2016. nov 26.

A boldog emberek tovább élnek?

írta: ur.anita
A boldog emberek tovább élnek?

old-lady-845225_1280.jpg

A hatásvadász cím ellenére nem kívánok egyértelmű választ adni a fenti kérdésre: mert egyrészt mi az hogy, boldog és másrészt mi az, hogy tovább élnek; és nem tudok olyan tudományos vizsgálatról, amelyik egyértelműen bizonyította volna ezt az összefüggést... Ami viszont elgondolkodtató, hogy mennyire sokat tehetünk mi magunk azért, bármilyen életkorban is vagyunk éppen, hogy minőségi, tartalmas, elégedettségre, pozitív hozzáállásra törekvő életet éljünk - ami egészen biztosan jó hatással van a várható élettartamunkra is. 3 tippet olvashatsz a cikk végén, ami már most segíthet abban, hogy a kívánt irányba haladj!

A nagyon idős emberek és a humor

A bulvárlapokban rendre jelennek meg olyan interjúk, amelyek nagyon idős, matuzsálemi korú emberekkel készültek és a riporter azt firtatja, hogy mi a hosszú élet titka. A válaszok aztán végtelen skálán mozognak: a "mindennap szalonnát reggeliztem"-től a fizikai munka jótékony hatásain keresztül az "ötször házasodtam"-ig. Ezekből messzemenő következtetéseket levonni természetesen nem érdemes, érdekes tények, sokszor megmosolyogtató következtetések és egy hosszú élet szubjektív lenyomatai az ilyen visszaemlékezések. Ami viszont közösnek tűnik nekem ezekben, az interjúalanyok humorra való képessége és fogékonysága: önmaguk és a világ önironikus, laza, megengedő, vidám szemszögből szemlélése. Ez pedig valóban a boldog élet egyik fontos összetevője lehet.

Ami rajtunk múlik

A génjeinket, a hozott örökségünket (még) nem tudjuk befolyásolni. Amire hatással tudunk lenni: az életmódunk. Az egészségre kedvező magatartásnak nevezik ezt szaknyelven. Ez az egészségre kedvező magatartás az alap egy hosszabb és várhatóan egészségesebb élethez: ezt mindenki fújja is kívülről: miből áll - iskoláskortól nyugdíjas korig tisztában vagyunk azzal, milyen életmód lenne a kívánatos. Egészséges étkezés sok zöldséggel, gyümölccsel, természetes alapanyagokkal, sok folyadékkal. Rendszeres testmozgás életkorunknak és fizikai állapotunknak megfelelően. Szűrővizsgálatok a súlyos betegségek kiszűrésére. Kellő mennyiségű alvás és kevés stresszel járó munka. Nulla dohányzás, mérsékelt alkoholfogyasztás.

Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy mit tehetünk a boldogabb életért, a mentális-lelki egészségünkért, a mindennapok öröméért, ami az életminőségünket nagyban meghatározza. Hogy az egészségünkre is bizonyíthatóan hatással van a hangulatunk, azt ez a kísérlet is alátámasztja:

Az immunrendszer "erejét" a kutatók sokféle mutatóval szokták jellemezni. Ezek közül az egyik leggyakrabban használt az úgynevezett természetes ölősejt aktivitása. A természetes ölősejtek az immunrendszer azon sejtjei, amelyek elpusztítják a szervezetbe került idegen sejteket. Egy kutatásban azt követték nyomon, hogy a hangulat ingadozása hogyan függ össze a természetes ölősejtek aktivitásával. A kapcsolat egyértelmű volt: azokon a napokon, amikor a vizsgálati személyek hangulata nyomottabb, negatívabb volt, a természetes ölősejtjeik kevésbé voltak aktívak. Amikor viszont jó hangulatról számoltak be, immunrendszerük sokkal hatékonyabban működött.

Szondy Máté: A boldogság tudománya

De mit tehetünk most azonnal?

Holnaptól... Jövőre... Majd, ha nyugdíjas leszek... A legtöbbször nem is tudjuk, mennyire egyszerű lenne ELKEZDENI a másképp szemlélését és megélését magunknak, a világnak és az eseményeknek, amelyek velünk történnek. Tehát ha azon túl, hogy kevesebb cukros ételt és több zöldséget eszel, veszel egy jógabérletet és kevesebbet túlórázol - még további hosszútávú elégedettséggel eltöltő, életminőséget alapvetően befolyásoló szemléletet is szeretnél elsajátítani, akkor erre is van mód.

sunset-1331088_1280.jpg

Például ezzel:

1. Esténként, elalvás előtt, már az ágyban fekve gyűjtsük össze, hogy aznap milyen jó dolog történt velük, 5-10 másodpercnyi visszagondolás és máris garantáltan mosolygósan alszunk el!

2. Reggel, felkelés után, a kávénkat szürcsölgetve vagy a tömegközlekedési eszközökön zötykölődve gondoljuk végig, milyen jó dolgok várnak ránk aznap. Elég egy jó filmre, találkozóra, egy finom ebédre, egy tál érett gyümölcsre, egy pohár hűtött borra vagy a fűtött lakás örömére gondolni ahhoz, hogy jól induljon a napunk!

3. Gondold át hétvégén, hogy milyen feltöltő, neked való, pihentető, fejlődést elősegítő programokat szeretnél megvalósítani az év hátralévő részében. Legyen benne 3 nagyobb dolog (pl. elutazás) és 5 kisebb (könyvek, találkozás valakivel, virágültetés stb.), a következő fél évre. Legalább félévente csinálj hasonló tervet... és valósítsd is meg!

Esetleg ismersz személyesen is olyan idős embereket, akik példaként szolgálhatnak derűjükkel, életigenlésükkel, jókedvükkel? Kérdezd meg tőlük, hogyan csinálják! A beszélgetés és a kapcsolatteremtés, az őszinte érdeklődés már önmagában egy olyan jó szokás, ami rád is kiváló hatással lesz. :-)

Ur Anita

coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod. Még több információt a Coaching neked honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

 

 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

boldogság