Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2019. már 23.

Trendi dolog az apaság?

írta: Éva28
Trendi dolog az apaság?

baby-22194_960_720.jpg

Mintha divatba jöttek volna mostanában az apák! Mi lehet emögött?

...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés önismeret coaching coach co

2019. már 20.

Miért vagyunk boldogabbak tavasszal?

írta: kreatív pszichológia
Miért vagyunk boldogabbak tavasszal?

1_21.jpgNyakunkon a csillagászati tavasz; immár semmi sem állíthatja meg a természet ébredését. Hosszú volt az álom, és nemegyszer búskomor: hideg, ködös, szürke, latyakos. A napfény áradása azonban a  hideggel együtt a színtelenséget is elűzi, s új remény köszönt ránk: a megújulás és az újjászületés reménye.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság önismeret

2019. már 18.

Felismerni magad a másikban II.

írta: SzEGy
Felismerni magad a másikban II.

two-2984229_640.jpgElszántuk magunkat.

Mindketten készen állunk, hogy megvalósítsuk a párkapcsolatunkban a már régóta esedékes, sürgető változtatásokat. Társunk is tudja , érti és érzi, önmaga előtt is kénytelen volt bevallani, hogy ezt most már szerelni kell.

Szerelem, szerelem, ki tudja hányadik napja szerelem?

A viccet félretéve, az, hogy nem maradtunk a  sürgető változtatási szándék érzésével egyedül, önmagában nagyon jó hír.

Ha egyetértésben eldöntöttük, hogy utánajárunk a hétköznapi hozzáállásaink , a berögzült szokásaink hogyan dolgozhatnak ellenünk, mielőtt végleg kiderülne, hogy „ mégsem jó, a jó [i] .

Nem tudom eléggé hangsúlyozni mennyire előnyös és reményteljes a kezdet, hogyha életünk párja nem csak ...

Tovább Szólj hozzá

változás szerelem kapcsolat kötődés elköteleződés eltávolodás elszürkülés

2019. már 13.

A jövőnk elkezdődött

írta: kreatív pszichológia
A jövőnk elkezdődött

  1_20.jpg

Ez nyilván nem is kérdés. Annál inkább az, hogyan folytatódik majd a tudományos és technológiai fejlődés egyre gyorsuló ütemének tükrében. Az olyan fogalmak, mint pl. a virtuális valóság vagy a mesterséges intelligencia (MI) ma már nem futurisztikus szenzációk, mint ahogyan az önvezető autó vagy az űrturizmus lehetősége sem. A kínai hírügynökség televíziójában napjainkban egy (hús-vér emberre megszólalásig hasonlító, annak mimikáját, hangját is utánzó) robot ismerteti a híreket, de már kopogtatnak az ajtón a jövő robotügyvédei, robotorvosai, akárcsak az élethű szexrobotok.

...

Tovább Szólj hozzá

2019. már 11.

Felismerni magad a másikban

írta: SzEGy
Felismerni magad a másikban

  people-3163556_640.jpgTartós, sok éves kapcsolatokban felmerül időnként, hogy már semmi, sehogy se jó, és az egészet meg kellene reparálni, át kellene szerelni, össze kéne kalapálni belül a lötyögő eresztékeket. Egy kis ráncfelvarrás és felszíni kozmetika ide már nem elég, jöhetne egy nagy generál tatarozás. Szerencsének számít, ha közös bennünk ez a megjavítási, változtatási szándék. Még ezzel együtt is lehet, hogy csak forgunk magunk körül, mert fogalmunk sincs, hogyan is kezdhetnénk hozzá.

A legjobb lenne például egy alapos elemzéssel.

Hajlamosak vagyunk kissé elfelejtkezni arról, hogy megszerelni nagy valószínűséggel csak azt a kapcsolatot lehet, ami eredetileg, valamikor (legalább hajdanában még) jól működött. Ha ott még biztosan ...

Tovább Szólj hozzá

változás szerelem párkapcsolat kötődés kölcsönösség eltávolodás elszürkülés

2019. már 09.

Bizalmi téren mi a helyzet?

írta: Éva28
Bizalmi téren mi a helyzet?

Te kiben bízol meg igazán? Senkiben? Magadban sem? Van, akinek mégis mindent elhiszel?

people-2604159_960_720.jpg

Mennyire van bizalmad másokban? Csak a legközvetlenebb családtagjaidban? Csak egy-két barátban? Vagy alapvetően megbízol az emberekben, nem gondolod, hogy rosszat akarnak neked?  

