2016. feb 14.

Rend a lelke mindennek! Vagy mégsem…?

írta: M. Révész Zsuzsa
Rend a lelke mindennek! Vagy mégsem…?

„Takarítsd ki a szobád!” – nincs szülő, akinek szájából ne hangzott volna még el ez a felszólítás, különösen, ha csemetéje  épp kamaszodik. „A jó munkához, sikerhez szervezettség, rendszeresség kell!” – legtöbbünk fejében ott motoszkál ez az üzenet.

S mégis vannak, akik rendetlenek és sikeresek. Hogy lehet ez? Einstein szerint – akinek híresen rendetlen íróasztala volt -, ha a rendetlen asztal a zavaros elme jele, akkor vajon mit jelez az üres íróasztal?  

deskclutter-560701_1280.jpg

 

A Minnesote Egyetemen készült kutatás során érdekes összefüggésekre mutattak rá a rend-rendetlenség, a döntéshozatal és a hagyományok szerepét vizsgálva.

Az első vizsgálatban a kísérletben résztvevő felnőttek 10 percen át egy kérdőív kitöltése kapcsán vagy egy rendezett vagy egy rendetlen szobában tartózkodtak. A feladat végeztével választhattak valamilyen apró ajándékot: csokoládét vagy almát, illetve megkérdezték őket, hogy mennyit adományoznának jótékony célokra. Az eredmények szerint azok, akik a rendezett szobában dolgoztak, kétszer többet adományoztak volna, mint a rendetlen szobában tartózkodók és inkább választották az egészséges ételt, azaz az almát, mint a csokoládét.

Tehát a rendezett környezet nagylelkűbbé tesz és hajlamosít az egészségesebb élelmiszer választására!

desk-602975_1280.jpg

A második vizsgálatban mind a rendetlen, mind a rendezett szobában ülőknek egy kreativitás-tesztet kellett kitölteniük. Az eredmények szerint a rendetlen környezet nemcsak a kreatív válaszok mennyiségét növelte, hanem a kreativitás mértékét is: sokkal kreatívabb megoldások születtek a „káoszban”.

Vagyis a rendetlenség kedvez a kreativitásnak!

A harmadik vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan alakul a hagyományos, illetve újszerű választások preferenciája a rend/rendetlenség függvényében. Mindkét szobában azt a feladatot kapták a résztvevők, hogy egy közeli bolt snack-készletét kell megtervezniük. Különböző címkékkel ellátott gyümölcslevek közül kellett választaniuk (a feliratok: egészséges, wellness és vitamin voltak). Azonban az egészséges mellé egy extra címkét is tettek, vagy azt, hogy „új” vagy azt, hogy „klasszikus”. Az eredmények szerint a rendezett szobában lévők akkor szavaztak az „egészséges” üdítőre, ha amellett a „klasszikus” címke szerepelt, míg a rendetlen szobában dolgozók pont fordítva: akkor választották az „egészséges” címkéjű italt, ha mellette volt az „új” felirat.

Tehát a rendetlenség az újszerű választásoknak, a rend pedig a hagyományos megoldások követésének kedvez!

Láthatjuk, hogy mind a rendnek, mind a rendetlenségnek megvannak az előnyei, más-más mentalitáshoz és megoldásmódhoz teremtenek alapot. S ha már itt tartunk, csak annyit jegyeznék meg, hogy rendetlen kamasz gyerekünkre ne süssük rá a „te így nem viszed majd semmire!” és hasonló jóslatokat, ehelyett tekintsünk több megértéssel erre az átmeneti korszakra. Épp elég nagy a „rendetlenség” belül, hiszen minden (test, érzelmek, intellektus, társas kapcsolatok) átalakulóban van. Persze a másik véglet, a penészedő ételmaradékok és az ágy alatt porosodó ruhadarabok sem érdemelnek dicséretet, de kedves szülőtársak, egy kis türelem nem árt!

 einstein.jpg

Einstein íróasztala

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

fotók innen: Pixabay és Memorings 

 

A Lelkizóna írásait kövesse a facebookon, hogy ne maradjon le a legújabb bejegyzésekről!

 

saját blog: Pszichológus a galériában

 

Szólj hozzá

rend rendetlenség hagyomány kreativitás lelekmorzsak