Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2021. sze 24.

Biztonsági játék vagy merészség – melyiket választod?

írta: SzabóElvira
Biztonsági játék vagy merészség – melyiket választod?

A biztonsági játékosok megfosztják magukat a fejlődés lehetőségétől

Sokunknak egész gyerekkorunkban azt sugallták, hogy törekedjünk a biztonságra. Hogy ha megteszünk bizonyos dolgokat, például jól tanulunk és aztán biztos állást szerzünk, akkor minden rendben lesz az életünkben, és nem történik semmi vész. Azon túl, hogy ez a sugalmazás nem állja meg a helyét, a kiszámíthatóságra törekvéssel megfosztjuk magunkat valami fontostól: a fejlődés lehetőségétől.

photo-of-a-man-sitting-under-the-tree-737586.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

életmód megküzdés Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2021. sze 03.

3 ok, hogy kilépj a komfortzónádból

írta: SzabóElvira
3 ok, hogy kilépj a komfortzónádból

A komfortzónából való kilépés egyidős az emberiséggel. Már azzal, hogy két lábra álltunk, jó messzire elhagytuk a korábban megszokott kényelmes helyzetünket – még ha egy helyben maradtunk is –, és a Föld benépesítése csak ezután következett. Az emberi kultúra nem jött volna létre, ha megrekedtünk volna a „megszokott kockánkban”. Nézzük, miért gyümölcsöző a személyes életünkben, ha el tudjuk hagyni a komfortzónánk – hisz a személyes (pszichés) növekedés az, ami a közösséget is gyarapítja.

girl_mountain_hiking_1.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önfejlesztés mindset Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2021. júl 23.

3 tipp, hogy nyaralás nélkül is tartalmasan teljen a nyár

írta: SzabóElvira
3 tipp, hogy nyaralás nélkül is tartalmasan teljen a nyár

Vannak évek, amikor nem megyünk nyaralni – vagy csak rövid időre, és maradnak még „szabadon hagyott” szabadnapjaink. Amikor marad a megszokott színtér. A néhány napnyi pihenés, vagy akár néhány heti szabadság ilyenkor is arra szolgál, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk. De hogyan csempésszünk színeket a szürke hétköznapokba?

island-73328.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nyár életmód Szabó Elvira én-idő koronavírus

2021. júl 17.

Hogyan gondoskodhatunk magunkról a pszichológus szerint?

írta: Éva28
Hogyan gondoskodhatunk magunkról a pszichológus szerint?

Megjelent korábbi szerzőnk, Mogyorósy-Révész Zsuzsa könyve!

watercolour-1766307_960_720.jpg

Zsuzsa hosszú ideig aktív tagja volt a Lelkizóna szerzőgárdájának is. Aztán épp sűrű szakmai elkötelezettségei miatt hagyott fel ezzel a tevékenységgel. De mi, a jelenlegi gárda tagjai azóta is követjük őt, tudjuk, hogy ő is minket, és nagy örömmel vettük, amikor megjelent végre a könyve, amelyen az elmúlt időszakban dolgozott.

Érzelemszabályozás a gyakorlatban – a címe.

Mivel többé-kevésbé én is szakmabeli vagyok, coach-ként dolgozom, ezért nagyon pontosan tudom, mennyire fontos témáról van szó. Zsuzsa egészen magas szinten gyakorolja hivatását, a pszichológiát, tanít is, elismert szakember.

Örültem nagyon könyve megjelenésének, és különösen a témának, amely hozzám is nagyon közel áll. Tudom, hogy az ...

Tovább Szólj hozzá

érzelem életmód pszichológia nevelés megküzdés önismeret coaching önfejlesztés coach co

2021. jún 25.