Vagy senkiben? Beléd nevelték időben, hogy ne bízz senkiben, ehhez még jöttek a rossz tapasztalatok is, szóval megtanultad, jobb az óvatosság?

Sokat elmond rólunk, hogy állunk ezekkel a kérdésekkel.

nature-3042751_960_720.jpg

Mit lehet tenni a bizalommal? Kiépíteni? Lerombolni? Újraépíteni? Mitől van az, hogy van, akiben vakon megbízunk, pedig lehet, személyesen nem is ismerjük, soha nem is találkoztunk vele?

Mi van, ha nincs?

Azt mondják, a bizalom olyan, mint egy pohár, vagy egy tükör: ha összetörik, össze lehet újra ragasztani, de már soha nem lesz olyan, mint volt.

Te ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés nevelés megküzdés coaching önfejlesztés coach co

2019. már 04.

Mi legyen a neve?

írta: SzEGy
Mi legyen a neve?

michelangelo-71282_640.jpg

Egy gyermek érkezését a családba, normál körülmények között szeretetteli és izgatott várakozás előzi meg. Ennek a készülődésnek, felkészülésnek a része a leendő, felnőtt és szerepükre érett szülők elképzeléseinek egyeztetése, a gyermek számára kívánt név kiválasztásában. Egyes családokban ez a választás egy alapos, részletekbe menő és körültekintő folyamat többkörös selejtezővel, ami hathatósan kizárja a későbbi ellenérzéseket. A szülők együtt bújják a KSH oldalakat, statisztikákat vizsgálgatnak, mert ragaszkodnak az elég népszerű, de nem feltétlenül az éppen legdivatosabb nevekhez. Minden részletet külön megvitatnak, vagy akár a demokráciára voksolva, apróra megszavazzák a vezeték és keresztnév ...

Tovább Szólj hozzá

döntés változás gyermek gyermekvédelem örökbefogadás élettörténet családi örökség

2019. már 03.

Marokkó: a kreatív káosz tökéletessége

írta: Éva28
Marokkó: a kreatív káosz tökéletessége

img_20190227_135532.jpg

„Az ember ott kezdődik, mondják, mikor átlép önmagán”

Írta Faludy György Te azt, ami van című versében.

Abból a sok könyvből, amit életemben eddig elolvastam, biztos, hogy az egyik dobogós Faludy György önéletrajzi könyve, a Pokolbéli víg napjaim . Legalább 25 éve olvastam, óriási élmény volt akkor és nagyon mélyen bennem maradt az a része, amelyik Marokkóban zajlik. Szerencsére nem emlékeztem a részletekre, inkább a hangulatára, a varázslatra, ami Faludy-t is megfogta benne. Most, elővéve megint a könyvet, így utólag azt mondom, hogy jó, hogy nem az út előtt olvastam újra. Így is volt bennem egy kis szorongás, bevallom. Ennyire más kultúrában én még soha nem voltam korábban.

Meg is volt a kultúrsokk, de erről majd ...

Tovább Szólj hozzá

életmód önismeret kreativitás coaching önfejlesztés coach co

2019. már 01.

A kudarc a legnagyobb tanítómester

írta: SzabóElvira
A kudarc a legnagyobb tanítómester

Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! V.

Cikinek számít beszámolni arról, ha megbuktunk egy vizsgán, vagy ha nem váltunk be egy munkahelyen, netán nem hozta meg a nagy áttörést a legutóbbi üzleti ötletünk. Az ilyesmikről inkább hallgatunk – mert még azt hiszik, hogy kudarcot vallottunk. Pedig életünk eme epizódjai nem katasztrófák, hanem – leckék.

chess.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

stressz önfejlesztés stresszkezelés mindset célok elérése Szabó Elvira

2019. feb 27.

Menedék        

írta: kreatív pszichológia
Menedék            

 

 

1_19.jpg

Egy különleges világ.

Egy hely, ahová behúzódhatsz a mindennapok viharai elől. Ahol csend és béke van – nemcsak körülötted, benned is. Ahová a vihar elvonultával beszűrődik a napfény, és színesre festi a szürke falakat.

Egy tevékenység, amiben igazán önmagad lehetsz. Amikor tér és idő más jelentést nyer, miközben mosolyog a benned lakó gyermek.

