívnak ható mondatot sem összerakni.

A legapróbb felmerülő extra nehézségtől is hangosan felhördülsz, mintha igazán számítana, hogy fél centiméterrel feljebb rakták a lécet.

...
Tovább Szólj hozzá

változás kapcsolat feszültség alkalmazkodás egyensúly

2018. júl 24.

Nyaralás kisgyerekkel – túra vagy tortúra?

írta: kreatív pszichológia
Nyaralás kisgyerekkel – túra vagy tortúra?

1_6.jpgPici babával/gyerekekkel nyaralni indulni sok esetben komoly stresszforrást jelent egy szülő számára, ami már jóval előtte “megkeserítheti” az egyébként izgalmasnak ígérkező környezetváltozást. Ez a néhány nap kétségtelenül nem a pihenésről, koktélok szürcsölgetéséről szól. A gyerekeknek azonban óriási élményt jelent a megszokott keretekből történő kimozdulás, rengeteg új inger éri őket, számos új dolgot tanulhatnak, tapasztalhatnak. Miért is stresszelünk akkor mi, szülők már jóval az utazás előtt?

...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés gyermek gyerekkor

2018. júl 23.

Jellemed az évek alatt összeérik, mint a jó bor…

írta: SzEGy
Jellemed az évek alatt összeérik, mint a jó bor…

  wine-629254_640.jpg

A jó bornak a letisztult színe mögött valódi mélységei vannak, egyedi karaktere, jellegzetes, különös, érzékelhető utalásokkal arra a földre, melyből a szőlő gyökerein át megszerezte az éltető vizet.

Keringő nedveiben megőrizte és a gyümölcsnek is átadta a talaj összetevőinek, sajátos, ásványos jellemzőinek nyomát, és még egy lélegzetnyit a helyi növények, vadvirágok, környező fák és gyümölcsök illatából.

A bor kellemesen egymáshoz simuló, kellően árnyalt ízeihez társulnak harmonikus és kiegyensúlyozott savai, emlékezetes, tartós zamata, és ezek együtt adják a jó borban a valódi kimunkáltság, nemesség, mélység érzetét.

A hozzáértő, a szakember számára egyetlen kóstolás is mesél a gazda ...

Tovább Szólj hozzá

változás bor jellem érettség érés kiforrás

2018. júl 19.

3 tipp, hogy nyaralás nélkül is tartalmasan teljen a nyár

írta: SzabóElvira
3 tipp, hogy nyaralás nélkül is tartalmasan teljen a nyár

Vannak évek, amikor nem megyünk nyaralni – vagy csak rövid időre, és maradnak még „szabadon hagyott” szabadnapjaink. Amikor marad a megszokott színtér. A néhány napnyi pihenés, vagy akár néhány heti szabadság ilyenkor is arra szolgál, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. De hogyan csempésszünk színeket a szürke hétköznapokba?

island-73328.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nyár életmód Szabó Elvira én-idő

2018. júl 18.

A befolyásolás apró trükkjei

írta: kreatív pszichológia
A befolyásolás apró trükkjei

workplace-1245776_1920.jpgÖnnel is előfordult már, hogy egy beszélgetés során olyan döntést hozott, mely ellenkezett eredeti elképzelésével, vagy csak épp olyan véleménnyel értett egyet, mely alapvetően nem illik az értékrendjébe? Az értelmes érvek előtt meghajolni és átgondolni elképzeléseinket lehet nagyon racionális, de olykor nem erről van szó. Ha egy profi manipulátorral akadunk össze, akkor észrevétlenül  olyan helyzetbe kerülhetünk, ahol magunk sem értjük, mit és miért teszünk. Néha még csak profi manipulátor sem kell ehhez a „munkához”, elég lehet egy olyan ember, aki öntudatlanul játszmázik, vagy dominálni akarja a helyzetet, esetleg az akaratunkat. Néhány egyszerű kommunikációs fordulatra érdemes figyelni, hogy megőrizzük ...

Tovább Szólj hozzá

önismeret önfejlesztés

2018. júl 16.

Megszerezted már a napi harag és gyűlölet adagod?

írta: SzEGy
Megszerezted már a napi harag és gyűlölet adagod?

fire-and-water-2354583_640.jpg

Hogy kérdezhetek ilyet? Könnyen, így.

Miért? Nem azt csinálod?

Úgy véled jogosan és büntetlenül lehetsz bárkire, bármiért , akárhányszor dühös?

Meglehetősen nagy tévedés.

Egyébként jól vagy? Mikor mérettél legutóbb vérnyomást? Összevissza kalimpál a szíved? Hogy van az emésztésed? Egészséges a bőröd? Megint rád tört a migrén? A látásod, a hallásod vacakol? Nem tudsz pihenni és rosszul alszol? - Bocs, de nem csak úgy érdeklődtem. A folyamatos dühösködésed és a pszichoszomatikus problémák között akár szoros összefüggés is lehet.

Azt hiszed, hogy kiélheted a haragod akárkin, akármin, csak nehogy véletlenül benned belül összegyűljön és aztán ott fekélyesedjen el? Divatos félreértéssel kevert ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés életmód felelősség elégedetlenség környezet tudatosság

2018. júl 12.

