2018. feb 04.

Kreativitás felső fokon

írta: Éva28
Kreativitás felső fokon

Az igazán kreatív ember öt jellemzője

 

 

 

dandelion-2817950_960_720.jpg

Mi a véleményetek, kik azok az emberek, sőt: kik azok a mai fiatalok, akik legtöbbre viszik majd az életben, mi az a fő tulajdonság, ami jellemzi őket?

  • a veleszületett intelligencia?
  • a könnyen tanulás képessége?
  • a kitartás, küzdőképesség?
  • a kreativitás?
  • az alkalmazkodóképesség?
  • az együttműködő készség?
  • az empátia?
  • a tűrőképesség?
  • a lelkierő? lelki ellenállóképesség?
  • a különleges testi adottságok (szépség, arányosság, erő)?
  • a különleges nyelvi fogékonyság?
  • a jó kommunikációs képesség?
  • a zenei készség?
  • a kézügyesség?

Kérdezhetném úgy is: ha a fentiek közül választhatnál egyet a saját gyerekednek, melyik lenne az az egy, amiből az átlagnál jóval többet kérnél neki, melyiket választanád ki közülük?

Nem egyszerű a választás, hiszen csupa olyan jellegű képességet írtam össze, amelyekre valójában mindre szükségünk van, mindre vágyunk (én legalábbis), de kevesen vannak, akik számára mindből sok jutott.

Az én választásom egyértelműen a kreativitásra esne. És nem csupán azért, mert az egy összetett adottság, valójában sok dolog kell hozzá, hogy kimagaslóan jellemezzen valakit (az intelligenciától a kitartáson, az empátián át a nyitottságig, sőt, a kapcsolódni tudás képességéig), hanem azért, mert szerintem a jövő erről fog szólni, erre épül. (Persze nem teljesen egyértelmű a dolog, mert ha úgy kérdezném, mi a legfontosabb a boldog, kiegyensúlyozott élethez, akkor valószínűleg a lelki ellenállóképességet mondanám, ami ha megvan, segít legyőzni szinte minden akadályt.)

seeds-3013260_960_720.jpg

Mert kire is mondjuk azt, hogy valóban kreatív?

Ne gondoljuk azt, hogy ha valaki nem tud rajzolni, már nem lehet az!

Ne képzeljük, hogy az igazán kreatív emberek folyton fúrnak-faragnak-agyalnak-kísérleteznek, bombázzák a szabadalmi hivatalt!

Azt se gondoljuk, hogy róluk a világ mindig tudja, hogy különlegesek! Lehet, hogy maguk sincsenek tudatában ennek, mégis egyik legfőbb tulajdonságuk a kreativitás.

Miből lehet egyáltalán akkor megítélni, miből tudhatjuk valakiről, hogy kreatív?

Én így foglalnám össze, számomra ki az igazán kreatív ember:

  1. Mer és tud álmodozni, el tud lenni magában, nem unatkozik soha, mindig talál magának tennivalót, szórakozást.
  2. Akár csak olvas, akár sétál az erdőben, vagy csinál bármit, annak oda tudja tenni magát és tudja élvezni a tevékenységet. Mindeközben tud asszociálni más témákra is, ’beenged’ olyan megoldásokat, amelyek más számára nem lennének olyan kézenfekvőek, mint neki (pl. néz egy filmet és arról, annak egy kockájáról beugrik neki egy egészen oda nem illő kérdésre a válasz). Nyitott, egészen más jellegű dolgok, élmények is tudják inspirálni!
  3. Nem akkor teljesít igazán, amikor ezt ’előírják’ a számára, hanem akkor, amikor rajta van a témán, amikor ’flow’-ban van. Tudjuk magunkról, hogy legtöbben nem tudunk robotszerűen működni. Vannak dolgok, amelyeknél ez nem gond, de az igazán kihívást jelentő feladatok megoldásához kell egyfajta lelkiállapot, ihletettség, ráhangoltság. Ez egy összetett dolog, jó, ha tudatában vagyunk, és ha ’jön’, akkor szerencsés, ha megtehetjük, hogy kihasználjuk, félre tudjuk tenni olyankor a más jellegű, rutin jellegű feladatokat és tudunk ezzel foglalkozni. Sajnos tudom, ez a fajta szabadság akár az iskolában, akár a munkahelyen nehezen elérhető dolog. Ennek következtében sajnos nem is igazán jellemző, hogy nagyon ki tudjuk hozni magunkból (pláne ezeken a helyeken) a maximumot… (képzeljünk el pl. egy fizika vagy kémiaórát, ahol valamelyik diáknak eszébe jut egy váratlan kérdés; de ez plusz időt venne igénybe, netán a tanár tudása sem elég hozzá – szerintem 10-ből 9 esetben a tanár lelövi a kérdést időhiányra hivatkozva, vagy „ne szórakozz most fiam, nem erről beszélünk, jó lenne, ha a tananyagra koncentrálnánk stb. indokkal). Keveseknek adatik meg, hogy mondjuk a Pixar-ban, vagy egy menő kreatív ügynökségen dolgozzanak… De én mindig azt mondom, a legkisebb, legegyszerűbb munkahelyeken is lehetne behozni új, kreatív megoldásokat, ha arra lenne igény, fogékonyság! Ez hozzáállás kérdése és csodákra képes!
  4. Talán a legfontosabb: az igazán kreatív emberek nem riadnak meg a kudarcoktól, mindet úgy fogják fel, mint egy tapasztalást; elraktározzák, arra már nem mennek, úgy már nem csinálják. Ezek hatására nemhogy nem adják fel, de új lendületet kapnak tőle, hamar van egy új ötletük. Semmiképp sem kockázatkerülők.
  5. Az élet számukra csupa lehetőség! Szenvedélyesek tudnak lenni, nyitottak az újra, mindenben látják a lehetőségeket, éberen figyelnek, miből mit tudnának meríteni, tanulni. Kíváncsiak.

Nagy szerencse, ha a kreativitás párosul az érzelmi intelligenciával is. Tudjuk, ez utóbbi fejleszthető is! Tehát ha valaki eléggé kreatív és fogékony az új dolgokra, előbb-utóbb arra is rájön, hogy érdemes figyelni másokra, jó, ha mások is élvezhetik a mi kreativitásunk gyümölcsét. Ráadásul a legtöbb tevékenységben szükség van a másokkal való együttműködésre is. Ha nem előbb, akkor utóbb.

Jó példa erre Steve Jobs, aki fiatal korában meglehetősen elviselhetetlen, öntörvényű figura volt, nehéz volt vele dolgozni, nem nagyon érdekelte, mások mit éreznek, hogyan élnek meg dolgokat. Azért említem őt, mert a mi korosztályunkban ő egy ikonikus figura, olyan kreatív egyéniség, mint ő volt, nem sok létezik. Ahogy idősödött, egyre érzékenyebb lett, megtanult viselkedni, profi módon előadni, megtanulta ’magát’, el tudta fogadni mások eltérő véleményét, ráérzett, mikor lehet másnak igaza, mikor van az a pillanat, amikor el kell engedje a saját ötletét, elképzelését, nem csinált ebből hiúsági kérdést. A célt tartotta szem előtt, nem azt, hogy mindig neki legyen igaza. Igazi fejlődési szemléletmód jellemezte, mindenből tanult.

Hát ennyi. Ti hogy vagytok ezzel a kreativitás témával? Mi jutott róla eszetekbe?

Ne fogjátok vissza magatokat! Ott van az!

 

Kezembe került egy könyv, Ed Catmull: Kreativitás Rt. - Pixar Studios, Steve Jobs és hasonlók. Érdekes! Itt írtam róla!

 

Koskovics Éva

közgazdász, coach

www.kokart.hu

Szólj hozzá

kreativitás coaching karrierépítés coach co