Ahol leomlanak a falak, és a lehetetlen lehetségessé válik. Ahol könnyűnek és szabadnak érzed magad. Ahol minden csupa fény és ragyogás.

Neked van ilyen menedéked?

Az otthonod, esetleg a szüleid otthona? A virágoskerted? Egy távoli hegyvidék? Az erdő, netán egy virágos rét? A vízpart? A pároddal, a gyermekeddel együtt töltött idő? Egy jó beszélgetés a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. feb 25.

Adj király, katonát!

írta: SzEGy
Adj király, katonát!

  fantasy-3317960_640.jpg

A szoros összekapaszkodáson, a látszólagos kapcsolati egybenövéseken gondolkoztam, a két merőben más életmódot elválasztó térfélen feltűnő változásokon töprengve. 

A házasok és egyedülállók csapata jelent meg a lelki szemeim előtt, ahogy állnak elszántan a sorstársaikba csimpaszkodva, egymással szemben.

Az adj király katonát egy régi, közismert, nagyobbaknak való, viszonylag egyszerű „játék”. Sok mozgással, sokfajta hatékony megoldással (néha durvább, tép, szakít, karmolva markol, fájdalmat okozva is megtart, hirtelen lecsap, trükkösen lökdösődve megszerez, elragad), mégsem ezért jutott eszembe.

Hanem, mert abban jól látható a tiszta helyzet, hogy az egyik vagy éppen a másik csapatban játszol.

pawn-2430046_640.jpg

Az ...

Tovább Szólj hozzá

döntés változás kapcsolat félelem válás kötődés összetartás

2019. feb 21.

Álmokból célok, célokból tervek – kis lépésekkel a nagy egész felé

írta: SzabóElvira
Álmokból célok, célokból tervek – kis lépésekkel a nagy egész felé

Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! IV.

„Mindenkinek van egy álma” – ám sokak számára ez az álom csak álmodozás marad. Kiforratlan, megformálatlan, képlékeny elgondolás. Pedig a legtöbb álom előbb-utóbb megvalósítható – ez alapvetően előrelátás és előregondolkodás kérdése. Az alábbiakban arról lesz szó, hogyan juthatunk el a súlytalan álmodozástól a kézzelfogható megvalósításig, részben a saját történetemen keresztül.

pexels-photo-1060489.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önmegvalósítás önfejlesztés célok elérése Szabó Elvira

2019. feb 20.

Hol lakik a bátorság?

írta: kreatív pszichológia
Hol lakik a bátorság?

1_18.jpg„Tüzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!” József Attila sorai sok gyermek álmát tükrözik vissza, akik nagyra nőve bátor harcosként, mások segítségére siető vagy a természet erőivel is dacoló felnőttként képzelik el magukat. Gyakori jelenség, hogy a bátorság fogalmát bizonyos szakmákhoz vagy egy akut veszélyhelyzethez kapcsoljuk, noha az (vagy annak hiánya) valójában mindennapjaink szerves részét képezi.

  A „gyávaság köre”

Sokszor bátran helyt is állunk a mindennapi küzdelmekben – de vajon hányszor köt gúzsba bennünket a megfelelni vágyás, a kudarcoktól, a nehéz, fájdalmas döntések meghozatalától, vagy a felelősségtől való félelem? Tartunk attól, hogy nem vagyunk elég jók, eléggé szerethetők, és ...

Tovább Szólj hozzá

életmód

2019. feb 18.

A kiemelés pillanatképe bentről nézve

írta: SzEGy
A kiemelés pillanatképe bentről nézve

  rotkappchen-1828763_640.jpg

A családból való kiemelésről legendák keringenek, még az intézmények és intézkedések közvetlen közelében is. Homályos, félelmetes képsorok az ártatlan, tehetetlen áldozatokról és egy (csekélységekért, bármiért, szeszélyből) beavatkozó, kegyetlen, kérlelhetetlen külső hatalomról. Ez a szemlélet természetesen nem független az érintettek hozzáállásától, az események sodrában felkorbácsolódott indulatoktól és a média nem ritkán szenzációhajhász megnyilvánulásaitól sem.

A szülők ezekben az érintett, gondozott, az elhanyagolás és veszélyeztetés határmezsgyéjén billegő családokban különben is gyakran tekintenek magukra kiszolgáltatott áldozatként, ezzel olyan részletek vonatkozásában is távolítva, ...

