2021. jún 18.

Te jól kihasználod az idődet?

írta: SzabóElvira
Te jól kihasználod az idődet?

Kétféle idő szerint élhetünk – használd tudatosan mindkettőt!

Az életünk szó szerint abból áll össze, amivel az időnket töltjük. Hajlamosak vagyunk bőkezűen bánni az idővel, és olyasmikre fordítani, amik valójában nem fontosak számunkra. Holott a jövőben lehet több pénzünk, több vagyontárgyunk… egyvalamiből viszont életünk során biztosan nem lesz több, csak kevesebb: ez az idő.

Ha megnézzük, a nagy gondolkodók hogyan tekintettek az időre, azt látjuk: megvan az ideje a teljesítménynek, és megvan az ideje a beteljesülésnek. Életünk akkor lesz egyensúlyban, ha mindkettőre jut időnk.

sand-clock.jpg

Már az ókori görögök is tudták

Az ókori görögöknek két szavuk volt az időre: kronosz és kairosz.

Kronosz a „folyó idő” – az, amit az óránk mutat. Az egymás után következő események ideje, visszafordíthatatlan, vissza nem hozható, ami eltelt belőle. Életünk során fokozatosan pereg le, mint a homokórában a homok.

Kairosz jelentése: alkalmas pillanat. Amikor az események között valami különleges történik, az a kairosz. Kairosz az, amikor érezzük a levegőben, hogy a tél után beköszönt a tavasz. Vagy amikor egy hatalmas kánikulával betoppan a nyár. Vagy amikor majd' kicsattan a pirosságtól a gyümölcs a gyümölcsfán… és le kell szedni (hoppá, ez már kötelesség, ez már kronosz).

Kronoszt a kötelességek, az elvárások, a teljesítés jellemzi. Kulcsszava: „kell”.

Kairoszban benne rejlik a lét tisztelete, a türelem és a várakozás. Amikor úgy érezzük, ajándékba kaptunk egy pillanatot az élettől, az a kairosz. Kulcsszava: „lehet”.

sao-paulo-vila-madalena.jpg

Egy metropoliszban nagyon könnyen beszippant minket a mókuskerék a munka és ingázás körforgásában. De még így is lehet részünk a meglepetés pillanatában! Attól függ, hogy felfigyelünk-e rá... (Helyszín: São Paulo)
Fotó: Vargabetűk blog – ElviraSzabo.com

Az idő egyszerre objektív és szubjektív

Hasonló (bár nem egészen ugyanilyen) felosztásról ír Henri Bergson francia filozófus a századfordulón született értekezésében, melynek címe: Idő és szabadság. Létezik objektív idő, melynek az óra és a naptár jelzi eltelését. Nem gyorsíthatjuk és nem lassíthatjuk, egzakt fizikai egységekkel leírható.

Létezik ugyanakkor szubjektív idő is: az, ahogyan az egyén megéli az idő múlását. Szubjektív idő az, amikor annyira elmélyedünk a pillanatban, hogy elveszik az időérzékünk, és úgy tűnik, órák teltek el, pedig csak öt percet haladt előre az óránk mutatója.

marseille-latkep.jpg

Tény, hogy nyáron, egy gyönyörű tengerparti helyen sokkal könnyebb belemerülni a pillanatba, mint a szorgos hétköznapokban. (Helyszín: Marseille)
Fotó: Vargabetűk blog – ElviraSzabo.com

Az idő egyszerre rohan és tágul

A 21. század elején is elterjedt két kifejezés, amely az idő kettősségét tükrözi. Az egyik a robotpilóta üzemmód: amikor azzal töltjük az időnket, hogy mechanikusan teljesítjük a feladatainkat, nem reflektálunk a helyzetünkre. A másik a létezésmód, tudatos jelenlét, azaz mindfulness, amikor nem cselekszünk, hanem csak vagyunk az itt és mostban, és teljes figyelmünket arra fordítjuk, amit a jelen pillanat ad nekünk.

Míg az előbbiben úgy érezzük, rohan az idő, és sosem érjük utol magunkat a teendőinkkel, az életünket pedig egymás után sorakozó kötelességek teljesítésének látjuk, addig az utóbbiban szemlélődő hozzáállást veszünk fel, belemerülünk az élet folyásába, és azáltal, hogy a jelen pillanat minden rezdülését igyekszünk befogadni, szinte kitágul a pillanat, kitágul az idő.

balaton-naplemente-hattyu.jpg

Az ilyen pillanatokban olyan érzésünk van, mintha megnyílna előttünk a végtelen. Mindent teljesebben és élesebben észlelünk. (Helyszín: Balatonalmádi)
Fotó: Vargabetűk blog – ElviraSzabo.com

A hatékony időmenedzsment két szabálya

Az, ahogyan az időnkkel bánunk, az időnket megéljük, meghatározza a létezésünk módját. Az adja életünk tartalmát, amivel az időnket töltjük.

Akármelyik elnevezést használjuk is, egyik fajta időt sem érdemes „túltolni” a másik rovására. Akkor lesz teljes az életünk, ha a kétféle idő és a hozzájuk kapcsolódó létezési mód egyensúlyban van benne.

  • Minden egyes napodban legyen idő arra, hogy eleget teszel néhány feladatodnak! Ha kell, ehhez készíts heti, napi ütemtervet!

  • Minden egyes napodban jusson idő a szemlélődésre! Ha szükséges, határozz meg ehhez egy időpontot, amikor aznapra abbahagyod a feladataidat, akármeddig is jutottál velük. Ez lesz az az időpont, amikor a kronosz véget ér, és átlépsz kairoszba.

um_insp_mindeneler_watermark2_1_1.png

Fotó: Vargabetűk blog – ElviraSzabo.com

Szabó Elvira

elvira_trip_boritoterv_felhok_v6_1.jpgHa szívesen olvasnál olyan sztorikat, amiknek vezérfonala a belső fejlődés, egyúttal távoli tájakra is elrepítenek, töltsd le a szerző Trip című e-könyvét. Az alapsztori: Mihez kezd tíz utazó egy esőerdei szálláson, ahol elment az áram? Előhúz a tarsolyából tíz utazós sztorit. A részletekért katt ide!

A szerző pszichológiai témájú Facebook-oldala: Gyökerek és szárnyak

A szerző további írásait – külső és belső utazásokról szóló történeteit, valamint publikált szépirodalmi szövegeit – az ElviraSzabo.com weboldalon találod. Iratkozz fel a weboldal hírlevelére, hogy értesülj a friss megjelenésekről!

Kövesd a szerzőt a közösségi médiában:
Facebook: Vargabetűk – egy oldal azoknak, akik szívesen indulnak külső és belső utazásokra
Instagram: elvira_szabo_

Kapcsolódó cikk arról, hogyan szabadítsuk fel az időnket a kötelességek alól:

Kapcsolódó cikkek arról, hogyan gazdagíthatnak legjobban a nyári pillanatok:

Szólj hozzá

nyár életmód mindfulness Szabó Elvira