Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2020. jan 17.

A modern életstílus 5 csapdája… és hogyan kerülhetjük el

írta: SzabóElvira
A modern életstílus 5 csapdája… és hogyan kerülhetjük el

Az emberi faj évezredekkel ezelőtt sokat küzdött a fennmaradásáért (ma pedig paradox módon önnön elburjánzása ellen kell lassan küzdenie). Ez a küzdelem olyan módokon formálta az emberi vágyakat és viselkedést, amelyek a múltban elősegítették a fennmaradást, és amelyek velünk maradtak a modern korban is. Ám azok a motivációk, amelyek egykor hasznosak voltak, a modern életstílus vívmányai közepette túlzásokba visznek minket, olyannyira, hogy az már káros a testi és lelki épségünkre. Ha nem vagyunk résen…

woman_city.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

életmód pszichológia Szabó Elvira

2020. jan 13.

Ünnep után…

írta: SzEGy
Ünnep után…

animal-1850186_640.jpgIlyenkor, az ünnepek után valahogy mindig nehezebb előre lépni.

Talán, mert úgy vártuk azt a néhány napot, annyira készültünk. Aztán már csak azt vettük észre, hogy mind elrepült, mint egy pillanat. Pedig, még azt is szerettük volna, vagy legalább ezt. Hiába.

„Elmúlt az ünnep, fáradt a város,
Sötét szobákban kopott fenyők [i]

Kedvetlenül tologattuk, halogattuk volna még a kiszakadás pillanatát. Maradtunk volna még az ünnepek meleg közelségében. A jó előre megálmodott gyertyafényes hangulatok körülbélelt, barátságos kényelmességében és puha ritmusában ringatóznánk kicsit, ragaszkodva a minket körülölelő családhoz, örülve annak, hogyha pár percre valóban ránk talált a béke.

Ott maradtunk volna. S mert ezt ...

Tovább Szólj hozzá

tél hangulat újév erő akarat újrakezdés

2020. jan 06.

Tudhatnád, milyen fontos vagy!?

írta: SzEGy
Tudhatnád, milyen fontos vagy!?

  frost-202686_640.jpg

Igazán?

Fontos vagyok neked?

Meghatóan jó érzés, és milyen rég nem gondoltam erre.

És mennyire vagyok fontos?

Jaj, bocsánat!

Ez már majdnem illetlen kérdés (hiszen, hogy jövök ahhoz, hogy a te érzéseid nagyságát, mélységét firtassam, vagy az igazolását kérjem, esetleg a saját bizonytalanságommal terheljelek), és ezzel a kérdéssel még nem is ez a legnagyobb baj.

Hanem a belső folyamatokra, történésekre vonatkozó SI rendszer teljes hiánya, mert már megint nagyon kellene ide valamilyen mértékegység, ahhoz, hogy valóban megválaszolható legyen.

Mivel mérik vajon máshol, mások az egyéni fontosságot?

horizontal-2348889_640.jpg

Esetenként az sem biztos, én tudom magamról, hogy számítok [i] .

Talán a lángoló szerelem és a perzselő ...

Tovább Szólj hozzá

kapcsolat boldogság érzések kötődés értékrend elégedettség elvárások

2019. dec 30.

Az egymást kizáró döntések és utak

írta: SzEGy
Az egymást kizáró döntések és utak

water-3130542_640.jpgAz elszalasztott, a saját döntésünkkel kizárt, az annak idején nem választott lehetőségek feletti borongásra, késői sajnálkozásra különösen alkalmas idő, amikor elénk kerülnek a szép kerek születésnapok közeledtével, vagy elhaladásával a kritikus összegzések. Amikor ránk telepszenek azok a nyomasztóan sötét, téli vasárnap délutánok, esetleg megülik a lelkünket az önsorsrontó kesergések, hangulati hullámzások mély völgyei. Íme, egy hevenyészett lista pompás, több órás önkínzást ígérő, sok finom fájdalmat tartogató lehetséges kérdéseinkből:

Miért nem fektettem sokkalta több erőt, időt a megfelelő társ keresésére?

Miért nem tudtam többet törődni, beszélni vele, amíg még mellettem volt?

Miért nem mertem ...

Tovább Szólj hozzá

döntés elégedetlenség öregedés veszteség ambivalencia

2019. dec 24.

 A kis virágáruslány

írta: Éva28
 A kis virágáruslány

1_31.jpgDideregve álldogál a reggeli szürke hidegben az út szélén: várja, hogy megérkezzen az önkormányzat által üzemeltetett kisbusz, ami a szomszédos nagyvárosba viszi. Kicsit bosszankodik, hogy már megint késik, pedig most nem is esett a hó, és az út sem csúszik. Ugyan csak négy-öt kilométernyi távolságra van a városszéli virágbolt, ahol dolgozik, de ha a helyközi buszjárattal menne, akkor legalább egy óra lenne az út, mert még egy helyijáratra is át kellene szállnia. Nemcsak komplett időrablás, színtiszta pénzkidobás is: így 400 forintból kijön egy út, amúgy majdnem a duplája lenne. Jó időben persze gyalog jár dogozni, hogy megspórolja a napi közel 1000 forintot, de télen, amikor esik a hó vagy épp szitál a köd és sötét van, ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 23.

Pótolhatatlan hozzávaló

írta: SzEGy
Pótolhatatlan hozzávaló

  angel-1876350_640.jpg

Tudom, szorít az idő. Már mondom is, hogy szaladhassunk tovább, hiszen az év összes napjai közül alighanem neked is ezek a legzsúfoltabbak.

Ígérem, most tényleg nagyon rövidre fogom. Végül is csak egy gyors, utolsó ellenőrzésre lenne szükség még az ünnep beköszönte, a vendégek megérkezése előtt.

A legtöbbször spontán ötletektől vezérelt gyakorló háziasszonyok, a végtelenül kreatív hajlamú konyhafőnökök, és a mindig rövid bevásárló listás (néhanap kongó kamarából gazdálkodó) édesanyák, a jég hátán is boldoguló, semmiből hamarjában többfogásos ételt elővarázsolni képes gazdasszonyok szerintem, most ne is nagyon figyeljenek rám.

Hiszen ők azok, akik nem tegnaptól rendelkeznek azzal a képességgel, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

család karácsony gyermek szeretet készülődés feszültség

2019. dec 20.

Így kerüld el, hogy érzelmi drámába fulladjon a karácsony

írta: SzabóElvira
Így kerüld el, hogy érzelmi drámába fulladjon a karácsony

Habár a karácsonyt óriási várakozás előzi meg, és általában a mézeskalácsillatot, a gyertyafényt és a csengőszót társítjuk hozzá, mégis a valóságban szinte mindenkinek vannak emlékei családi veszekedésbe fúlt, szétkiabált karácsonyokról. Holott a karácsony a legkevésbé sem az az alkalom, amikor meg kellene vitatni a családi feszültségeket.

people-on-christmas-tree-at-home-during-winter-257910.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

stressz karácsony Szabó Elvira

2019. dec 16.

Kellemes ünnepeket, ha megérjük!?

írta: SzEGy
Kellemes ünnepeket, ha megérjük!?

  train-2947086_640.jpg

A távoli, ritkán látott rokonokkal, ismerősökkel folytatott beszélgetésekben már hetek óta fel-felhangzik:

- Ha addig nem találkoznánk, kellemes ünnepeket kívánok!

Legtöbbször azt gondolom ilyenkor, hogy ez milyen kedves gesztus, hogy ő milyen figyelmes. Aztán a járdán tovább sietve, már rég eltávolodva tőle és a helyzettől veszem észre, hogy még mindig mosolygok.

Jó, lehet, hogy ez nem is olyan erős összefüggés. Hiszen én alapvetően, nagyon szeretek mosolyogni, kifejezetten szívesen teszem ezt bármikor, ha alkalom nyílik rá, mert jól esik. Ezért aztán gyakran előfordul, hogy magamon felejtem az előző beszélgetésből, korábbi találkozásból, vagy akár az arra való emlékezésből megmaradt mosolyt még egy darabig. Néha ...

Tovább Szólj hozzá

karácsony mosoly jókívánság mulandóság ünnepi hangulat

2019. dec 13.

Így adj építő visszajelzést, hogy átmenjen az üzenet

írta: SzabóElvira
Így adj építő visszajelzést, hogy átmenjen az üzenet

Időnként olyan helyzetbe kerülhetünk, amikor szeretnénk építő visszajelzést adni, de nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Vagy úgy érezzük, a lehető legtapintatosabbak voltunk, ám a másik ember mégis megbántódott a szavainktól. Az alábbiakban arról lesz szó, milyen forgatókönyvet érdemes követni és milyen szemléletmódot érdemes felvenni, ha építő visszajelzést szeretnénk adni valakinek.

woman_man_timeout_2_2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

életmód Szabó Elvira

2019. dec 11.

Mókuskerék

írta: kreatív pszichológia
Mókuskerék

1_30.jpg

 

Arra ébred, hogy a postás vadul nyomja a csengőt a kertkapun. Ránéz az órára: fél kilencet mutat. Gyorsan felkapja a köntösét, és kócosan, gyűrötten, papucsban kiszalad átvenni az ajánlott levelet. A postás szemében gúnyos irigységet lát megvillanni, amint épp azt gondolja magában: milyen jól megy a „nagyságos asszonynak”, hogy ilyenkor még alszik. Ő bezzeg már egy órája rója az utcákat a levelekkel. Persze nem tudja, honnan is tudhatná, hogy a „nagyságos asszony” egész éjjel dolgozott egy határidős pályázati anyagon: nagy a konkurencia, minden megbízás számít. Fázik mezítláb a papucsban, így udvarias csevegés helyett inkább visszasiet a házba. Beáll a zuhany alá, miközben arra gondol, biztos el fog késni. Tízre ...

Tovább Szólj hozzá

szorongás életmód megküzdés

2019. dec 09.

Majd te veszel magadnak…

írta: SzEGy
Majd te veszel magadnak…

  advent-3796936_640.jpg

Majd te veszel magadnak és én is veszek magamnak…

A karácsonyi ajándékozás témájában különösen igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. A vásárlási láz kevés embert hagy érintetlenül, főleg a nagyobb településeken mostanság tapasztalt kínálat bősége eléggé töményen sulykolja az üzenetet: vegyél még!

Néhol teljesen érthető, egyértelműen anyagi okokból a család az ajándékozást simán leszavazta. Van, ahol nincs pénz, nincs csokoládé, ám a család valahogyan mégis összedobja, előteremti az egy nagy vacsorára valót, együtt vannak, közösen készülnek, főznek. Egyszerűen és szépen örülnek az ünnepnek és egymásnak. 

Máshol a nagy családi összejövetel leginkább batyus bálra hajaz, az előre megbeszélt tervek ...

Tovább Szólj hozzá

család döntés karácsony ajándék élmény értékek

2019. dec 07.

Reménykedjünk, lányok!

írta: Éva28
Reménykedjünk, lányok!

img_20191110_162945.jpg

Advent kapcsán a nőiségünkről, emberségünkről, esendőségünkről, érzelmeink változásáról, arról szeretnék kicsit gondolkodni veletek, hogy mi, mai nők miben reménykedünk, mire vágyhatunk a szívünk mélyén.

Advent második vasárnapja a reményről szól.

Ezt az érzést talán mind jól ismerjük! Mindig reménykedünk valamiben, álmodunk valamiről, áhítunk valamit, vágyakozunk valamire vagy valakire, netán egy másféle életre.

Persze a remény irányulhat sokkal fennköltebb, magasztosabb dologra is, kifejezhet egy magasabb rendű világra való várakozást is, annak a hitét, hogy eljöhet a boldog béke, vagy a messiás. Mint ahogyan az advent esetében valóban erről van szó. A katolikus egyház a 4. századtól ünnepli az adventet, ...

Tovább Szólj hozzá

érzelem gyereknevelés változás életmód coaching coach co

2019. dec 04.

Tárd ki a szárnyad és repülj!

írta: kreatív pszichológia
Tárd ki a szárnyad és repülj!

  1_29.jpg

Ez is megtörtént hát. Ma bejelentették a cégnél a csoportos létszámleépítést. Jó ideje lehetett már sejteni, hogy készülődik valami: egyre erősebb sodrással hömpölygött a folyosói pletykafolyam, felkavarva a korábbi nyugodt állóvizet. Gazdasági recesszió, protekcionista tendenciák és hasonló fogalmak tették egyre zavarosabbá és átláthatatlanabbá a cég helyzetét – legalábbis azok számára, akik nem a pénzügyön dolgoztak.

Régóta fontolgatta már, hogy új munkahelyet keres magának, most mégis szíven ütötte a döntés – ahogyan a többi kollégáját is. Rebesgették ugyan, hogy racionalizálni kell a működést és   áramvonalasítani a cég felépítését, de csak a jövő év közepére várták az ezzel kapcsolatos ...

Tovább Szólj hozzá

2019. dec 02.

Tele a puttony

írta: SzEGy
Tele a puttony


christmas-2947257_640_1.jpg„Végül is…” - Hagyja rám a beteg. Ha már itt vagyok az ágya mellett azzal, hogy most tudnék beszélgetni vele, akkor akár maradhatok is egy kicsit.

Lehet róla szó.

Igaz, hogy ő sokkal, évekkel korábban akart volna a bajairól beszélgetni.

Nem pont most.

Jelenleg, szerinte éppen nincsen semmi olyan belső, személyes témája, amit megmutatna, megvitatna velem, de ha már úgy is itt vagyok, akkor talán mondhatnék valami igazán okosat, amivel lebeszélhetném őt arról, hogy minden áldott éjjel összevissza egyen.

