2018. jan 06.

Segítségre lenne szükséged? Tessék, itt van!

írta: Éva28
Segítségre lenne szükséged? Tessék, itt van!

filmmaker-2838945_960_720.jpg

Csinálhatsz úgy, mintha nem rajtad múlnának a dolgok, a körülmények alakultak úgy, ahogy. Eldöntheted, hogy az örök vesztes, egy igazi lúzer, vagy az áldozat szerepében 'adod elő magad', de dönthetsz úgy is, hogy adsz még esélyt magadnak.

Legalább egy pár percre húzd ki légy szíves a fejed a homokból (pláne, ha a pozitív pszichológia elveit valló Lelkizónát olvasod!), aztán – ha nem tetszik az ötlet – dugd vissza nyugodtan, te tudod…

Első kérdések:

Sokszor érzed azt, hogy más életre vágysz? Hogy többre lennél képes? A rosszabb napokon biztos azt gondolod, hogy ez nem jogos, nincs alapja, és elhessegeted ilyen irányú gondolataidat. Néha pedig úgy érzed, mindenképp el kell kezdened, nem állhat az utadba senki és semmi. Tényleg sokszor nehéz megítélni:

- mennyire reálisak és milyen erősek a vágyaink, az álmainkra érdemes-e odafigyelni;

- vagy csak sok az időnk, unalmunkban, jobb híján, vagy alkatunknál fogva agyalunk ilyen és hasonló témákon?

Jó hír:

Van egy jó hírem! Több módja is lehet annak, hogy utánajárjunk, mennyire jogos az érzés, a vágy, mennyire reális az álom. Ha van kedved egy kis időt ezzel tölteni, akkor tarts most velem, nézzünk rá. Illetve nézzünk RÁD!

Ha még nem beszélgettél coach-csal, nem próbáltad ezt a műfajt, itt a lehetőség. Ráadásul nem kell időpontot egyeztetni (fizetni sem kell érte), garantáltan nem fogsz feszengeni, ha netán nem szimpatikus az illető és nem azt kapod, amire számítottál, vagy nem vagy jó formában, érzed, megjátszod magad, nem azt válaszolod, ami tényleg benned van. Netán idegesítenek a kérdései, szerinted semmi értelme így és ezt kérdezni. Ez élőben mind benne van a pakliban. Most viszont nem történhet ilyen, védve vagy!

Jobb esetben egy coaching ülés élvezetes (ami nem zárja ki, hogy vannak nehéz percei), inspiráló és sok AHA-élménnyel, felismeréssel gazdagít. Sokat kell, hogy hozzátegyen a coach személye, stílusa, kreativitása, empátiája.

Képzeld el például, ha feltesznek neked egy egyszerű kérdést, például ezt:

Mire lenne szükséged ahhoz, hogy elérd a célodat, mit gondolsz, miben kellene fejlődnöd ennek érdekében?

Hú, ezen aztán agyalhatsz, mondhatsz nagy általánosságokat, pl. „keményebben kéne tanulnom; el kellene végre költöznöm otthonról; el kellene végre döntenem, valóban mit is szeretnék; nyelvet kéne tanulnom; le kellene fogynom, rendszeresen kellene sportolnom; ki kellene rúgnom a páromat; több időt kellene a gyerekemmel tölteni; keresnem kellene egy értelmes munkát/egy rendes partnert/egy élhető helyet”… stb-stb…

design-3053748_960_720.jpg

 

Cél:

Persze nem tisztáztuk az elején, hogy mi is a célod!

Nagyon fontos, hogy ne valami általános, megfoghatatlan, vagy másoktól függő, csodavárós cél legyen! Mindenképpen legyen valami pozitív értelme számodra, legyen benne az, hogy aktivitást igényel, ráadásul nem másoktól, hanem tőled! Semmiképp ne harmadik személyhez kapcsolódjék! Ne a főnök döntésétől, a párod hangulatától, a lottó ötös számaitól függjön!

Jó - mondjuk ilyen furán hangzóan, hogy - ’coach-olható’ célok például:

  • Szeretném végre eldönteni, milyen pályán és milyen keretek között képzelem el a karrieremet.
  • Szeretnék létrehozni egy saját vállalkozást (vagy más pályára állítani a meglévő vállalkozásomat).
  • Szeretnék továbblépni, érzem, hogy életem nehéz időszakát élem, de sok kérdésben bizonytalan vagyok, nem látok reálisan, ugyanakkor ez így nem jó, változtatni akarok az életemen.
  • Szeretnék elköltözni máshová. (De nehéz a döntés... hová, mikor, hogyan stb.)
  • Vissza akarok költözni, de nem tudom, hogyan.
  • Szeretnék találni egy jobb munkát, ami nekem való.

 

Sokféle módon elindulhatunk ezek után és millió kérdés merülhet fel, amely segít tisztázni a dolgokat: megérteni, mit miért akarsz és miért tartasz ott ahol, milyen háttered, múltad van, milyen tapasztalatokkal rendelkezel és mennyire árnyékolják be a tervedet múltbeli kudarcok, vagy egyéb nehézségek. Azt is kideríthetjük a kérdésekkel, hogy volt-e már hasonló szituációd és azt hogyan oldottad meg, kikre számíthatsz, milyen lehetőségeid vannak és mire lehet szükséged ahhoz, hogy valóban sikerüljön elérni a célodat.

girl-flying-on-book-2970038_960_720.jpg

 

Befektetés:

Nekem most egy kicsit nehéz, hiszen nem tudom, mi is a TE konkrét célod, mit szeretnél elérni. Mégis megpróbálok segíteni. Úgy próbálom meg körbejárni a fenti kérdést, olyan módszert ajánlok, amely – remélem – mindenkit előre tud lendíteni, ki tud mozdítani a holtpontról.

