2023. dec 18.

 Tükrök törvénye

írta: kreatív pszichológia
 Tükrök törvénye

1_40.jpg 

Egy ideje rendíthetetlen hype övezi a nagy nyelvi modelleket, különösen, mióta az OpenAI a szélesebb publikum számára is elérhetővé tette a ChatGPT-t. Van, aki esküvői köszöntő vers írására használja, más a céges marketing stratégia kidolgozásához hívja segítségül, esetleg személyi trénerként veszi igénybe.

 Karácsony közeledtével az a "formabontó" gondolatom támadt, hogy íratok a ChatGPT-vel egy blogbejegyzést (amit jövőre esetleg már a Gemini Ultra fog elkészíteni...). Kíváncsi voltam rá, hogy bizonyos, előre meghatározott szempontok (pl. hangnem, stílus, főbb tartalmi elemek, terjedelmi korlátok) alapján milyen végeredményt produkál majd a modell. Miközben a gép "dolgozott", leírtam én is néhány gondolatot, ami akkor épp felmerült bennem a szeretet ünnepével kapcsolatban. A ChatGPT kb. tíz másodperc alatt kész lett a bejegyzésre vonatkozó javaslatával - nekem azért egy kicsit több időbe telt a saját (humán) produktumot (amit a ChatGPT által generált szöveg után szintén elolvashattok) "előállítani". Bízom benne, hogy a formabontó megközelítés ellenére az alábbiakban mindenki talál majd magának legalább egy érdekes, szórakoztató vagy a lelkét megérintő gondolatot. Nem is szaporítom tovább a leütéseket, induljon a hagyományoktól ezúttal kicsit eltérő karácsonyköszöntőnk!

Következzen először a ChatGPT által generált szöveg: 

Karácsony – ez a szó azonnal melegséggel tölti el a szívemet, ahogy kimondom. Egyszerű betűk, mégis egy egész életet hordoznak magukban. Az ünnep jelentése mélyebb, mint amit a szótárból kiolvashatunk. Karácsonykor az idő lelassul, a szívünk megszépül, és a lélekben egy aprócska gyermek is életre kel.

Néhány évezreddel ezelőtt az első karácsonyt még a betlehemi istállóban ünnepelték meg. Azóta a világ minden táján különböző módon, de hasonló céllal köszöntjük ezt a különleges napot. Az ajándékozás, a családi összejövetelek, a finom ételek mind-mind az egység és szeretet ünnepévé varázsolják.

Az idők során a karácsony az életünk egy fontos részévé vált. Az összetartozás és az adományozás állnak a középpontban. Az emberek egymásnak örülnek, és a szívüket megnyitják a segítségre szorulók felé. A karácsony egy olyan alkalom, amikor igazán megtapasztalhatjuk a világ szépségét és jóságát.

A karácsonnyal kapcsolatban mindig lehet érdekességeket is említeni. Tudtad például, hogy az első karácsonyfát édességekkel és ékszerekkel díszítették? És azt, hogy a híres "Jingle Bells" dal eredetileg egy hálaadási dal volt? Ezek a történetek még szebbé teszik ezt az ünnepet.

De nézzünk előre is! Hogyan fog kinézni a karácsony 20 év múlva? Talán még több okos technológia fogja segíteni az ajándékvásárlást, vagy talán egyre több ember választja majd az egyszerű, kézzel készített ajándékokat. Az egyetlen biztos dolog, hogy a szeretet és az összetartozás érzése mindig jelen lesz.

És most zárásként, egy szívet melengető gondolat. Karácsonykor az emberek jobbá válnak. Kinyitják a szívüket, megosztják a boldogságot, és szeretetet árasztanak. Ez az ünnep arra emlékeztet minket, hogy a világ szebb lehet, ha egymásra figyelünk és szeretetteljesek vagyunk. Bízom benne, hogy mindannyian megtaláljuk a saját kis csodánkat ezen a karácsonyon, és átadjuk azt másoknak is.

 

Alább pedig a saját írásomat olvashatjátok:

A szeretet néha a legváratlanabb pillanatokban és helyeken nyilvánul meg. Nem kell hozzá becsomagolt ajándék, sem díszes karácsonyfa - elég csupán egy-egy szeretetteljes gesztus, mondat, egy szívből jövő mosoly vagy ölelés.

Van valaki, aki akkor is szeret, amikor te épp nem tartod magad különösebben szeretetre méltónak? Van valaki, akit te olyankor is szeretsz?

Van valaki, akinek a jósága könnyekig meghatott egy olyan napon, amikor úgy érezted, az lesz az egész év egyik legpocsékabb napja? Van olyan, akit te fakasztottál örömkönnyekre?

Van valaki, aki segített abban, hogy valóra váltsd egy álmodat? Van olyan, akinek te segítettél ebben?

Van valaki, aki egyszer megkérdezte tőled, hogy mire megöregedsz, addig a tudósok ugye feltalálják majd az "örök élet oltását", ezért te sosem fogsz meghalni? Van valaki, akitől te kérdeztél már ehhez foghatót?

Van valaki, aki finomságokkal telepakolt szeretetcsomaggal lep meg, amikor te annyira beteg vagy, hogy fel sem bírsz kelni az ágyból (a gyerekek viszont éhesek)? Van olyan, akit te lepsz meg néha ilyesmivel?

Van valaki, aki megkérdezi, hogy miben segíthet és megpróbál lelket önteni beléd, amikor súlyos beteg egy közeli szeretted, miközben ő maga is beteg és ezer felé szakad, hogy helytálljon a mindennapok küzdelmeiben? Van olyan, aki számíthat rád, amikor belé kell "lelket önteni"? (Ennél a pontnál nem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, milyen csodálatosan kifejező a magyar nyelv...)

Van valaki, aki felsegít és képzeletbeli szárnyakat varázsol köréd, amikor úgy érzed, annyira húz a föld, hogy már nincs erőd felállni? Van olyan, akit te emelsz fel?

Lehetne még persze tovább is folytatni a fenti kérdéssort, de nem szeretném túl hosszúra nyújtani ezt az írást, ezért már csak egyetlen kérdést tartogatok a bejegyzés végéhez közeledve:

Van valaki, akit karácsonykor megajándékoznál az alábbi verssel, színtiszta szeretetbe csomagolva? 

Ha a fentieket olvasva megjelent valaki a "lelki szemeid" előtt (ugye, milyen csodásan gazdag az anyanyelvünk?), valószínűleg nem is számít igazán, hogyan fog kinézni a karácsony idén, vagy akár 20 év múlva; a lelkedben az ünnepektől függetlenül is ott ragyog a szeretet fénye. Ahhoz pedig, hogy érezd és magad körül is éreztesd a melegét, nem kell becsomagolt ajándék, sem pedig ékesen feldíszített karácsonyfa - elég csupán egy-egy szeretetteljes gesztus, mondat, egy szívből jövő mosoly vagy ölelés.

Zárásként pedig következzen akkor a vers, Reményik Sándor egyik legszebb költeménye:

Tükrök törvénye

Hogy a mi lelkünk szépítő tükör,

Egymást szépítjük meg:

Az meglehet.

Nem baj.

Így tükrözi a Szent Anna-tava

Sokszor még mélyebben a mély eget.

Mi nem tükrözünk mást, mint lényeget.

És azért ez a látás így igaz,

Ha egy-egy vonástól el is tekint.

Mi látjuk egymást, nem ahogy vagyunk,

De látjuk örök mivoltunk szerint.

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet kívánok!

 Széll Natália

Szólj hozzá