15 másodperc ráfordítás, hogy tartósan jobban érezd magad

írta: SzabóElvira
15 másodperc ráfordítás, hogy tartósan jobban érezd magad

A nyár nemcsak akkor alakulhat csodálatosan, ha eljutunk álmaink nyaralására, hanem akkor is, ha úgy állítjuk az antennáinkat – bárhol is vagyunk –, hogy nyitottak legyünk arra a sok szépségre, ami ebben az évszakban mintha hatványozottabban jelen lenne. A nyarat akkor is élvezhetjük, ha egy helyben vagyunk… és a nyári hónapokban sok-sok lehetőség adódik arra, hogy gyakoroljuk ezt a pozitív életszemléletet. Az alábbiakban ehhez olvashattok három tippet!

sunday_in_summer_553706.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

nyár boldogság mindfulness Szabó Elvira

2021. jún 18.

Te jól kihasználod az idődet?

írta: SzabóElvira
Te jól kihasználod az idődet?

Kétféle idő szerint élhetünk – használd tudatosan mindkettőt!

Az életünk szó szerint abból áll össze, amivel az időnket töltjük. Hajlamosak vagyunk bőkezűen bánni az idővel, és olyasmikre fordítani, amik valójában nem fontosak számunkra. Holott a jövőben lehet több pénzünk, több vagyontárgyunk… egyvalamiből viszont életünk során biztosan nem lesz több, csak kevesebb: ez az idő .

...

Tovább Szólj hozzá

nyár életmód mindfulness Szabó Elvira

2021. jún 04.

A lelki egészségedre is hat, hogy milyen történeteket mesélsz

írta: SzabóElvira
A lelki egészségedre is hat, hogy milyen történeteket mesélsz

Amikor egy barátunknak vagy családtagunknak elmeséljük, hogyan vészeltünk át egy komolyabb betegséget, hogyan birkóztunk meg egy nehéz vizsgával vagy az álláskereséssel, vagy épp mennyire letaglózott minket egy szakítás, akkor elbeszéléseket mondunk az életünkről. Habár ritkán tudatosítjuk magunkban, olyanok vagyunk, mint a hétköznapi irodalmárok. Ám nem mindegy, hogy életelbeszéléseinknek milyen a kicsengése, hogy lefelé vagy felfelé kanyarodnak.

water-3112350_640_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság kreativitás önfejlesztés Szabó Elvira

2021. máj 01.

Anyák napi interjú-féle Hadas Julival, Hadas Kriszta édesanyjával

írta: Éva28
Anyák napi interjú-féle Hadas Julival, Hadas Kriszta édesanyjával


178078215_488555045670759_2017887880161153265_n.jpg

Ahogy a cím is utal rá, most ne profi interjúra számítsatok, mivel én nem vagyok riporter. Kicsit mesélős, kicsit beszélgetős lesz, interjú a magam módján. Julival. Mert – szerintem - megérdemli!

Szóval, ő Hadas Kriszta édesanyja. Volt idő, amikor Krisztát emlegették úgy, hogy ő a Hadas Juli lánya. Meg úgy, hogy „a Hadas” lánya. Mármint a Jánosé. Ugye ismeritek Krisztát? Ő az a szókimondó, néha vicces, néha morgolódó, de mindig őszinte, olykor harcosan kiabáló göndör, égővörös hajú csaj (pardon, mit nem mondok egy ötvenéves leendő nagymamáról…), akit mostanában a ’Jön a baba Hadas Krisztával’ című műsorban láthattok, vagy ismerhettek régebbről (és most megint) a Naplóból, de sorolhatnám egyéb érdekes, ...

Tovább Szólj hozzá

család gyerek gyereknevelés karrier örökség coaching család és karrier coach co

2021. ápr 07.

Mi dolgom nekem ezzel?

írta: Éva28
Mi dolgom nekem ezzel?

bird-855222_960_720.jpg

Van-e most egy biztonságos fészkünk, ahol meghúzhatjuk magunkat? Mivel tudjuk bebiztosítani a jövőnket, a szeretteink jövőjét? Mi kell ehhez? Pénz, kellő tartalékok? Egy vidéki ház? Megpróbálni mégis elutazni valahova messze? Vagy nem venni tudomást az egészről és valami spirituális, alternatiív valóságban lebegni mindenek fölött?

Helyzetek

Nemrég hallottam, hogy a börtönökben rettenetes állapotok vannak. Azért, mert több mint egy éve nem lehet látogatni. Azok, akik benn vannak, elvesztették a járvány miatt egyetlen kapaszkodójukat a külvilághoz, azt, hogy időnként láthatták hozzátartozójukat, szeretteiket. De hasonló vonatkozik az állami gondozásban lévő gyekekre is.

