2017. jún 06.

A gyereknevelés mellékhatása: kreatívabb leszel!

írta: Czecz Fruzsina
A gyereknevelés mellékhatása: kreatívabb leszel!

paint-986501_960_720.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy férfi és egy nő. Napközben a munkahelyükön töltötték az időt, szépen építették a karrierjüket, sikerélményekkel gazdagodtak. Este pedig mindig kitaláltak valamilyen közös programot. Nagyon szerették egymás társaságát, késő éjjelig képesek voltak beszélgetni. Közös hobbijuk a kertészkedés és a főzés volt, de gyakran jártak moziba, színházba, és nem hagyták ki a nyári fesztiválok koncertjeit sem. 

Csodálattal figyelték, ahogy barátaikból szülők válnak. Pár órácskára szívesen babáztak, de saját gyereket még nem szerettek volna. Nem tudták elképzelni magukat, ahogy éjjel ötször felkelnek, kívülről fújnak egy órányi gyerekdalt, ringatnak, félkézzel pelenkáznak, félkézzel a leesett cumit keresik, pépet turmixolnak, földön csúsznak-másznak. 

Eltelt néhány év, és úgy döntöttek, elég a nagy szabadságból. Kiélték magukat, jöhet a saját csemete. Gyorsan elutaztak egy utolsó nagy kalandra kettesben, de az indiai körút után belevágtak a babaprojektbe - ahogy mondani szokás. 

Egy szép tavaszi napon aztán megszületett Áron. Tengerkék szemével rögtön mindenkit levett a lábáról. Szülei egyik ámulatból a másikba estek - hol pozitív, hol negatív értelemben. Hiszen sosem éreztek még ehhez fogható szeretetet, felelősséget és csodát. Viszont sosem érezték még ilyen aggodalmat, frusztrációt és fáradtságot sem.

A kezdeti nehézségek szerencsére nem szétszakították, inkább összekovácsolták őket. Újra eljött a kimozdulások ideje - ha nem is fesztiválra, de a közeli parkba, vagy bevásárlóközpontba. Aztán a Balatonig, majd a horvát tengerpartig bővítették a kört.
Már tudtak nevetni (mit nevetni, hangosan röhögni) a csetlés-botlásokon és a szürreális helyzeteken, amik elé a gyerekes életforma állította őket. Például a "nyakig kaki" esete, amikor már csak ollóval tudták levágni fiukról a barna árban úszó body-t. Vagy a téli kirándulás, amikor az erdőben, egy kupac hóban hűtötték a vizet a tejpéphez.

Rájöttek, hogy mindent tudnak oldani. Mariann profin pelenkázott sötétben, félkézzel. Már nem is tűnt olyan lehetetlennek, mint amikor a barátnőjétől hallott róla. Egy kupac kupakból, vagy egy szál zsebkendőből is remek játékokat talált ki a kisfiának. Kosztümös üzletasszony korában ezt sem tudta volna elképzelni. Ha játszótérre mentek, a mászókán erősített és nyújtott pár percet. Először csak ennyi sportot tudott bepréselni a napjaiba, de kezdetnek elég volt.

Néhány év múlva saját vállalkozást alapított, nem ment vissza a vasalt blúzok világába. Olyan termékeket fejlesztett ki, amik neki is hiányoztak édesanyaként. 


Férjével karácsonykor kuponokat ajándékoztak egymásnak, amik közös programokra szóltak. Néhány óra "szökés" után újult erővel huppantak le építeni, autózni, festeni. Mármint a gyerekkel. 

Nem kérdés, a gyereknevelés kreatívabbá tesz. Olyan helyzetek elé állít, amit csak ügyes szervezéssel, kreatív ötletekkel és kellő humorral tudsz megoldani. Egyedül maradsz a lakásban egy kisbabával, akinek az élete tőled függ. Vagy megoldod az aktuális nehézséget, vagy... Nincs "vagy". Megoldod és kész. Esetleg telefonos segítséget kérsz, ha van időd rá, és elég közel van a kütyü.

Ahol tudod, egyszerűsíted az életedet.

daddy_swing.jpgCsak egy vicces példa az élet egyszerűsítésére... Valljuk be, ebben az apukák ügyesebbek. További képek ITT

Néha a kimerültség vagy a lustaság (ami fél egészség, ugye) mutat olyan új irányokat, amikre korábban nem is gondoltál. Jé, így is lehet? Akkor mostantól mindig így csinálom! 
Más szemmel figyeled az egész világot, benne magadat is. Az önismereti út és a szülői kalandok során könnyen lehet, hogy egy újfajta kozmetikum, ruhamárka, kávézó, napló, könyv, konyhai eszköz, közösségi hely, stb. is születik, annyi ötleted támad. 

creative.jpgQueenie Liao kisfia alvásidejét használta fel kreatívan: jelmezes fotósorozatot készített. Kép forrása: Pinterest

A közös mindezekben az újdonság: új életforma, új perspektíva, új gondolkodásmód.
Új kihívásokra új válaszok.
Új készségek - ez nálam például az "Anya, rajzolj légyszíves egy..." kezdetű mondatok környékén érhető tetten...

Czecz Fruzsina

Te miben lettél kreatívabb szülőként? 

Ha szívesen olvasol gyereknevelésről, látogass el a gyerekkelvagyok.net-re, és csatlakozz hozzánk a facebook-on is!

Szólj hozzá

gyerek gyereknevelés gyermek kreativitás