Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2020. ápr 06.

Nem tágít az önsajnálat

írta: SzEGy
Nem tágít az önsajnálat

egy_darabka_szivarvany_2018_03_21_molnar_peter.jpgManapság szinte nem is kell rá várni, járvánnyal fenyegetett, karanténnal körbezárt, a korlátozásoktól folyamatosan frusztrált és feszült hétköznapi világunkban ehhez külön feltételeket szabni sem szükséges. Garantáltan házhoz jön, ha nincs szerencsénk, és nem vagyunk rá felkészülve, nem is tágít a sarkunkból az önsajnálat.

Más időkben talán nehezebben talált ránk. Kellettek hozzá esetleg külön kiváltó okként, utolsó cseppként csalódások, kudarcok, bukások, szerencsétlenségek, vagy hirtelen ránk törő betegségek, súlyosnak érzett diagnózisok, a gyengébb testi-lelki állapot belső szorításában kellett megküzdenünk vele.

Amikor a valóság (a természet szeszélye, a szerencse, a sors, a soha ki nem fürkészhető ...

Tovább Szólj hozzá

betegség döntés felelősség önsajnálat megküzdés tudatosság járvány

2020. ápr 03.

Home office – így lehetsz hatékony

írta: SzabóElvira
Home office – így lehetsz hatékony

A távmunka és a home office sokak álma, ám ez is olyan műfaj, amit tanulni kell, és időbe telhet, mire kialakul benne a rutin. A cikkben áttekintjük az otthoni munkavégzés előnyeit és hátrányait, majd home office tippek következnek – olyan egyszerű megoldások, amiktől jobban megy a távmunkavégzés.

...

Tovább Szólj hozzá

munka karrier home office Szabó Elvira

2020. ápr 01.

Taníts nyerő stratégiákat a gyermekednek!

írta: kreatív pszichológia
Taníts nyerő stratégiákat a gyermekednek!

..egy szemléletváltó játék segítségével.

boys-554644_1920.jpg
Legutóbbi írásomhoz – Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket – érkezett egy komment: „Én inkább nyerni tanítom meg!” – írta egy szülő. Természetesen a két dolog nem választható szét, és aki hosszú távon győztes szeretne lenni, annak képessé kell válnia a veszteségek elviselésére is, de értem, mire gondolt a hozzászóló és igaza van: tanítsunk a gyermekünknek nyerő stratégiákat, tanítsunk meg gyermekünknek egy szemléletváltó játékot, a sakkot!

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek siker gyermek kreativpszicho

2020. már 30.

A pozitív pszichológia útjelzői száz szóban

írta: SzEGy
A pozitív pszichológia útjelzői száz szóban

istanbul-4963074_640.jpg

Találtam egy üzenetet, amit most kifejezetten fontosnak, és jelentőségteljesnek érzek, ezért megosztom.

A nyersebb fordítás miatt szabadkozhatnék, de nem akarok, hiszen láthatóan itt az eredeti, és ki-ki megteheti, hogy értelmezi a mondatokat saját magának.

Száz fontos vezérlő szó, valójában szám szerint 122, de ebből 22 névelő.

Úgy vélem most, az elhúzódó veszély- és krízishelyzetek miatti bizonytalanságban még nagyobb szükségünk lehet arra, hogy a váratlan elhajlások megfelelő kezeléséhez mindig legyen kéznél egy jól látható, tiszta és egyszerű iránytűnk.

Belső iránytűnk, ami eligazít és megmutatja merre lehet a jó út.

road-4963011_640.jpg

„Bátran élj, alkotással és kihívásokkal.

Vállald a teljes felelősséget.

...

Tovább Szólj hozzá

döntés életmód tudatosság felelősségvállalás elköteleződés pozitív pszichológia

2020. már 27.

„Értelmes” dolgokkal foglalkozni már fél egészség, főleg megpróbáltatások idején

írta: SzabóElvira
„Értelmes” dolgokkal foglalkozni már fél egészség, főleg megpróbáltatások idején

Egy egyszerű megküzdési stratégia, ami enyhíti a bezártságot

Vajon mi az az egyetlen dolog, amit megtehetünk a lelki egyensúlyunkért, még akkor is, ha egyébként nyomasztó helyzetben vagyunk?

...

