2019. már 01.

A kudarc a legnagyobb tanítómester

írta: SzabóElvira
A kudarc a legnagyobb tanítómester

Hogyan érjük el céljainkat? V.

Cikinek számít beszámolni arról, ha megbuktunk egy vizsgán, vagy ha nem váltunk be egy munkahelyen, netán nem hozta meg a nagy áttörést a legutóbbi üzleti ötletünk. Az ilyesmikről inkább hallgatunk – mert még azt hiszik, hogy kudarcot vallottunk. Pedig életünk eme epizódjai nem katasztrófák, hanem – leckék.

chess.jpeg

Elégtelen?

Alighanem a kedves olvasó is kapott már sajnálkozón együttérző, ám valójában szánakozó arckifejezést másoktól, amikor kénytelen volt beszámolni egy olyan esetről, amikor nem sikerült valami. Legyünk őszinték: magunktól nem meséljük el ezeket, csak ha nyíltan rákérdeznek. S erre jó okunk van: mert ezek a kisebb és nagyobb csetlések-botlások azt sugallják, hogy társadalmi mércével mérve elégtelenek vagyunk.

Ha a kudarcainkról kell beszámolnunk, sokan ahhoz a taktikához folyamodunk, amihez az a bizonyos rossz tanuló, aki „magyarázza a bizonyítványát”, és akinek már-már archetipikus figuráját Karinthy ironikus könyörtelenséggel örökítette meg. Vagyis beleszőjük a beszámolóba a magyarázatainkat és a kifogásainkat, hogy miért szúrtuk el, miért nem a mi hibánk (mert a tanár, a HR-es pikkelt ránk…). Ám ez nagyon rossz taktika.

kep1.jpeg

A megfelelő mindset aranyat ér

Kudarcaink se nem szégyellni való, se nem titkolni való esetek. Az élet természetes velejárói; mindenkivel megesnek; s mint ilyen, univerzálisak. Valójában igen hasznos epizódok, amikből kihozhatunk valami jót is.

Hogy a kudarcaink a gátjainkká válnak, a végtelenségig magyarázatra szoruló, elfelejtendő kínos emlékekké, vagy pedig előrevisznek, az a mindsetünktől függ. A mindset kifejezést szemléletmódként vagy gondolkodási beállítódásként fordítják magyarra, és azoknak a fontos alaphiedelmeknek a gyűjtőneve, amelyek meghatározzák, hogyan döntünk életünk fordulópontjain, vagy hogyan reagálunk egy kritikus helyzetben.

Carol Dweck pszichológus kutató szerint vannak, akik rögzült beállítódással rendelkeznek, és vannak, akik fejlődési beállítódással. Az előbbi csoportba tartozók úgy vélik, az ember azzal az IQ-val, azokkal a képességekkel sáfárkodhat, amiket örökölt (ha okos, akkor tudja a dolgokat, és kész, ha pedig valamit nem tud, akkor biztosan nem elég okos). Ezzel ellentétben az utóbbi csoportba tartozók úgy vélik, az ember az élete során folyamatosan fejlődik és tanul. S ez utóbbi mindset az aduász a konstruktív kudarckezeléshez.

entrepreneur-1340649_1920.jpg

Mit rontottam el, és mit tanulhatok ebből?

A fejlődési szemléletű emberek nem ijednek meg a kudarcoktól, mert nem annak jeleiként értékelik azokat, hogy ők elégtelenek. Hanem ha valami nem sikerül, azt mondják: „Ezt még nem tudom.” S természetesen ebből következik, hogy azt gondolják: a jövőben majd megtanulják.

Ennek első lépése az, hogy elég bátrak szembesülni azzal, hogy mi az, amit nem tudnak. Vagyis nekiülnek, átgondolják, és megkeresik, mit rontottak el! A „bizonyítványát magyarázó” ember sajnos eddig a pontig sem jut el…

Persze a neheze, vagyis az újrapróbálás, a korrigálás, a tanulás, az újbóli, izzasztó nekigyürkőzés csak ez után a felismerés után következik. A sikeres emberek ismérve, hogy nem hátat fordítanak a kudarcaiknak (pontosabban azoknak a helyzeteknek, amelyekben kudarcot vallottak), hanem a keblükre ölelik őket. Mert éppen ezekből az esetekből jöhetnek rá, mik a hiányosságaik, amikben fejlődniük kell.

writer-1421099.jpg

Ha sikerül túllépnünk a szégyenérzésen, amivel a társadalom felcímkézi azokat a helyzeteket, amikor nem megy valami elsőre, akkor hiteles képet kapunk arról, hányadán állunk, hol tartunk a célunk felé vezető úton. Majd visszanézve jövünk csak rá – higgyétek el, kedves Olvasók –, hogy a kudarcaink voltak a mérföldkövek a fejlődési folyamatunkban.

Szabó Elvira prózaíró, könyvkiadói szerkesztő, blogger

patchwork_cover_v5.jpgElső könyve Patchwork címmel 2019-ben jelent meg.

A szerző további írásait – külső és belső utazásokról szóló történeteit, valamint publikált szépirodalmi szövegeit – az ElviraSzabo.com weboldalon találod. Iratkozz fel a weboldal hírlevelére, hogy értesülj a friss megjelenésekről!

Kövesd a szerzőt a közösségi médiában:
Facebook: Vargabetűk – egy oldal azoknak, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra
Instagram: elvira_szabo_

Kapcsolódó cikkek a célok eléréséről:

  1. A boldogság személyes törekvéseink mellékterméke
  2. 3 lépés, hogy kialakítsd az önazonosságodat
  3. 3 erény, ami hozzásegít céljaid eléréséhez
  4. Álmokból célok, célokból tervek – kis lépésekkel a nagy egész felé
Szólj hozzá

stressz önfejlesztés stresszkezelés mindset célok elérése Szabó Elvira