Tovább Szólj hozzá

gyermekvédelem krízis bekerülés családból kiemelés

2019. feb 14.

3 erény, ami hozzásegít céljaid eléréséhez

írta: SzabóElvira
3 erény, ami hozzásegít céljaid eléréséhez

Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! III.

A kutatások szerint azok, akik képesek jelentőségteljes célokat kitűzni maguk elé és azokért küzdeni, jobban meg tudják őrizni boldogságérzetüket az élet kisebb-nagyobb kihívásai közepette. Csakhogy a célállítás kockázattal jár, hiszen a siker es megvalósítás és a dugába dőlés kudarcának lehetősége egyaránt benne rejlik – mondhatni mindent vagy semmit játszik, aki célt mer kitűzni maga elé. Ha kudarcot vallunk, nemcsak a támpont és a távlat, de az önértékelésünk is oda. Ha azonban megvalósítjuk, amit próbaként szabtunk magunknak, nemcsak jó érzés a tükörbe nézni, de kiegyenesedik a derekunk, és egyre többet bírnának izmaink is. Hogy ez utóbbi legyen a kimenetel, utánajárunk annak, milyen erények segíthetnek a sikeres ...

Tovább Szólj hozzá

karrier önmegvalósítás karrierépítés önfejlesztés célok elérése Szabó Elvira

2019. feb 11.

„Szejetlek, apa!”

írta: SzEGy
„Szejetlek, apa!”

dad-3706804_640.jpg

"Szejetlek, apa!" - Ezt mondta a kicsi, és ez a két kis szó mindenkit mélyen megérinthetett (pontosabban másokat, idegeneket, de lehet, hogy bárkit az apján kívül), és talán a jéghegyeket is megolvasztotta volna.

Mondjuk az apját nem hatotta meg. Az igazat megvallva, abban sem vagyok biztos, hogy hallotta. Ritkán figyel a kicsire, akkor is kelletlenül. Idegesíti őt a gyerek, zavarja a kötöttség. Olyan, mintha szabadulni szeretne tőlünk, és most, hogy belegondolok, alighanem mi is tőle.

Ez így már senkinek sem jó. Ha nem fognánk be olyan szorosan a saját szemünket, talán még láthatnánk is, hogy ennek a kapcsolatnak vége van, de hiszen éppen ezt nem szeretnénk tisztán látni.

Biztosan ő is vadul csalódott, én piszkosul az vagyok, mert ...

Tovább Szólj hozzá

döntés gyereknevelés agresszió félelem gyermek válás veszélyeztetés

2019. feb 08.

3 lépés, hogy kialakítsd az önazonosságodat

írta: SzabóElvira
3 lépés, hogy kialakítsd az önazonosságodat

Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! II.

A belső motiváció és az élettel való elégedettség alapja, hogy meghatározzuk a személyes hivatásunkat - azt a célt, tevékenységet, aminek megvalósításával éppen mi tehetünk hozzá a világhoz. A megfelelő cél kitűzésének első lépése, közhellyel szólva, önmagunk megtalálása. És nem a szemünk előtt elhúzó utcai óriásplakátokról, a médiából látott ideálképek vagy hozzátartozóink elvárásai alapján határozhatjuk meg az énképünket – ha így teszünk, nem önmagunkat, hanem egy hamis ént fogunk megvalósítani. A belső, szilárd alapra kell ráakadnunk, amit úgy hívnak, önazonosság, és amiről tudjuk: „Igen, ezt képviselem a világban.”

pexels-photo-407237.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önismeret önmegvalósítás önbecsülés önfejlesztés gyökerek és szárnyak célok elérése Szabó Elvira

2019. feb 06.

Mélységek és magasságok – avagy a benned élő harcos 

írta: kreatív pszichológia
Mélységek és magasságok – avagy a benned élő harcos 

 

1_17.jpgSikerek és kudarcok; öröm és bánat; szeretet és gyűlölet; világosság és sötétség; hullámhegyek és hullámvölgyek; magasságok és mélységek – egyik sem létezhet a másik nélkül. A világ jelenségeiben fellelhető ellentétek egységét igen szemléletesen fejezi ki a kínai taoista filozófiában a jin (a hegy árnyékos oldala) és a jang (a hegy napos oldala),  amelyek – folyamatos alakulás, változás közepette – szintén csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők.

...

Tovább Szólj hozzá

érzelem stressz életmód