Tovább Szólj hozzá

stressz megküzdés stresszkezelés Szabó Elvira

2020. már 25.

Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket?

írta: kreatív pszichológia
Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket?

egg-100808_1920_1_1.jpgMinden szülő ismeri azt frusztráló tanácstalanságot, amit akkor érez, amikor a gyermeke földhöz vágja a társasjátékot - esetleg saját magát is - és őrjítő hisztibe kezd egy vesztes partit követően. Hogyan előzhetjük meg, hogy a meghitt családi együttlét ajtócsapkodós veszekedéssel végződjön? Hogyan tanítsuk meg veszíteni gyermekünket?

...

Tovább Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés kreativitás gyerekkor

2020. már 23.

Felismerni magad a másikban II.

írta: SzEGy
Felismerni magad a másikban II.

two-2984229_640.jpgElszántuk magunkat.

Mindketten készen állunk, hogy megvalósítsuk a párkapcsolatunkban a már régóta esedékes, sürgető változtatásokat. Társunk is tudja , érti és érzi, önmaga előtt is kénytelen volt bevallani, hogy ezt most már szerelni kell.

Szerelem, szerelem, ki tudja hányadik napja szerelem?

A viccet félretéve, az, hogy nem maradtunk a  sürgető változtatási szándék érzésével egyedül, önmagában nagyon jó hír.

Ha egyetértésben eldöntöttük, hogy utánajárunk a hétköznapi hozzáállásaink , a berögzült szokásaink hogyan dolgozhatnak ellenünk, mielőtt végleg kiderülne, hogy „ mégsem jó, a jó [i] .

Nem tudom eléggé hangsúlyozni mennyire előnyös és reményteljes a kezdet, hogyha életünk párja nem csak ...

Tovább Szólj hozzá

változás szerelem kapcsolat kötődés elköteleződés eltávolodás elszürkülés

2020. már 22.

Levél a vírushoz

írta: Czecz Fruzsina
Levél a vírushoz

Kedves Koronavírus! 

Hadd kezdjem azzal, hogy nem vagy valami népszerű a világban... De tudom, nem is azért jöttél, hogy rajongókat és lájkokat gyűjts. Mert az nem sok lenne. Inkább más a célod, talán valamiféle figyelmeztetés.

...

Tovább Szólj hozzá

biztonság család gyerek betegség szorongás egészség gyermek megküzdés kreativitás minőségi idő koronavírus

2020. már 20.

5 torzítás, ami rontja a józan ítélőképességet

írta: SzabóElvira
5 torzítás, ami rontja a józan ítélőképességet

Szívesen gondoljuk azt, hogy az ember racionális lény, aki képes higgadtan mérlegelni pro és kontra érveket, és árnyalt képet összerakni a különböző jelenségekről. Ám ez csak illúzió – a gondolkodásunkra és az információfeldolgozásunkra számos torzító tényező hat még akkor is, ha egyébként nem árasztanak el az érzelmeink.

...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia önismeret önfejlesztés Szabó Elvira

2020. már 16.

Hogyan óvjuk a gyerekek pszichés immunrendszerét?

írta: kreatív pszichológia
Hogyan óvjuk a gyerekek pszichés immunrendszerét?

psziches_immunrendszer_1.jpg 

Mert bizony létezik a léleknek is immunrendszere… Nehezebben mérhető műszerekkel, kevésbé megfigyelhető, ha épp legyengült, és nem segít rajta a C-vitamin. A pszichés immunrendszer az utóbbi évtized egyik legcélzottabb kutatási területe az egészségpszichológiában. Biológiai kutatásokkal alátámasztható ugyanis, hogy egyes lelki folyamatok milyen hatással vannak az agy és a test fejlődésére, az idegi folyamatokon, a hormon-, illetve az immunrendszeren keresztül. Lássuk, hogy melyek azok a tényezők, melyek erősítik vagy gyengítik a gyerekek – lelki értelemben vett – védekező képességét.

...

Tovább Szólj hozzá

gyermek kreativpszicho

2020. már 16.