Ettől az ötletétől nagyra kerekedik a szemem.

Mintha ez csak így menne. - Itt járkálok körbe, hurcolom magammal a létező összes bajra az univerzális tapaszt , vagy tán a világ minden bölcsességét egy hatalmas zsákban, ...

Tovább Szólj hozzá

ünnep betegség bűntudat étel félelem szokások

2019. nov 30.

Álmomban megváltoztam... és minden sokkal jobb lett!

írta: Éva28
Álmomban megváltoztam... és minden sokkal jobb lett!

Fejlesszünk egy kis érzelmi intelligenciát! Legalább tegyünk egy-két lépést felé!

stairs-4574579_340.jpg

A jókedv ragadós. A rosszkedv is. A viselkedés is, különösen annak kirívó, feltűnő formái, pláne, ha azt valakitől fentről, vagy valami ismert embertől látjuk. Sajnos ilyen a bunkóság is. Tényleg vannak, lehetnek körök,  tévéműsorok, ahol minél bunkóbb módon viselkedik valaki, annál nagyobb népszerűségnek örvendhet bizonyos értelemben, bizonyos körökben. Engem ez elszomorít, a magam módján próbálok is tenni ellene, és megpróbálom most leírni, hogy miért gondolom így.

Beszédmód, viselkedés - kit érdekel?

Oktatás, meg kultúra, meg közbeszéd, meg érzelmi intelligencia, meg társadalmi felelősségérzet és ilyenek. Egyeseket érdekelnek, másokat nem. Vannak, akik úgy gondolják, úgy jó minden, ahogy van, másokban fel sem ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés önismeret coaching karrierépítés önfejlesztés coachco coach co

2019. nov 29.

Az erős érzelmek kezelésének három módja

írta: SzabóElvira
Az erős érzelmek kezelésének három módja

Vannak, akiken átcsapnak az érzelmek, és tehetetlennek érzik magukat velük szemben. Mások a felszín alá szorítják és elfojtják őket. Szerencsére választhatunk egy harmadik utat is: azt, hogy az érzelmeink ne kellemetlen élményt jelentsenek, hanem békében éljünk velük. Mi több, ne csak békében, hanem gyümölcsöző kapcsolatban, amiben az érzelmeink üzenhetnek számunkra, és mi meghallgatjuk őket.

volcano-2262295_1920.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

stressz pszichológia önismeret mindfulness gyökerek és szárnyak Szabó Elvira

2019. nov 25.

Örüljünk, hogy élünk!

írta: SzEGy
Örüljünk, hogy élünk!

person-602970_640.jpg

A napokban ismét láttam az egyik kedvenc filmemet [i] és alaposan megakadtam egy párbeszéd részletén:

- „Nézd Tula, az én falumban nagyon sokszor volt háború. Jöttek törökök, németek és mind kínoztak minket. És a Mama, az én anyám mondta:

- Lányom, örüljünk! Örüljünk, hogy élünk!

- De én gondoltam, miért öröm, ha így élünk?”

Az, az egy aprócska szó, az „így” azonnal félrekalapálta az egészet. Hiszen annak a jogosságát és okosságát nem olyan nehéz belátni, hogy érdemes örülni az életnek. És általában sikerül is megkönnyebbült, örömteli érzéseket előcsiholni magunkból. Ha spontán módon nem is, akkor talán menni fog az alábbi gondolati betoldások egyikének a segítségével:

Mi most még

  • ...
Tovább Szólj hozzá

önértékelés öröm boldogság függetlenség értékrend elégedettség

2019. nov 22.

5 szociálpszichológiai torzítás a hétköznapokban

írta: SzabóElvira
5 szociálpszichológiai torzítás a hétköznapokban

A torzítások beleszólnak abba, ahogy a világot és önmagunkat látjuk

Egy mondás szerint Kopernikusz megadta az első kegyelemdöfést az emberiség egójának azzal, hogy kijelentette, nem a Nap mozog a Föld körül, hanem fordítva; Darwin megadta a második kegyelemdöfést azzal, hogy feltárta, nem Istentől, hanem a majmoktól származunk; Freud pedig a harmadikat, azzal, hogy kijelentette, nem a ráció, hanem az ösztöneink és a tudatalattink irányítanak minket. A negyedik kegyelemdöfést alighanem a szociálpszichológusok adták meg… A legtöbb ember azt feltételezi, hogy helyesen értelmezi és látja a világot, átgondoltan mérlegel, és úgy általában véve jó ember. A szociálpszichológusok azonban már vagy 50 éve írtak egy-két fontos kitételt ezekhez a feltételezésekhez…

young_people_meeting2.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

pszichológia önfejlesztés Szabó Elvira