2015. dec 12.

A 3 legjobb időmenedzsment technika karácsonyra

írta: ur.anita
A 3 legjobb időmenedzsment technika karácsonyra

girl-570556_1280.jpg

Avagy hogyan húzd ki magad a saját hajadnál fogva a karácsony előtti időzavarból és a teendők végeláthatatlan sokaságából! 3 jól használható időmenedzsment tipp következik a decemberi időszakra.

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki elúszik olykor a teendőkkel, akinek több fronton is zajlik az élete és aki szeretné, ha minden, ami fontos neki, beleférjen a nap 24 órájába. Decemberben különösen sok teendő torlódik fel, így bárkinek jól jöhetnek ezek az egyszerű, gyakorlatcentrikus megoldások:

A 3 legfontosabb dolog ma...

Aki követte a 14 napos #imadomareggelt kihívásomat, az ott találkozhatott ezzel a rém egyszerű technikával. Amilyen egyszerű - olyan hatásos! Reggel, még otthon, a kávédat iszogatva gondold át (és írd le), mi a három legfontosabb teendőd ma. Nem 10, nem végeláthatatlanul sok, hanem CSAK 3! Ami semmiképpen se maradjon ki a mai napból, mert az behozhatatlan, pótolhatatlan lenne vagy legalábbis nagyon megnehezítené a következő napokat. Ha csak 3 dolgot emelsz ki reggel: akkor az könnyen fejben tartható egész nap és tényleg van esélyed arra, hogy sikeresen teljesíted. Figyelem: a fontos teendő nem feltétlenül a sürgőset jelenti!

A bozótvágó technika

Kéményseprő vagy sepregető technikának is nevezik. Ez azokra a napokra való, amikor összecsapnak a fejünk felett a hullámok, amikor rengeteg dolog cikázik a fejünkben, elmaradásban vagyunk valamivel (pl. munka) és közben készülünk valamire (karácsony) egyszerre - na, éppen ilyen a december jónéhány napja. Lépései: 1. Mindent írj le egy papírra, ami a dolgod lenne a közeljövőben, tehát a lehető legteljesebb "to do" listát gyártsd le, mindent söpörj ki a fejedből egy tiszta papírlapra. 2. Kategorizálj: például karikázd be az egy témakörbe tartozókat (bevásárlás, takarítás, munka, suli stb.). 3. Az egyes kategórián belül dobd ki (húzd át) azokat a tételeket, amiket nem égetően szükséges (vagy nem feltétlenül neked kell) megcsinálnod. Csak bátran! Nyírd a listádat! 4. A kategóriák legfontosabb tételeihez rendelj határidőket (célszerű teljesíthető határidőket). Ez ugyan egy kicsit időigényesebb technika, de bőven megéri az a kb. fél óra, amit erre szánsz, cserébe csodálatosan rendet tud tenni a káoszban!

A mumus-nap

Egy amerikai bloggernél olvastam, hogy havonta egyszer csinál egy olyan napot, amikor minden nemszeretem feladatot egy napba sűrítve végez el (vasal, fürdőszobát suvickol és a havi kiadások számláit rendszerezi). Ugyanis, ha a naptáradban be van jelölve az az egy bizonyos nap havonta, amikor minden, egyébként tipikusan halogatós (utána pedig kőkeményen lelkiismeretfurdalós) dolgot azon a napon csinálsz meg, akkor egész hónapban lehet lazázni, és csak azon az egy napon megfeszülni. Szerintem ez isteni technika a karácsonyi időszakban is: egy napra időzíteni a gyűlölt ajándékvásárlást és a nagytakarítást. Vagy egy napon túl lenni a nem kedvelt nagynéni kötelező karácsonyi meglátogatásán és minden olyan "illendő" telefonhíváson, amit már hetek óta halogatsz. Egy nap, ami után fellélegezhetsz!

Ur Anita, coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod.

Ha szeretnél még több Lelkizóna-cikket olvasni a pozitív pszichológia témaköréből szubjektíven - mindennap más szerző tollából, akkor csatlakozz a facebookon!

 

 

 

 

 

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés