2019. jan 23.

Karrierépítés GYES alatt?

írta: kreatív pszichológia
Karrierépítés GYES alatt?

5 ok, amit érdemes fontolóra venni!

people-2557405_1920.jpgGondolom sokan már a cím miatt is felháborodnak! Miért kellene a munkával foglalkoznia egy édesanyának, ahelyett, hogy a gyermekével törődne? A karrier szó  negatív kicsengésű, a „karrierista” kifejezés ugrik be rögtön mindenkinek, ugyanakkor jelenleg jobb kifejezés nem áll a rendelkezésünkre (azért várom a javaslatokat, hátha mégis). Természetesen nem a gyermeknevelés helyett, hanem mellette lehet a karriertervezéssel foglalkozni, sőt érdemes is. Ha egy édesanya már a GYES alatt tervezi a jövőjét az nem önző, szívtelen, a gyermekét nem kellően szerető szülő, hanem egy felelősségteljesen gondolkodó felnőtt ember!  Íme 5 ok, amiért ezt így gondolom!

  1. Változások

Bár a törvény szerint a munkáltató köteles a GYES-ről visszatérő édesanyákat továbbfoglalkoztatni, pontosan tudjuk, hogy a gyakorlatban ez nincs mindig így. Lehetséges, hogy időközben – hisz jellemzően 3-6 évről beszélünk - megszűnt, átalakult az adott pozíció, vagy akár a cég maga is. A munkáltatók egy része fenntartással kezeli a kisgyermekes anyukákat, tartanak attól, hogy nem tudnak annyi feladatot, terhet vállalni, mint korábban.  Ha azonban a munkáltató boldogan várja is vissza az édesanyát, akkor sem biztos, hogy vissza lehet térni ugyanúgy ugyanoda, hisz nem csak a munkahely, hanem az édesanyává lett nő is megváltozott.  Lehet, hogy más lett az értékrend, a fontossági sorrend, megváltozott az időbeosztás és lehetőségek. Nagy árat fizethet az az anyuka, aki az otthon töltött hosszú évek alatt abban a hitben él, hogy pont úgy lesz majd minden, mint korábban volt, hisz így kihagyja azt a lehetőséget, hogy önmagának és a családjának legjobb döntést hozza meg, és könnyen kényszerhelyzetbe kerülhet.

  1. Van rá időd!

Egy GYES-en lévő anyukának van szabadon felhasználható ideje! Tudom, hogy most sokan igencsak vitatkoznának velem! Természetesen nem az első hónapokra, vagy az első évre gondolok, de egy nagyobbacska gyermek mellett már lehet – sőt kell is – egy kis szabadidőt teremtenie az édesanyának! Összehasonlítva azzal az időszakkal, amikor a munka, az utazás, a háztartás és a gyermekkel való törődés egyszerre lesz jelen, garantáltan így van! Következő írásomban pár ötletet is adok majd az otthon töltött évek alatti karrierépítés gyakorlati megvalósításáról, amiből az is kiderülhet, hogy már napi 30 perc, vagy hetente pár órás „beruházás” is komoly változást jelenthet!

  1. Változatosság

Azzal az állításommal talán már kevesebben vitatkoznának, hogy az otthon töltött évek bizony nem nélkülözik a monotóniát!  Bár nagy élmény végigkísérni egy baba, egy kicsi gyermek fejlődését napról napra, jogos igénye lehet egy nőnek, hogy olykor kicsit mással is foglalkozzon a pelenkázáson és főzésen kívül, esetleg szeretné az agyát megtornáztatni, felnőtt énjét használni!  Selye János – a stresszelméletéről híres biológus – szerint a legjobb pihenés annak a fordítottja, amiben elfáradtunk, ami a stressz forrása volt. Ha tehát a monotónia jelenti a stresszt az életünkben, akkor egy kis változatosság, más jellegű tevékenység határozottan pihentető, felüdítő és inspiráló is lehet!

  1. Emberi kapcsolatok építése

Az otthon töltött évek sok édesanya számára  szociális izolációt, elmagányosodást is jelent. Ha találkozik is emberekkel, jellemzően csak anyai minőségében (sokszor még a nevét sem tudják, hisz ő most már a „Pistike anyukája”), ahol a beszélgetések is  a gyermekről szólnak, a gyermek körül forognak. Az anyasággal nem összefüggő tevékenységek segítik a kapcsolatok ápolását, akár újak építését is. Sőt, még a többi gyermekes anyukával is lehet olyan kapcsolatokat építeni – ha nem csak a pelenkázásról beszélgetünk – ami hasznos, vagy éppen motiváló, inspiratív lehet szakmai szempontból is, akár új lehetőségek, későbbi együttműködések is körvonalazódhatnak, kialakulhatnak a játszótéren!

  1. Teszel önmagadért!

Már többször írtam arról, hogy egy édesanyának nem csak a gyermekéért, hanem önmagáért is felelősséget kell vállalni, saját jóllétéről is gondoskodnia kell. Egy gyermeknek nem egy önfeláldozó, boldogtalan szülőre van szüksége, aki lesi minden kívánságát! Bár még erősen tartja magát a meggyőződés, hogy a gyermekközpontúság a legfontosabb szülői erény, én azt gondolom, hogy a családközpontúság, a rendszerben való gondolkodás szolgálja hosszú távon a gyermek érdekeit. Ha az otthon töltött évek alatt teszel önmagadért, akkor azzal a jelenben is könnyebben megőrizheted a lelki egyensúlyodat és jó érzéssel tölthet el, hogy a magad részéről mindent megteszel annak érdekében, hogy a jövőben is harmonikusan tudjon megvalósulni a munka és a magánélet, a család egyensúlya. Ha nem elszenvedője, hanem alakítója vagy az életednek, akkor talán az anyaság sem válik áldozattá, hanem valódi örömforrás lehet a számodra!

 Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus

További írásaimat az anyaságról, gyermeknevelésről az elegjoanya.hu weboldalon olvashatod. Csatlakozz Facebook oldalunkhoz is!

Szólj hozzá

gyermek életmód megküzdés