Tanítsd meg jól aludni a gyermeked! - Az alvásterapeuta gyakorlati tanácsai

írta: kreatív pszichológia
Tanítsd meg jól aludni a gyermeked! - Az alvásterapeuta gyakorlati tanácsai

  baby-1538342_1920.jpg

Egy kisbaba születését követő első évben a legtöbb édesanya számára az átvirrasztott éjszakák, a kevés, vagy gyakran megszakított alvás jelenti a legnagyobb problémát. Valóban csak a szerencsén múlik, hogy jó alvó lesz-e egy baba? Dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeutát kérdeztem:

  • Mit is jelent, hogy jó alvó egy baba, hány órát alszik egy nap, mikor alussza át az éjszakát, azaz melyik életszakaszban mi számít „átlagosnak”, természetesnek?
  • Egy újszülött érkezése jó pár hónapra felborítja a család egyensúlyát. Hogy mikorra sikerül egy új egyensúlyi állapotot kialakítani,az nagymértékben függ attól, hogy a baba mikor alussza át végre  az éjszakát.  Az első 3 hónapban teljesen természetes, ha ez még ...
Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés alvás gyerekkor

2018. júl 11.

15 másodperces boldogságtréning (nem csak) a nyárra

írta: SzabóElvira
15 másodperces boldogságtréning (nem csak) a nyárra

A nyár nemcsak akkor alakulhat csodálatosan, ha eljutunk álmaink nyaralására, hanem akkor is, ha úgy állítjuk az antennáinkat – bárhol is vagyunk –, hogy nyitottak legyünk arra a sok szépségre, ami ebben az évszakban mintha hatványozottabban jelen lenne. A nyarat akkor is élvezhetjük, ha egy helyben vagyunk… és a nyári hónapokban sok-sok lehetőség adódik arra, hogy gyakoroljuk ezt a pozitív életszemléletet. Az alábbiakban ehhez olvashattok három tippet!

sunday_in_summer_553706.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nyár boldogság Szabó Elvira

2018. júl 09.

Rendel a beteg, írja a doktor…

írta: SzEGy
Rendel a beteg, írja a doktor…

  hand-1595244_640.jpg

Idős nőbeteg kismillió panasszal, orvosi előtörténtében rengeteg operáció, számtalan beutalás, megfigyelés, osztályos kezelés, ambuláns gondozás, góckutatások, kivizsgálások, kontrollhegyek…

Beszél, beszél, beszél…

Utóbb gyanakszom, ebben is én lehetek a hibás, hiszen én kérdeztem, mit is gondol a mozgásszervi megbetegedéséről, amivel itt ápoljuk, kezelnénk.

Kicsit sajnálgatom magam, és csak félig azért, mert pár perccel a hivatalos bemutatkozásom után már kedveskedve lenővérkéz és újabb kis idő elteltével lazán kedélyeskedő tegezésre vált (vagyis, ha korábban tudta volna is, hogy ki vagyok és miért jöttem hozzá, a szakmai együttműködésünk valószínűségének esélye percről-percre rohamosan csökken).

...
Tovább Szólj hozzá

tudás gyógyítás hatalom rehabilitáció öregedés pszichológiai munka testi betegségek

2018. júl 05.

Konfliktuskezelés 3 lépésben

írta: SzabóElvira
Konfliktuskezelés 3 lépésben

A gyógyító beszélgetés – ahol belső valóságaink találkoznak

Igazán mély konfliktusba csak azokkal keveredhetünk, akik fontosak számunkra… Mert aki nem fontos nekünk, azzal konfliktus esetén takaréklángra vesszük a kapcsolatot – igyekszünk elkerülni az irodában, vagy mindössze három mondatot váltunk vele a családi összejövetelen. Egyszóval határt képzünk – ezzel el van intézve. De ha valaki fontos számunkra, akkor megpróbáljuk megjavítani, ami elromlott – rendbe hozni a nézeteltérést.

...

Tovább Szólj hozzá

stressz pszichológia önismeret konfliktus konfliktuskezelés gyökerek és szárnyak Szabó Elvira

2018. júl 04.

6+1 érv amellett, hogy kisgyermekes anyaként is ápold a barátságokat!

írta: kreatív pszichológia
6+1 érv amellett, hogy kisgyermekes anyaként is ápold a barátságokat!

1_5.jpgSzerencsés, akit legalább egy igaz barát végigkísér az élet küzdelmes viharaiban. Mert mindig van/lesz, aki meghallgasson (vagy ha arra van szükség, egyszerűen csak velünk együtt hallgasson), segítő kezet nyújtson, vagy épp osztozzon az örömeinkben. Kisgyerekes anyukaként azonban sokszor nemcsak magunkat, hanem a baráti kapcsolatainkat is hajlamosak vagyunk elhanyagolni. Ezzel tulajdonképpen megint csak saját magunkat soroljuk a prioritási lista végére, mivel testi-lelki jóllétünk nagymértékben függ szociális, ezen belül baráti kapcsolataink minőségétől. Egy őszinte, mély és tartalmas baráti kapcsolat – ahogyan egy párkapcsolat is – természetesen képes túlélni egy-egy  “hullámvölgyet”. A barátság egyik lényeges alapját ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés gyermek anyaság gyerekkor