2018. sze 02.

Óvodás lett a gyerekem!

írta: Czecz Fruzsina
Óvodás lett a gyerekem!

5+1 tipp a könnyebb beszoktatásért

Nagy lépés egy család életében, mikor a lurkó óvodás lesz. Néhány reggel egészen gördülékenyen megy, néha pedig inkább csak a könnycseppek gördülnek... Íme néhány ötlet, amivel segíthetsz a gyereknek és magadnak egyaránt. 

child-winnie.jpg

1. Nosztalgia mesék

Vannak emlékeid, hogy neked milyen volt óvodásnak lenni? Meséld el, mi volt a jeled, mi volt az ovis zsákodban, mi volt a kedvenc játékod, hogy hívták az óvónéniket, mit szerettél legjobban ebédelni, stb. Ezek az apró részletek igenis fontosak és érdekesek a kicsiknek. A hajhúzós, összeveszős, csúfolódós, mászókáról leesős történeteket most ne fejtsd ki részletesen, de ha voltak nehézségeid, nyugodtan mesélj róluk! Segít a gyerekednek, ha tudja például, hogy néha neked is hiányzott az anyukád az oviban. De ha elmondod neki, hogy ilyenkor mit csináltál, mitől lett jobb kedved, ő is ötleteket kaphat. 

2. Rituálék

A reggelekbe biztonságot és vidámságot hozhat a rituálék bevezetése. Az a titkos, általatok kitalált "koreográfia", ami segít az elválásban és az egész napos távollétben. Lehet ez pacsi, homlokpuszi, ölelés, egy rövid versike, egy "varázserővel" bíró tárgy megszorítása, stb. 

3. Egy darabka otthon

Vigyetek magatokkal egy játékot, rongyit, bármit, ami a gyerek kedvencei közé tartozik otthon. Már a tudat is megnyugtató, hogy ott van vele, még akkor is, ha esetleg ki kell vinnie az öltözőbe (pl. ebédnél). Emellett plusz előny, hogy útközben felkészíthetitek ezt a kis tárgyat az ovis napra: mi vár rá, miket fog látni, mik a szabályok, hogyan kell viselkedni, stb. Így "nem is a gyereknek" mesélünk, hanem csak a plüssmacinak adunk tanácsokat. Szegény kis macinak még segíteni kell eligazodni az óvodai élet útvesztőjében...

4. Fokozatosság

Ha a munkád engedi, és a gyerek igényli, szánj egy kis időt a fokozatosságra! Sok csemetének segít, hogy az elején csak ebédig marad, és csak később emelitek a tétet alvásra, uzsonnára, délutáni játékra. Mások viszont pont a mesét és az alvást várják a legjobban az oviban, mert sokkal izgalmasabb, mint otthon. Hamar kiderül majd, hogy a te gyereked melyik típushoz tartozik. 

5. Játszd újra!

Az esték és a hétvégék remek alkalmat adnak arra, hogy feldolgozzátok azt a sok-sok új ingert és élményt, ami a gyereket érte. Figurák segítségével is játszhattok óvodásat, vagy szerepjátékban ő lehet az óvónéni/óvóbácsi, és megmondhatja, mit csináljatok. Végre ő lehet "a nagy", "a főnök". Ezáltal megtudhatod, mi foglalkoztatja, mi okoz neki nehézséget, fél-e valamitől, stb. Ő pedig kiadhatja magából az esetleges feszültséget, és könnyebb szívvel vág neki a következő napnak.

+1. A szülői lélek

Talán nem is "+1-ként" kellene emlegetni, inkább ezzel kellett volna kezdeni: a Te hozzáállásoddal, hangulatoddal, érzéseiddel. Hiszen ezek nagyon erősen hatnak a gyerekre. Mit jelent neked, hogy ő ovis lesz? Könnyen vagy nehezen megy az elengedés? Megbízol az óvónőkben, hogy jól tudnak majd "helyettesíteni" (erősen idézőjelben) téged? Bízol a gyerekben, hogy feltalálja magát? Fontos, hogy ezeket a kérdéseket tisztázd magadban, és nyugodtan lépj reggelente az oviba. Ha bizonytalan vagy, ha ellenérzéseid vannak, hiába magasztalod "azt a csodálatos helyet, ahol annyi játék és kedves kis barát vár". A gyerek radarjait nem tudod becsapni, és érezni fogja, hogy valami még nincs rendben... 

Czecz Fruzsina
pszichológus

Ha szívesen olvasnál még gyereknevelési témákról, vár a gyerekkelvagyok.net és a blog facebook oldala
ITT, ITT és ITT például a saját óvodai beszokásomról írtam, ITT pedig 10 féle tanévkezdést láthatsz, képekbe szedve. 

Szólj hozzá

gyerek gyermek óvoda beszoktatás