2017. nov 21.

7 érv a videojátékok mellett

írta: Czecz Fruzsina
7 érv a videojátékok mellett

A szülők nagyrésze nem ápol jó barátságot a gyerekek kezébe kerülő számítógépes játékokkal... Ezek a kütyük ugyanis bezárják a gyerekeket a sötét szobába ahelyett, hogy fára másznának, hógolyóznának, vagy a kutyával labdáznának. Nem mellékes az sem, hogy a közösségi oldalak, a chatprogramok, a videojátékok és társaik valódi függőséget képesek okozni. Ha a gyerekek nem jutnak hozzá a napi adagjukhoz, elvonási tüneteket produkálnak.

A megoldás azonban nem a tiltásban rejlik - hiszen a tiltott gyümölcs sokkal édesebb -,inkább a mértéktartásban. Abban, hogy a kontroll ne csússzon ki a szülő kezéből, ha a számítógépes játékokkal töltött időről van szó. Legyen olyan offline program, ami ellensúlyozza a szobában, fülhallgatóval töltött online időt.

babytablet1-555804.jpg

A mai gyerekkornak természetes része a digitális világ, az interetes keresőprogram, a képfeltöltés, stb. A dolgozatokat sokszor e-mailben várja a tanár, a csoportmunkákat PPT előadásban mutatják be, okostáblákat használnak. Néhány országban tankönyvek helyett már csak egy szál tablettel járnak iskolába a gyerekek (a szemük nem biztos, de a gerincük biztosan hálás érte). Sőt, nem kell iskoláig várni, már a másfél évesek is remekül felismerik a tableten a meselejátszó varázsgombot. Azt a bizonyos fehér nyilat, piros alapon. 

A kütyük szidása és kritizálása helyett most összegyűjtöttünk 7 érvet a számítógépes játékok mellett

#1. Bezárul egy ajtó, kinyílik egy ablak

Ha belesünk egy videojátékozó gyerek szobájába, annyit látunk, hogy ül, és nyomkodja a gombokat. Nyomkodás közben viszont olyan újdonságokkal ismerkedik meg, amik tájékozottabbá, érdeklődőbbé, nyitottabbá tehetik őt.
"A fiam több új hobbit köszönhet már a számítógépes játékoknak. Most éppen a gördeszkázást szeretné kipróbálni, mert látott egy deszkás pályákat bemutató videót" - meséli Andrea, a tizenegy éves Márk anyukája. 
(Mielőtt új sportba vágna a gyerek, azért érdemes figyelmeztetni, hogy nem minden mozdulat ugyanúgy működik, mint a képernyőn...)

#2. Történelem

Nagyon sok olyan játék fut, ahol a történelemé a főszerep. Különböző korok, szokások, eszközök, találmányok kerülnek elő, amik szórakoztató módon tanítják a gyerekeket. "A nyolcéves lányom egyre többször figyeli a bátyját játék közben. Nemrég elcsíptem egy beszélgetésüket, amikor Gergő a rómaiakról mesélt Hannának. Nem gondoltam volna, hogy a jobbra-balra nyilakkal való futkározás közben másra is figyel a fiam" - osztja meg Dóra

#3. Közösség

A játékok segíthetnek abban, hogy a gyerekek, kamaszok megtapasztalják a közösséghez tartozás jóleső érzését. A virtuálisan megismert barátok között később akár személyes kapcsolat is kialakulhat, és már nem csak a játék köti őket össze. A közös hobbi, közös érdeklődési kör biztonságot és elfogadást nyújt. (Természetesen az egészséges arányt itt is meg kell találni. Problémát jelent, ha valakinek csak virtuális, becenevek mögé bújó barátai vannak.)

#4. Nyelvtanulás

Ha a közösség külföldi társakból áll, a nyelvgyakorlás rögtön adott. Leggyakrabban angolul kommunikálnak egymással, és nagyon valószínű, hogy nem tökéletes, irodalmi nyelven. Viszont új szavak tanulásához és a társalgási szinten szerzett magabiztossághoz mindenképpen hasznosak ezek a chat-ek és beszélgetések. "Dani fiam már harmincéves múlt, gyerekkorában még nem létezett ennyi számítógépes játék, mint most. Ha leült a gép elé, angolul játszott, ölébe vette a szótárt, és kikereste az ismeretlen szavakat. A Google Fordítónak még nyoma sem volt. Becsültem a kitartását, engedtem játszani. Elsős gimnazista korában középfokú nyelvvizsgát szerzett, amiben a sok-sok szótározásnak is szerepe volt. Ha más nem, annyi biztos, hogy végre volt kedve foglalkozni az angollal, volt motivációja" - meséli emlékeit Klári

#5. Logika, problémamegoldás, kreativitás

A  számítógépes játékok teljesen új gondolkodást, új működésmódot kívánnak. Témától függően hol gyorsaságra, hol stratégiára van szükség, közben figyelni kell a billentyűkombinációkra, a társakra, a különböző akadályokra is.
A pályák teljesítése közben fejlődik a gyerekek tájékozódási képessége, térérzékelése, problémamegoldása, logikai gondolkodása, előrelátóbbak és kreatívabbak lesznek. Magasabb szintre lépnek - nem csak a játékban, hanem a valóságban is, amikor olyan helyzettel találkoznak, ahol ezekre a készségekre van szükség. 
 
#6. Csapatmunka

Van, hogy egyedül és van, hogy közösen kell teljesíteni a különböző feladatokat. A csapatjátékok együttműködésre ösztönzik a gyerekeket, és megmutatják nekik, hogy vannak olyan célok, amiket csak kooperálva lehet elérni. Mindenki fontos fogaskereke a rendszernek - ők is, a többiek is. 
(Igen-igen, ezt jó esetben a családban, a focipályán vagy a táncórán is megtapasztalják, a virtuális játékok csak kiegészítik az élményt.)

#7. Szülő-gyerek kaland

/A kép illusztráció. Forrás: afv.com /

A gyerekek életében sorra jönnek a különböző "korszakok". A dínós, a pónis, az autós, a hercegnős, az építős, az űrhajós, a lovagos, a kosárlabdás... Amikor minden egy téma körül forog, olyan pólót, olyan radírt, olyan strandlabdát kér. És lehet, hogy jönnek az olyan videojátékok is. 
Egy ködös vasárnap délután jó kis közös móka lehet a gyerekkel együtt gépezni- vagy esetleg (ha megengedi) csak figyelni őt, és beszélgetni vele. Ebből érzi, hogy érdeklődünk a hobbija iránt, és izgalmas lehet, hogy ő taníthat nekünk, szülőknek valami újat. 
"Bevallom, régebben utáltam, legszívesebben kiüldöztem volna a házból az összes gépet"  - mondja Zoli. "Aztán a középső fiam azt kérte a szülinapjára, hogy hadd játsszon velem egy menetet valamelyik videojátékán. Essünk túl rajta - gondoltam, de aztán annyira belejöttünk a játékba, hogy végül én kértem a visszavágót. Láttam, hogy egész értelmes dologgal szoktak játszani, közben pedig viccelődtünk, közösen izgultunk a sikerért. Ahhoz viszont még mindig tartom magam, hogy csak péntek este, szombaton és tanítási szünetben gépezhetnek a fiúk, iskolaidőben tilos" - folytatja a háromgyermekes apuka. 

A szavazásban Te is megoszthatod, hogy nálatok milyen szabályok működnek.
5 válaszlehetőség közül választhathasz, de ha nem találod a rád illőt, írj hozzászólást! 

Czecz Fruzsina,
pszichológus

Ha érdekelnek további, gyerekneveléssel kapcsolatos írások, kattints a gyerekkelvagyok.net honlapra, és csatlakozz hozzánk a facebook-on is! 

Szólj hozzá

játék online gyermek számítógép Alfa generáció Z generáció