2019. júl 04.

Kétféle idő szerint élhetünk – használd tudatosan mindkettőt!

írta: SzabóElvira
Kétféle idő szerint élhetünk – használd tudatosan mindkettőt!

Az idő filozófiája, avagy a beteljesülés ideje és a teljesítés ideje

„Majd ha több időm lesz…” – mondjuk újra és újra olyan teendőkre gondolva, amelyek fontosak lennének ugyan, de nem égnek a körmünkre. Pedig az az igazság, hogy nem lesz több időnk. Csak kevesebb. Úgyhogy ezzel kell megtanulnunk gazdálkodni.

Az életünk szó szerint abból áll össze, amivel az időnket töltjük. Hajlamosak vagyunk bőkezűen bánni az idővel, és olyasmikre fordítani, amik valójában nem fontosak számunkra. Holott a jövőben lehet több pénzünk, több vagyontárgyunk… egyvalamiből viszont életünk során biztosan nem lesz több, csak kevesebb: az idő.

sand-clock.jpg

Már az ókori görögök is tudták

Az ókori görögöknek két szavuk volt az időre: kronosz és kairosz.

Kronosz a „folyó idő” – az, amit az óránk mutat. Az egymás után következő események ideje, visszafordíthatatlan, vissza nem hozható, ami eltelt belőle. Életünk során fokozatosan pereg le, mint a homokórában a homok.

Kairosz jelentése: alkalmas pillanat. Amikor az események között valami különleges történik, az a kairosz. Kairosz az, amikor érezzük a levegőben, hogy a tél után beköszönt a tavasz. Vagy amikor egy hatalmas kánikulával betoppan a nyár. Vagy amikor majd' kicsattan a pirosságtól a gyümölcs a gyümölcsfán… és le kell szedni (hoppá, ez már kötelesség, ez már kronosz).

Kronoszt a kötelességek, az elvárások, a teljesítés jellemzi. Kulcsszava: „kell”.

Kairoszban benne rejlik a lét tisztelete, a türelem és a várakozás. Amikor úgy érezzük, ajándékba kaptunk egy pillanatot az élettől, az a kairosz. Kulcsszava: „lehet”.

sao-paulo-vila-madalena.jpg

Egy metropoliszban nagyon könnyen beszippant minket a mókuskerék a munka és ingázás körforgásában. De még így is lehet részünk a meglepetés pillanatában! Attól függ, hogy felfigyelünk-e rá... (Helyszín: São Paulo)
Fotó: Vargabetűk blog – ElviraSzabo.com

Az idő egyszerre objektív és szubjektív

Hasonló (bár nem egészen ugyanilyen) felosztásról ír Henri Bergson francia filozófus a századfordulón született értekezésében, melynek címe: Idő és szabadság. Létezik objektív idő, melynek az óra és a naptár jelzi eltelését. Nem gyorsíthatjuk és nem lassíthatjuk, egzakt fizikai egységekkel leírható.

Létezik ugyanakkor szubjektív idő is: az, ahogyan az egyén megéli az idő múlását. Szubjektív idő az, amikor annyira elmélyedünk a pillanatban, hogy elveszik az időérzékünk, és úgy tűnik, órák teltek el, pedig csak öt percet haladt előre az óránk mutatója.

marseille-latkep.jpg

Tény, hogy nyáron, egy gyönyörű tengerparti helyen sokkal könnyebb belemerülni a pillanatba, mint a szorgos hétköznapokban. (Helyszín: Marseille)
Fotó: Vargabetűk blog – ElviraSzabo.com

Az idő egyszerre rohan és tágul

A 21. század elején is elterjedt két kifejezés, amely az idő kettősségét tükrözi. Az egyik a robotpilóta üzemmód: amikor azzal töltjük az időnket, hogy mechanikusan teljesítjük a feladatainkat, nem reflektálunk a helyzetünkre. A másik a létezésmód, tudatos jelenlét, azaz mindfulness, amikor nem cselekszünk, hanem csak vagyunk az itt és mostban, és teljes figyelmünket arra fordítjuk, amit a jelen pillanat ad nekünk.

Míg az előbbiben úgy érezzük, rohan az idő, és sosem érjük utol magunkat a teendőinkkel, az életünket pedig egymás után sorakozó kötelességek teljesítésének látjuk, addig az utóbbiban szemlélődő hozzáállást veszünk fel, belemerülünk az élet folyásába, és azáltal, hogy a jelen pillanat minden rezdülését igyekszünk befogadni, szinte kitágul a pillanat, kitágul az idő.

balaton-naplemente-hattyu.jpg

Az ilyen pillanatokban olyan érzésünk van, mintha megnyílna előttünk a végtelen. Mindent teljesebben és élesebben észlelünk. (Helyszín: Balatonalmádi)
Fotó: Vargabetűk blog – ElviraSzabo.com

A hatékony időmenedzsment két szabálya

Az, ahogyan az időnkkel bánunk, az időnket megéljük, meghatározza a létezésünk módját. Az adja életünk tartalmát, amivel az időnket töltjük.

Akármelyik elnevezést használjuk is, egyik fajta időt sem érdemes „túltolni” a másik rovására. Akkor lesz teljes az életünk, ha a kétféle idő és a hozzájuk kapcsolódó létezési mód egyensúlyban van benne.

  • Minden egyes napodban legyen idő arra, hogy eleget teszel néhány feladatodnak! Ha kell, ehhez készíts heti, napi ütemtervet!

  • Minden egyes napodban jusson idő a szemlélődésre! Ha szükséges, határozz meg ehhez egy időpontot, amikor aznapra abbahagyod a feladataidat, akármeddig is jutottál velük. Ez lesz az az időpont, amikor a kronosz véget ér, és átlépsz kairoszba.

um_insp_mindeneler_watermark2_1_1.png

 

Kapcsolódó cikk arról, hogyan szabadítsuk fel az időnket a kötelességek alól:

Kapcsolódó cikkek arról, hogyan gazdagíthatnak legjobban a nyári pillanatok:

Szabó Elvira prózaíró, könyvszerkesztő, blogger

patchwork_cover_v5.jpgElső könyve Patchwork címmel 2019-ben jelent meg.

A szerző további írásait – külső és belső utazásokról szóló történeteit, valamint publikált szépirodalmi szövegeit – az ElviraSzabo.com weboldalon találod. Iratkozz fel a weboldal hírlevelére, hogy értesülj a friss megjelenésekről!

Kövesd a szerzőt a közösségi médiában:
Facebook: Vargabetűk – egy oldal azoknak, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra
Instagram: elvira_szabo_

Szólj hozzá

nyár életmód mindfulness Szabó Elvira