2015. okt 09.

10 tévhit a pszichológusokról

írta: Jantek Gyöngyvér
10 tévhit a pszichológusokról

freud_joke.jpgBizonyára minden szakmával kapcsolatban megvannak azok a tipikus hiedelmek, amiknek nem sok valóságalapjuk van. De míg egy fodrász, egy sofőr vagy egy sebész viszonylag egyértelmű és kézzelfogható dolgokkal foglalkozik, a pszichológus munkáját sokszor misztikus köd fedi. Talán ennek köszönhető, hogy sokan sokféleképpen vélekednek a pszichológusokról, és hát valljuk be, némely közkeletű tévhit köszönőviszonyban sincs az igazsággal.

1. A pszichológus nem ért valójában semmihez, a szakértelme (már ha van neki olyan), valahová a tenyérjósok és asztrológusok tudása közé sorolható.

2. A pszichológus az ég világon mindenhez ért, többek között az orvosi zárójelentések értelmezéséhez is.

3. A pszichológus gondolatolvasó. Ha ránéz valakire, egyből tudja, milyen ember a másik.

4. A pszichológus folyamatosan elemzi a barátait és családtagjait.

5. A pszichológus legfőbb szórakozása, hogy diagnózisokat állít fel a boltban, az utcán, a strandon, mindehhez csupán rá kell néznie az emberekre.

6. A pszichológus 0-24 órában dolgozik, bárhol legyen is. Elég pár mondatban összefoglalni neki az ismerős ismerősének problémáját, biztos, hogy tud olyan megoldást mondani, ami egy csapásra helyrehoz évtizedes gondokat.

7. Ha mégsem tud valami tuti tippet adni a fodrásznál/játszótéren/orvosi váróteremben, akkor valójában nem is ért igazán semmihez, és életbe lép az pont.

8. Pszichológusnak lenni a világ legkönnyebb munkája: csak beszélgetned kell, és még pénzt is kapsz érte.

9. Ha pszichológus vagy, idegenek problémáit is szívesen meghallgatod, végülis egy 8-10 órás munkanap után semmire sem vágysz jobban, mint folytatni a munkát.

10. A pszichológusoknak nincsenek lelki problémáik, és nincs szükségük kiadós baráti beszélgetésekre. 

A sort persze tetszőlegesen lehet folytatni :-)

meme04.jpg

 

Szólj hozzá

pszichológia szeretem a ferjem