Felismerni magad a másikban

írta: SzEGy
Felismerni magad a másikban

  people-3163556_640.jpgTartós, sok éves kapcsolatokban felmerül időnként, hogy már semmi, sehogy se jó, és az egészet meg kellene reparálni, át kellene szerelni, össze kéne kalapálni belül a lötyögő eresztékeket. Egy kis ráncfelvarrás és felszíni kozmetika ide már nem elég, jöhetne egy nagy generál tatarozás. Szerencsének számít, ha közös bennünk ez a megjavítási, változtatási szándék. Még ezzel együtt is lehet, hogy csak forgunk magunk körül, mert fogalmunk sincs, hogyan is kezdhetnénk hozzá.

A legjobb lenne például egy alapos elemzéssel.

Hajlamosak vagyunk kissé elfelejtkezni arról, hogy megszerelni nagy valószínűséggel csak azt a kapcsolatot lehet, ami eredetileg, valamikor (legalább hajdanában még) jól működött. Ha ott még biztosan ...

Tovább Szólj hozzá

változás szerelem párkapcsolat kötődés kölcsönösség eltávolodás elszürkülés

2020. már 15.

Ez most komoly? Tényleg velünk történik?

írta: Éva28
Ez most komoly? Tényleg velünk történik?

man-2608550_960_720.jpg

Milyen szerencsések is vagyunk mi! Jókor, jó helyre születtünk, viszonylagos biztonságban élünk, tanulunk, van munkánk, utazhatunk, házat építünk, gyerekeket nevelhetünk (ha akarunk). Erősen elgondolkodtam rajta, hogy írjem-e mindezt múlt időben... De még optimista vagyok.

Most aztán kaptunk egy olyan feladatot, amiről nem tudjuk még, hogy fogjuk megoldani. Egyelőre nincs biztos válasz rá sok tekintetben (hogy működik a korona vírus, mikor lesz ellenszere stb.), még az interneten sem!...

Megnéztünk számtalan katasztrófa filmet, elolvastunk könyveket képtelen történetekről, de komolyan talán soha nem merült fel bennünk, hogy mi is mellék- vagy főszereplővé válhatunk egy hasonlóban. Vagy a legbelsőbb félelmeinkben élt valami ...

Tovább Szólj hozzá

megküzdés coaching coach co

2020. már 12.

Meg tudjuk-e védeni magunkat?

írta: Éva28
Meg tudjuk-e védeni magunkat?

- úgy általában, és most, hogy 'helyzet' van?

housewife-757809_960_720.jpg

Reggel 7 óra. Épp felébredtél. Még félálomban ráébredsz, ma szombat van. De jó, nem kell sietni, nem kell menni dolgozni, még lehet szundikálni!

Jönnek aztán a tipikus ébredezős gondolatok, felváltva kellemesek-alattomosak, váratlanok- szokásosak, megszokottak-újak: muszáj bevásárolni; 8-kor kezdődik a torna/pilates/jóga – valaha te is jártál, de már jó ideje ’nem engedheted meg magadnak’, pedig de jó is lenne elmenni!; jé, süt a nap, milyen jó lenne egy futással, de minimum egy erdei sétával kezdeni a napot! A takarítás sem várhat tovább, már nagyon időszerű lenne egy alapos (most, hogy itt a járvány, lehet, hogy fertőtleníteni kellene mindent, vagy legalább a kilincseket? – ajjaj!); itt van ez a könyv az éjjeliszekrényen, ...

Tovább Szólj hozzá

megküzdés önismeret kreativitás coaching krízis reziliencia coach co

2020. már 10.

Téridő

írta: kreatív pszichológia
Téridő

1_34.jpgArra gondoltam, a „koronavírus-para” közepette hozok egy vidámabb témát, ami talán eltereli egy kicsit a figyelmünket a riasztó napi hírekről. Aztán ahogy továbbgondoltam a kiinduló ötletet,  rá kellett jönnöm, hogy valójában kicsit messzebbre vezet a mai bejegyzést „ihlető” könyv – egy annyira már nem is könnyed témáig. Arról van ugyanis szó, hogy bár kétségtelenül pazar a felhozatal a hazai mese-, ill. gyerekkönyv-piacon, sokszor nem könnyű a nagy kínálatból kihalászni a valódi gyöngyszemeket. Néha azért mégis sikerrel járhatunk.

...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés gyermek gyerekkor

2020. már 09.

Mi a jó a tavaszi fáradtságban?