Na de kit érdekel ez rajtuk kívül? – ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek érzelem stressz szorongás megküzdés coaching önfejlesztés coach co covid

2021. feb 08.

Gólya viszi a fiát…

írta: SzEGy
Gólya viszi a fiát…

  manistique-2519631_640.jpg

Azt hiszem, nem árulok el nagy újdonságot, amikor azt mondom, hogy itt a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek mellett, a jövőjükért dolgozva minden érintettnek külön izgalmat jelent egy kezdődő nemzetközi örökbefogadás.

Pláne mostanában.

Természetesen igyekszik mindenki tenni a dolgát, hogy az egymásra találás és az átmenet a lehető legfelkészültebben érje a résztvevőket, és a váltás, ami a gyermek életében lecserél minden eddig ismert embert és körülményt, az elképzelhető legsimábban folyjon le. Miközben a mostani helyzetekben szinte minden, amihez az ismerkedés, barátkozás során a korábbi években ragaszkodni szoktunk megkérdőjeleződött, lehetetlenné vagy extrán nehezítetté vált.

fog-79455_640.jpg

A ...

Tovább Szólj hozzá

gyermek gyermekvédelem örökbefogadás bizalom barátkozás szakellátás

2021. jan 22.

Embernek maradni minden időben - COVID idején is

írta: Éva28
Embernek maradni minden időben  - COVID idején is

105682637_209370453564971_7948899559030209433_n.jpg

Volt alkalmam belelátni egy kicsi szeletébe a mostani egészségügyi viszonyoknak és a Covid elleni küzdelem nyomán előállt helyzetnek. Épp, hogy „résnyire nyílt az ajtó”, amin bekukkanthattam, de amit láttam, az elég volt ahhoz, hogy megérezzem, hogy itt háború zajlik.

Olyan értelemben mindenképpen, hogy nem érvényesek azok a játékszabályok, azok a régi beidegződések, szokások és elvárások, amik ebben még a mi sokat szidott és gyakran okkal kritizált egészségügyi ellátásunkban is némi biztonságérzetet adtak. Nem lehet már számítani arra, hogy működnek a jól kipárnázott kis életünknek a demokrácia, a jogállamiság, a társadalombiztosítás és a fogyasztói társadalom által jól-rosszul lerakott sarokkövei.

...

Tovább Szólj hozzá

betegség stressz kórház orvos szorongás egészség életmód emberi jogok coaching ápolás coach co

2021. jan 18.

Mi mindent akarnál idén az életedtől?

írta: SzEGy
Mi mindent akarnál idén az életedtől?

winter-4730764_960_720.jpg

  • Mire vágysz, mit tervezel, mit vársz az újévtől?
  • Semmit! Tudja a fene!
  • Tudja a fene? Hmm…

Akkor az idén neked talán tényleg sikerülhet újrahasznosítani a be nem vált tavaly újévi fogadalmaidat!

Bármit kívántál akkor, a mostani semminél jobb lesz.

Elnézést, ha a kérdés bosszantott volna fel. Elismerem, hogy kicsit olyan kicsengésű, mint a mi leszel, ha nagy leszel, és ahogy emlékszem, attól a kérdéstől sem szoktunk különösebben repesni…

Talán mert valahogy beszorít... fog-4783804_960_720.jpgSőt, ha jól belegondolok, még az is lehet, hogy ennél a hasonló érzésnél vastagabb ám a két kérdés közötti párhuzam, hiszen itt is-ott is egy (ifjabb, tapasztalatlanabb, az események alakításában számottevő erők közül keveset uraló, ...

Tovább Szólj hozzá

egészség változás félelem tervezés megküzdés aggodalom

2021. jan 03.

Lányok! Mit kívánjunk magunknak 2021-re?

írta: Éva28
Lányok! Mit kívánjunk magunknak 2021-re?

peace-5660829_960_720.png

Indirekt kezdem. Azt is kérdezhetném, hogy vagy a bőrödben, megtaláltad-e már a helyed, mennyire van jelen az életedben a flow érzés, megtaláltad-e már azt a tevékenységet, ami átsegít a nehéz mindennapokon? Vagy ha még keresed, akkor jó úton haladsz-e?

Ha igen, akkor gratulálok, te már tudod, mi kell neked, valószínűleg úgy rendezted be az életedet, hogy megvannak az egyensúlyok, van időd a kötelezőre és a szabadon választottra egyaránt. Na jó, tudom, hogy soha nem annyi és akkor, ahogy szeretnénk, de minden nem lehet tökéletes. A fő az, hogy nagyvonalakban helyükön legyenek a dolgok. Princípium? Akár...

Kérdések

Ha kellene egy főcímet adnod a tavalyi évnek, akkor mi lenne az? (Esetleg írd is le magadnak, nem baj, ha megvan, ...

Tovább Szólj hozzá

változás megküzdés önismeret coaching karrierépítés önfejlesztés rugalmasság coach co

2020. dec 23.

Pótolhatatlan hozzávaló

írta: SzEGy
Pótolhatatlan hozzávaló

  angel-1876350_640.jpg

Tudom, szorít az idő. Már mondom is, hogy szaladhassunk tovább, hiszen az év összes napjai közül alighanem neked is ezek a legzsúfoltabbak.

Ígérem, most tényleg nagyon rövidre fogom. Végül is csak egy gyors, utolsó ellenőrzésre lenne szükség még az ünnep beköszönte, a vendégek megérkezése előtt.

A legtöbbször spontán ötletektől vezérelt gyakorló háziasszonyok, a végtelenül kreatív hajlamú konyhafőnökök, és a mindig rövid bevásárló listás (néhanap kongó kamarából gazdálkodó) édesanyák, a jég hátán is boldoguló, semmiből hamarjában többfogásos ételt elővarázsolni képes gazdasszonyok szerintem, most ne is nagyon figyeljenek rám.

Hiszen ők azok, akik nem tegnaptól rendelkeznek azzal a képességgel, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

család karácsony gyermek szeretet készülődés feszültség

2020. dec 12.

2020 - tökéletesen rendben van, hogy nincs rendben?

írta: Éva28
2020 - tökéletesen rendben van, hogy nincs rendben?

all-is-well-1418895_960_720.jpg

Arról beszélgettünk valakivel a minap, mennyire vágyik a rendre, mennyire szeretné, ha elég időt tudna szánni lakása, íróasztala, illetve – meggyőződése szerint ezzel összefüggésben – a fejében lévő gondolatoknak a rendszerezésére.

Azzal próbáltam kizökkenteni ebből az önostorozó, maximalizmus felé hajló vágyból, hogy idéztem valakitől egy mondatot, miszerint ’ a tökéletesen rendben tartott lakás nem más, mint a tökéletesen elpazarolt élet szimbóluma’. Nem értett egyet, nem tudtam meggyőzni. Persze én is tudom, hogy ezek belső igények, belső driverek, nem úgy működnek, hogy valaki felnyitja a szemünket:

  • Figyi! Kicsit túl szigorú vagy magadhoz, nyugodtan vegyél vissza egy kicsit.

 

Légy tökéletes!

...

Tovább Szólj hozzá

változás megküzdés önismeret coaching önfejlesztés coachco

2020. nov 20.

Az optimista emberek egészségesebbek? A helyzet ennél összetettebb

írta: SzabóElvira
Az optimista emberek egészségesebbek? A helyzet ennél összetettebb

Az immunrendszer és a psziché közti kapcsolat III.

A közfelfogás szerint a lelki egyensúlyt szolgálja, ha derűlátón tekintünk az életre, és abban bízunk, hogy jól jövünk ki a nehéz helyzetekből. Ha pedig a lelki egyensúlyunk rendben, akkor az egészségünk is rendben – vélekednek sokan. Ám optimisták többféleképpen lehetünk, és ez eltérően hathat az immunrendszerünkre.

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság immunrendszer Szabó Elvira koronavírus

süti beállítások módosítása