2017. ápr 23.

Újratervezés 40 felett

írta: Éva28
Újratervezés 40 felett

kapu2.jpg

Sokszor motoszkál bennünk, hogy életünk során mennyi lehetőséget szalasztottunk el. Ha úgy tetszik, sok kapu előtt elhaladtunk anélkül, hogy benyitottunk volna, benéztünk volna, kipróbáltuk volna, milyen ott benn az élet. De vannak speciális életszakaszok, amikor ezek a lehetőségek különösen erősen hatnak, akár külső, akár belső motivációk, érzések, sőt, időnként belső kényszerek formájában. Ilyenekről ír vendégszerzőnk, akinek fő szakterülete a 40 év fölötti nők karrierváltása, annak segítése.  

 "Akár azt hiszed képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz." (mondta Bótáné Kádas Ella )

40 felett váltani? Őrültség! - mondják sokan azok, akik inkább a biztos panaszkodásban élik mindennapjaikat. Inkább sopánkodnak, rosszul érzik magukat, de a változtatás igénye és főleg az erőfeszítése meg sem fordul a fejükben.

Vagy nem így van?

Pedig 40 felett váltani nem lehetetlen. A sikeres életút nem az életkortól függ, hanem:

  • az egyén belső motivációitól,
  • a lehetőségek keresésétől,
  • a bátorságtól,
  • és nem utolsó sorban az újra való nyitottságtól,
  • a tanulási hajlandóságtól és igénytől.

Elhagyni egy biztos munkahelyet nagy stresszforrás, akár önként történik, akár külső kényszer játszik szerepet a váltásban.

Számos gyakori forgatókönyvet ismerünk, a legtipikusabbak ezek közül:

  1. Elbocsátás, megszűnik a munkahely

Igazi próbatétel egy ilyen helyzet! Az ember személyiségétől függ, hogy hagyja-e legyűrni magát a sorstól! A legtöbb esetben, több hónapi álláskeresés után a vállalkozás indítás lehet a megoldás! Bár vállalkozásból nagyon nehéz megélni az első években, a több lábon állás megoldást jelenthet. Fontos végiggondolni milyen tudásokkal, tapasztalatokkal rendelkezel.

Több mint 20 év munka után olyan kompetenciáid is vannak, amiket eddig nem használtál a hétköznapokban. Ha van egy álmod, most megvalósíthatod! S ha fizetnek is érte, sikeres lehet a vállalkozásod.

A pályaváltók többnyire komoly önismereti folyamaton mennek keresztül, mire megtalálják újra a saját útjukat.

Például Mátrai Mariann, aki 50 felett szinte mindent elvesztett, amit addig sikerült összehoznia. Számára a tanulság:

„Amit még megtanultam az utóbbi években: amikor nagy a baj, akkor időt (és pénzt) kell teremteni önmagunk újraépítésére, mert változni kell, anélkül nem megy!”

Mátrai Mariann története itt olvasható.

  1. Megváltoznak a körülmények

A nők egy része későn szül, a harmincas éveinek derekán. Ugyanazok az okok motiválják pályaváltásra a harmincas nőket is, mint a fiatalabbakat GYED, GYES után. Nem akarják hajnalban kelteni, hogy bölcsődébe, óvodába menjen, illetve azt, hogy a bébiszitter nevelje a gyereküket. Ezért olyan munkakört keresnek, amely rugalmas beosztású, otthonról végezhető munkát biztosít. A vállalt munka mellett kellő figyelmet fordíthat az anya a gyerekre. Sok esetben a karrier is átértékelődik, más értékek kerülnek előtérbe az önérvényesülésnél.

  1. A keresők

Újabb nagy csoportot képeznek a „Keresés” jellegű karrierváltások.  Erről jó szakirodalom a Corvinus egyetem kutatási anyaga, itt olvasható. 

Ők nem a körülményeik miatt váltanak, hanem úgy érzik, nincsenek a helyükön. Kezdetben csak rosszul érzik magukat a munkahelyükön, keresik a lehetőségeket a váltásra. A keresők egy része csak az elutasítás megfogalmazásánál tart, nem igazán tudja mit is szeretne csinálni. Komoly önismereti folyamat kell, hogy megelőzze a karrierváltást. Ha a keresők közé tartozol, segítséget ITT kaphatsz.