írta: SzEGy
Mi a jó a tavaszi fáradtságban?

hazel-3163262_640.jpg

Még mielőtt a kedves olvasó arra kezdene gyanakodni, hogy most aztán tényleg túlzásba vittem a pozitívkodást, vagy megkérdőjelezné elmém épségét, gyorsan előre bocsátom, hogy ennek a manapság ránk nehezedő tünetegyüttesnek igazán nincsen sok jó tulajdonsága, egyetlen jó viszont mindenképpen van benne: a neve. Az nagyon - nagyon jó.

Sokkal, kaliberekkel szebb, mint mondjuk a téli vagy szezonális depresszió ( itt ), de talán most ne menjünk ilyen messzire. Összehasonlításnak bőven elég nekünk egy alaposan elhúzódó, szimplán szürke fásultság, némi meglassultság csipetnyi beletörődő, sodródó indítékszegénységgel, gyengébb általános terhelhetőséggel, aluszékonysággal, a megszokottnál nagyobb érzékenységgel, ...

Tovább Szólj hozzá

depresszió egészség természet energia tavaszi fáradtság évszak váltás

2020. már 06.

8 praktika az asszertív kommunikáció felé

írta: SzabóElvira
8 praktika az asszertív kommunikáció felé

Tudsz-e nemet mondani , amikor egy barátod olyan szívességre kér meg, amihez nincs kedved? Hogyan fejezed ki, ha nem értesz egyet azzal, amit a vezetőd mond? Mit teszel, ha a szomszédból átszűrődő Dj Bobo Bestof miatt nem tudsz elaludni? Mit mondasz és hogyan, ha beállnak eléd a sorban?

Meggyőződés és bátorság kell ahhoz, hogy érdekütközés esetén kiálljunk magunkért. Ugyan az asszertivitás szó szótári jelentése önérdek-érvényesítés, valójában érdekegyeztetés ről van szó: az asszertív ember egyrészt egyenesen és határozottan képviseli a saját érdekeit (gondolatait, álláspontját, érzéseit, szükségleteit stb.), ugyanakkor partnere érdekeit is tiszteletben tartja. – Hollósi Eszter pszichológus-tréner vendégposztja ...

Tovább Szólj hozzá

stressz konfliktus asszertivitás vendégposzt önfejlesztés

2020. már 02.

Üresben futni

írta: SzEGy
Üresben futni

sledding-1431789_640.jpgÉvekkel ezelőtt egy gyulai gyermekvédelmi konferencián, a meghívott német előadóktól egy itthon merőben szokatlan, újító terápiás kezelési megoldásról hallgattunk beszámolót.

Az iskola, a gyermekvédelmi rendszer, a gyermekotthonok, a nevelőszülők számára már kezelhetetlenül magatartászavaros, oda beilleszkedni nem hajlandó fiatalok részére dolgoztak ki szigorú kiemeléssel egy kezelési tervet, egy évre, egy nevelővel, egy gyermek helyet kapott egy eldugott mexikói farmon. Egy a sajátjától merőben idegen, eltérő kultúrában, másként vélekedő, általa nem ismert nyelven beszélő közegben a fiatal kénytelen volt megfelelően terhelhető, és a hétköznapi szükségleteinek kielégítéséhez támaszul szolgáló kapcsolatot kialakítani ...

Tovább Szólj hozzá

terápia gyermekvédelem szenvedélybetegség felelősségvállalás szakellátás

2020. feb 26.

Újraírhatjuk-e a történetünket?      

írta: kreatív pszichológia
Újraírhatjuk-e a történetünket?         

1_33.jpg

Sokszor hallom az ismerőseimtől, mit tennének másképp, ha változtathatnának egykor megtörtént eseményeken, régen meghozott  döntéseken, amikor is azzal indítják a mondandójukat: „ha újrakezdhetném…”, „ha most dönthetnék erről”, „ha ezzel az eszemmel újra húsz/harminc éves lehetnék...”. Magam is elgondolkodom néha azon, mit tennék most azokban a döntési helyzetekben, amik alapjaiban határozták meg a későbbi életem irányát, és amelyekre még sok-sok év távlatából is kristálytisztán emlékszem.  Egy-egy ilyen „időutazás” igen érdekes és egyben tanulságos is, tekintve egyrészt, hogy a múltat már nem változtathatjuk meg, másrészt, hogy az emberek többnyire a számukra az adott pillanatban vagy helyzetben lehetséges ...

Tovább Szólj hozzá