Azt a játékot ajánlom, hogy nézz rá a célodra úgy, mint egy befektetésre, egy vállalkozásra (bocsánat, ez a közgazdászi gondolkodás mindig előjön belőlem, de hidd el, szokott működni!).

És most azt mondom, képzeld el, hogy van 100 egységnyi tőkéd, amiből felépítheted ezt a vállalkozást, megvalósíthatod a célodat. Adok hozzá ötleteket, mire költheted a ’pénzedet’, de még te is gondolkozz, van-e olyan dolog esetleg, amire én nem gondoltam, de kellene hozzá. Egészítsd ki az alábbi listát vele!

Én valami ilyesmire gondoltam:

  1. tudás
  2. információk
  3. kapcsolatok
  4. egészség, orvos
  5. sport
  6. barátok
  7. utazás
  8. önismeret, önbizalom építés
  9. család
  10. bizonyos speciális ismeretek (pl. jogi, számviteli, informatikai…)
  11. valamilyen speciális kompetencia (pl. írás, előadókészség, érzelmi intelligencia…)
  12. továbbá:…………………………………………………………

Ha összeállt a saját listád (nyugodtan módosíts a fentin), akkor vedd elő azt a bizonyos 100 egységnyi ’tőkét’ és gondold át, mire mennyit kívánsz belőle elkölteni, mire mennyit fektetnél be annak érdekében, hogy reálisan, mielőbb (esetleg egy előre elhatározott időre) sikerüljön megvalósítani a célodat. Most nem kell tartalékolni, nyugodtan számolj mind a 100-zal (egyébként a valós életben mindig ajánlatos!).

Írd oda a témák mellé az összegeket! Jól gondold át, nem kell elkapkodni!

Viszont lehetőleg csak akkor folytasd az olvasást, ha megcsináltad a feladatot!

Én várok türelmesen...

cat-2632888_960_720.jpg 

Teendők:

Ha megvagy ezzel, már sokat haladtál ebben a kis ’ön-, vagy mondhatjuk azt is, táv-coachingban’.

Hiszen remélhetőleg világossá vált, mely területeken van a legtöbb teendőd, milyen dolgok azok, amelyeket nem érdemes tovább halogatni, el kell kezdeni csinálni, mire érdemes fókuszálni! Feltéve, ha komolyan gondolod a célodat…

Ha nagyon szorgalmas és elszánt vagy, készíthetsz cselekvési tervet is, akár időbeli ütemezéssel, sőt, nevezhetjük ezt a közismert angol kifejezéssel ACTION PLAN-nek, ha így netán erősebbnek érzed a motivációt, komolyabbnak látod a feladatot.

Aztán meglátod, ha tényleg akarod, akkor minden erről fog szólni! Szembe fognak jönni lehetőségek, ötletek, azt fogod megélni, hogy az égiek is a te segítségedre vannak. Ezt nevezik ’szinkronicitásnak’. Ajánlom, ha érdekel a téma (és ha van időd ebben a tevékeny időszakban), olvasd el Joseph Jaworski: Szinkronicitás című könyvét.

Ha össze akarom foglalni, valami ilyesmit jelent: két vagy több, egymással össze nem függő ok-okozati lánc kapcsolódása, véletlen találkozása időben egybeeső esemény formájában, amely erősen valószínűtlennek, de ugyanakkor nagyon jelentőségteljesnek tűnik. Ilyenkor pontosan azokkal az emberekkel találkozunk, akikre az elköteleződésünkhöz vagy a terveinkhez szükségünk van. Ajtók nyílnak meg, érezzük az áramlatot, és úgy érezzük, egy olyan csapatban játszunk, ahol az emberek azonos hullámhosszon vannak még akkor is, ha esetleg nem is tudnak egymásról. Ettől kezdve már nem egyénileg cselekszünk, hanem a kibontakozó, alkotó rend hátteréből, annak támogatásával. Ettől kezdve az életünk megjósolható csodák sorozatává válhat.

Ilyenkor van az, hogy a film is rólunk szól, a könyvben is találunk egy olyan mondatot, ami nekünk üzen, és a barátnőnk, kollégánk, párunk, szomszédunk is megérzi, milyen mondatra van épp szükségünk. Érdemes ilyenkor több élménynek, hatásnak kitenni magunkat (séta az erdőben, színház, mozi, monoton sportok, zenehallgatás), kreatív tevékenységekben elmerülni (bármilyen alkotás a rajztól a főzésig jó lehet). Csak ki kell nyitni a csatornákat!

 

Sok sikert! Szurkolok neked!

 

Koskovics Éva

coach (és közgazdász)

www.kokart.hu

Ha szeretnél hasonló témákról olvasni, itt találsz!

 

 

Szólj hozzá

kreativitás coaching önfejlesztés coach co