Solti Kata jól kereső állást hagyott ott 40 évesen. Amikor kilépett, még kereste az útját, amelyre tapasztalatszerzéssel (önkéntes munka) igyekezett rájönni. (Interjú vele ITT) 

„Egyre rosszabbul éreztem magam a munkahelyemen. Szinte minden nap elkéstem. A stressztűrő képességem egyre csökkent, kezdett fizikai szinten is jelentkezni, hogy nagyon nem jó nekem már ez a munkahely. Úgy éreztem, mókuskerékben élem az életem. Hogy minden az irodában töltött óra valójában időpazarlás. Hogy én ennél többre is képes vagyok, sőt. Minden sejtem az suttogta, eljött az ideje annak, hogy váltsak.” – mondja F. Ildikó, aki aztán tudatosan készült a váltásra. Első lépésként önismerettel kezdett foglalkozni, majd ezt követően dőltek el az érdeklődés irányai. Tanfolyamokra járt, kipróbált új dolgokat, így jött rá, mihez van tehetsége és mi tetszik neki. Különféle masszázstípusokat tanult, jelenleg masszőrként dolgozik.

Petróczi Katalin munka mellett, egészen más típusú tevékenységet kezdett el: női életvezetési és párkapcsolati coach és házassági tanácsadó. Több kanyar után ráeszmélt arra, hogy: „évek óta dolgozom azon, hogy olyan legyek, amilyen igazából nem akarok, és döntöttem arról, hogy inkább építek a már meglévő erősségeimre.”

Szerepük van a támogatóknak is a váltásban. A problémás időszakban a kapcsolatok is átrendeződhetnek. Főleg azokat a kapcsolatokat kell felszámolni, amelyek visszahúznak („Úgysem sikerül”, „Ne hagyd ott a biztosat”, „Biztos benned van a hiba, ha nem érzed jól magad”….). Ha viszont érezzük a segítőkészséget, akkor érdemes odafigyelni a segítő szándékú és minket jól ismerő barátok, kollégák, családtagok véleményére. A lelkünk mélyén mindig megérezzük, kire érdemes hallgatni és ki az, aki inkább visszahúz, akinek jobb, ha nem kérjük ki a véleményét, nem keressük a társaságát.

  1. Van aki visszatalál…

Előfordul, hogy teszünk egy kirándulást a munka különböző területeire, aztán visszatalálunk oda, ahonnan elindultuk. Így tett dr. Farkas Anikó is, aki a gyereke születése után az online marketingtől a némettanításig, a masszázstól a kereskedelemig sok mindenből megpróbált megélni. Egy véletlen vitte vissza a gyermeke előtti igazi hivatásához, az egyetemi katedrához. (Története ITT)

Az életút sokszor zsákutcákat, vargabetűket is tartalmaz, de ezek mind tanítanak nekünk valamit magunkról és az igazi barátokról, társakról. Hogy mit? Ha jól nyitva tartjuk a szemünket és a fülünket, akkor elsősorban hitet, bátorságot, nyitottságot, tanulásra való motivációt és fejlődést.

A téma örökzöld és ne feledkezzünk meg egy komoly faktor, a humor, a humorérzék fontosságáról sem, amely nagy segítségünk lehet a problémás időszakokban. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint egyik kedvenc dívánk, Psota Irén dala, fogadjátok szeretettel! 

Ha van egy jó történeted, amit szívesen megosztanál másokkal, hogy segítsenek erőt gyűjteni a munkaváltáshoz másoknak keress meg itt!

Kovács Márta,
DÉT szakértő
www.onlinekepessegfejleszto.hu

 

Források:

www.onlinekepessegfejleszto.hu

Váradi Szabó Zsuzsa, Hidegh Anna Laura, Bokor Attila – Fertetics Mandy: Karrierváltók Magyarországon  - a karrierváltás folyamata



 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

coaching karrierépítés