2015. okt 26.

Családi fészek, vagy családi aknamező?

írta: Éva28
Családi fészek, vagy családi aknamező?

regi_csalad.jpg

A legnagyobb stresszor a modern világunkban, hogy aláaknázza a családstruktúrát. Ezek Máté Gábor szavai (nem a színidirektoré, bár erről minden bizonnyal érdemes lenne az ő véleményét is meghallgatni).

Már az ezt megelőző bejegyzésemben is Máté Gábor könyve volt az ihletadó, aki a stresszbetegségek lelki hátterét, okait firtatja. Ha valaki végigolvassa - amellett, hogy közérthető módon megismerhet jó néhány tudományos kutatási eredményt és számos közvetlen orvosi tapasztalatot magától a szerzőtől -, mélyen magába nézhet, elgondolkodhat az életén, a saját hozományain.

Persze nem jó, ha a bajokat és problémákat keressük és úgy járunk a végén, mint a hipochonderek, akik betegségekről olvasva azonnal fellelik magukon a jeleket.

Én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy érdemes kicsit elgondolkodni ezeken a témákon és tapasztalatokon, esetleg - ha úgy érezzük, tényleg telibe találtak minket - keresünk egy szakembert, akivel megosztjuk kétségeinket, de az a legjobb, ha az előrevívő ötleteket és a pozitív üzeneteket tudjuk megragadni és alkalmazni belőlük.

Ha például ráismerünk a saját driver-ünkre, belefészkeli a gondolat magát a tudatunkba, figyelhetünk magunkra, ne essünk túlzásokba és kicsit tudatosabban reagáljunk a jövőben ilyen esetekben.

A másik, amit ő nem tart fontosnak (legalábbis nem emeli ki a könyvében), de szerintem alapvető fontosságú és életmentő tud lenni: próbáljuk a dolgokat humoros oldalukról megragadni, ne dramatizáljunk rögtön!

simpson.jpg

 

Nehéz gyerekkor? Gondoljunk Bendegúzra az Indul a bakterház-ból, aki nem olyan családból származik!

Vagy mindenkinek ajánlom ebben a témában a kedvenc könyveimet:Frank McCourt: Angyal a lépcsőn, illetve Emile Ajar: Előttem az élet. Na ezek után merjünk siránkozni!

 

De az irodalom tárháza végtelen, rengeteg hasonló történetet ismerünk már és nem ismerünk, de mások igen. Szóval, ajánlom ezeket, járjunk nyitott szemmel és füllel, akik pedig a Máté Gábor könyvet nem olvassák el, de kíváncsiak a lényegére, itt olvashatnak még róla:

http://coachco.blog.hu/2015/10/26/ezt_azert_tettem_hogy_nektek_jo_legyen

 

 

 

 

Szólj hozzá

önismeret gyerekkor coaching stresszkezelés coach co