2016. dec 14.

A jóga nem fitness!

írta: kreatív pszichológia
A jóga nem fitness!

Interjú Kéri Mónika jógaoktatóval

10689492_874138132596403_2389346987607149050_n.jpg - A jóga egyre közkedveltebbé válik, de sok helyen ez mozgásra fókuszáló, a jógát tornagyakorlatokká silányító tanfolyamokat jelent. Számodra mi a jóga lényege? 

- A jóga valóban helyreállítja a test eredeti egészséges, szépséges mivoltát, de ez csak a kezdet, hiszen a mozgás melletti erős belső figyelem összekapcsolva egy mély-harmonikus légzéssel új dimenziókat nyit meg az egyén számára. Ilyen közhelyek, mint belső nyugalom, nagyobb életöröm megélése, valódi szeretetre való képesség, vitalitás növekedés valósággá válik az egyén számára. Képes túllépni a személyiségének a korlátain. 

-  Miért érdemes jógát tanulni? Kinek, mikor és miben tud segíteni?

- Először érdemes megtapasztalni az egészséges test adta előnyöket, milyen érzés mikor a test erős, rugalmas, és a saját legjobb formáját hozza. Bármely életkorban és bármilyen testi állapotban elkezdhető, legyen szó egy profi sportolóról, aki a jóga által a saját sportjában további fejlődést tud elérni, vagy legyen szó egy igen súlyos betegről, aki szinte alig tud mozdulni. Más módszerekkel, más ritmusban haladva, mindkettőnél nagy változás következik be a jóga rendszeres gyakorlása révén. De a testi változás csak egy kis aspektusa annak, amit a jóga indukál az egyénben. A rendszeresen (hónapok, évek óta) jógázó tanítványaim visszaigazolják, hogy kihat az emberi kapcsolataikra (sokkal boldogabbak), a munkahelyi területekre (férfi jógázok stresszmentes tárgyalásokról, könnyebben megélt, nagyobb sikerekről számolnak be).

-  Te kifejezetten női jóga oktatással foglalkozol.  Létezik külön női és férfi jóga és ha igen, akkor miben áll a különbség?

- A jóga univerzális, egyformán hat a Férfire és a Nőre. De alapvetően a Női Testnek a mozgatása, ugyanúgy lágyabb, finomabb, a mozdulatok szépségesebbek, mint ahogy a Női minőség lényegi eleme: a Finomság, a Lágyság, a Szépség. A Női Test ereje más, mint Férfi Testé, a Női Test gyermeket hord ki, ezért a Női területek másmilyen mozgatására és belső figyelmére koncentrálunk. Amíg a Férfi Test Erős, szereti a kihívásokat, célokat, erőnlétet, ezért itt a gyakorlatok másmilyen formát igényelnek. Az ellazítás, ellazulás képessége mindkét nemnél nagyon fontos, hogy a mai rohanó világunkban mindkét nem megpihenhessen, regenerálódhasson.  A teljes ellazulás eléréséhez másmilyen technikákat kell alkalmaznom a Hölgyeknél, mint az Uraknál. A tapasztalatom az, hogy a Férfiaknak nagyon gyors, hatékony változást szokott indukálni, mert kitartóak, célorientáltak, és otthon reggelente munka előtt tényleg gyakorolnak. Nőknél ezt a napi gyakorlást nehezebb elérni a család, gyerekekre való figyelem miatt, nekik sokszor jobb, ha eljönnek otthonról. A Férfiaknál szinte mindig kizárólag magánóra keretén belül dolgozunk együtt, hiszen az elején egy sikeres férfinek nehéz egy csoportba bemenni. Magánórán megtapasztalják, hogy nem számít a hajlékonyság, nem az a fontos, hogy a testük mennyire hajlékony, hanem az, hogy magukhoz képest milyen gyors ütemben képesek változni, és sokkal jobban érezni magukat a testükben, elmúlik a derékfájás, jobb lesz a testtartásuk, és sokkal jobban megy az egyéb sport is nekik (tenisz, futás, foci...). Ami, majdnem minden esetben megtörténik, hogy rájönnek, hogy ők a jógában is jók, sikeresek, pedig előtte azt gondolták, ez olyan messze áll tőlük... 

10384516_793821533961397_2470748648344012081_n.jpg
- Mennyi idő kell ahhoz, hogy ezek a hatások érvényesüljenek? Elég egy 8-10 alkalmas tanfolyam, vagy inkább években kellene gondolkodni? 

Természetes, hogy mint minden új egészségjavító módszer, mint a jóga is, azonnal érzékelhető hatással bír. Első alkalom után vissza szokták igazolni, az alábbiakat: - több volt az energiám, jobb volt a kedvem, jobban aludtam, vagy kevesebb alvással is kipihentem magam. A hatások megtapasztalása nem áll meg soha, én még 10 év jógaoktatás után is, fedezek fel a saját gyakorlásaim révén teljesen új pozitív hatásokat. Egy 8-10 alkalmas tanfolyam kóstolót ad abból, hogy az emberi test, elme és érzelmek képesek pozitívabbra hangolódni. Általában rendszeres jógázásra "szoktatom" a hozzám fordulókat, eleinte heti egyszer jönnek hozzám magánórára, és szépen lassan felépítve, nap 5 perc otthoni gyakorlással kiindulva, ez napi 20-30 percre növekszik, ami pedig ugyanúgy beintegrálódik az életébe, mint a reggeli kávé. Így, olyan hihetetlen fiatalos, ragyogó testet, kisugárzást "építenek" maguknak, ami sokszor sokkal egészségesebb, mint amilyen a 20 vagy 30 éves korú testük volt.

-    Mesélnél a most induló női jógaoktató tanfolyamodról?  Miben lesz ez más, mint egy „egyszerű” jógakurzus?

A most induló kiscsoportos (5fős) női jógaoktatói tanfolyam, olyanok számára készült, akik már jógáztak, ismerik a hatását, de szeretnének mélyebben kapcsolódni a belső-valódi női minőségeikkel, akik valamilyen segítő foglalkozást űznek és szeretnék beintegrálni a jóga gyakorlatait a munkájukba. Kiscsoportos foglalkozás révén a személyes helyzetek, érdekek, célok megvalósítására is van lehetőség.

-   Végül egy személyes kérdés: sikeres közgazdász voltál, mégis úgy döntöttél, hogy a Te igazi küldetésed a jóga oktatása. Mi áll a döntésed hátterében?

Nem én döntöttem (nevet). Az "Élet" döntött. A saját életem nehéz helyzeteinek  (pl: gyógyíthatatlannak mondott betegségből való meggyógyulás) a jóga általi meggyógyulása után, hobbiból elkezdtem jógát oktatni ( ingyen alapítványnál). A jógázóim hihetetlen visszaigazolásaik és a saját folyamatosan fejlődő, pozitív irányba változó testi és mentális állapotom révén tudtam, hogy ez a hivatásom, ebben vagyok a legjobb, ezt tudom hitelesen képviselni és adni az embereknek...

Kéri Mónika jógaoktató weboldala: http://kerimonika.hu/

Az interjút készítette: Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus 

http://kreativpszichologia.blog.hu/

Szólj hozzá

életmód kreativpszicho