2016. dec 23.

Karácsonyi ajándék ötletek, melyek emlékezetessé teszik az ünnepet!

írta: kreatív pszichológia
Karácsonyi ajándék ötletek, melyek emlékezetessé teszik az ünnepet!

advent-calendar-560637_1920.jpgKinyílnak az adventi kalendárium ablakai, és egyre türelmetlenebbül várjuk, hogy bekövetkezzen a csoda. A csoda, amire vágyunk, hogy csillogjanak a szemek, hogy odaadhassuk önmagunkat, olyan igazán, hogy pár percre kézzel foghatóvá váljon a szeretet. Vágyunk arra, hogy megéljük azt a csodát, amit gyermekkorunkban átéltünk. A meglepetést, a rácsodálkozást, a felhőtlen örömöt.  Felnőtt emberként nehezebb átadni magunkat ennek az érzésnek, és talán már észre sem vesszük a csodákat. A csodákat, amelyek pedig itt vannak karnyújtásnyira, amelyekhez nincsen szükség még ünnepre sem: a mosolyok csodáját, a kedvesség csodáját, a bizalom csodáját! Adhatunk ismerősnek, ismeretlennek, barátnak, sőt még annak is juthat belőle, akit nem könnyű szeretni. A csoda attól csoda, hogy minél többet adunk, annál több lesz belőle! 

Idén ajándékozzon ebből a csodából szeretteinek: íme két ötlet, ha még nem vette meg a Karácsonyi ajándékot szeretteinek – és akkor is, ha már igen -, amely emlékezetessé teszi az ünnepet!

 Írjon levelet!

 A szerelmes levél sajnos kiment már a divatból, sőt érzelmeink nyílt kimondása is többnyire az udvarlás időszakára korlátozódik.  Egyre ritkábban jut idő a meghitt pillanatokra, és egyre kevesebb energia a dicsérő szavakra. A Karácsony is lassan már csak a „tárgynyereményekről” szól, hitelből vett ajándékokról, és gyakran félresikerült, drága meglepetésekről, melyek gyorsan a feledés homályába vesznek, avagy a szekrény mélyén végzik. Ha szeretne emlékezetes ajándékot adni az Ön számára fontos embernek – legyen az a párja, a szülei, barátja, vagy akár kamasz gyermeke -, akkor  írjon neki levelet! Levelet írni, amolyan őszintét és érzelmeset, persze nem is olyan könnyű. Néhány ötlet, ami segíthet:

  • Írjon kézzel! Tegye félre a számítógépet, vegyen elő helyette egy ív papírt és egy tollat. A levele sokkal személyesebb lesz, ha nem egy nyomtatóból bújik elő, ráadásul a gépelés hajlamosít a sablonos, leegyszerűsített fogalmazásra, míg a kézírás a kreatívabb, érzékenyebb énjét hívja elő.
  • Írja le, hogy mit érez a levél címzettje iránt, miért hálás neki, melyek azok a tulajdonságai, amelyeket nagyon szeret benne.
  • Elevenítsen fel egy közös élményt, amely mindkettőjük számára fontos és emlékezetes.
  • Legyen nyugodtan érzelmes! Napjainkban az érzelmes kommunikációt érzelgősnek érzik sokan. A hiteles érzelmek nem lehetnek giccsesek, az őszinte dicséretből pedig soha nem elég.
  • Legyen őszinte, de most a jó dolgokra koncentráljon! Egy jó kapcsolatban fontos beszélni a problémákról is, de egy Karácsonyi ajándék levél nem a megfelelő eszköz erre.

Ha már öt perce csak üldögél az üres papír felett, akkor se essen kétségbe! Adjon időt magának, a gondolatainak és érzéseinek, és hagyja, hogy a keze egyszer csak elinduljon!

Kuponfüzet máshogyan!

Ajándékozzon kuponfüzetet szeretteinek, de nem az Interneten megvásárolt akciós lehetőségekre gondolok, készítse el a saját kuponfüzetét! Gondolja végig, mi az, amire megajándékozott vágyik, amire ritkán van lehetőség, ami igazán örömet okoz! Ne tárgyakban gondolkodjon, hanem élményekben. Gondolatindítónak néhány ötlet:

  • „Saját készítésű gyertyafényes vacsora otthon” kupon
  • „Bármikor beváltható 30 perc kizárólagos figyelem” kupon
  • „Esti séta kettesben” kupon
  • „Egy gyermekmentes, szabadon felhasználható délután” kupon

Ahogy a levél esetében, itt is személyesebbé válik, ha kézzel írja – esetleg díszíti – a kuponfüzetet. Míg egy hagyományos ajándék – jó esetben – egyszer, Karácsony este okoz örömet, a felkínált élmények év közben is visszacsempészik az ünnep hangulatát. Ugyanakkor gondolja végig alaposan, hogy milyen lehetőségeket ajánl fel, mert a kupon beváltása „kötelező” akkor, amikor azt a megajándékozott szeretné.

A Karácsony élményét teljesebbé teheti azzal, hogy nem a pénztárcájából ajándékoz, hanem az érzéseiből, a kreativitásából, a figyelmességéből. Idén ajándékozzon egy kicsit többet önmagából!

Kovács Szilvia,tanácsadó szakpszichológus    

A szerző további írásait az Kreatív pszichológia blogon olvashatod. Még több információt a Kreatív pszichológia honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

Szólj hozzá

kreativpszicho