2015. okt 04.

Még nyílnak a kertben….

írta: M. Révész Zsuzsa
Még nyílnak a kertben….

img_6966.JPG 

…az őszi virágok. Kicsit szabadosan Petőfi után. Merthogy az októberi kertről szól ez a rövid írás. És egy kisfiúról, aki ragyogott a boldogságtól, hogy elérhette az öreg almafa leges-legmagasabban ülő almáját.

Van a kertünk közepén egy idős, ki tudja hány éves almafa. Mi is „örököltük”. Télen tele az ága madárral, tavasszal illatos, halvány rózsaszín virággal. Nyáron hatalmas lombkoronájával nyújt árnyas pihenőhelyet a családnak, s ősszel roskadozik az érett gyümölcstől. Olyan gazdagon terem, hogy a fölöslegből szívesen adunk ismerőseinknek, barátainknak is. Az idei év talán egyik utolsó napsütéses hétvégéjén egy kedves baráti család érkezett hozzánk és az öreg almafához. A legkisebb fiú, - ragyogó szemű, vidám kislegény –  alig várta, hogy felmászhasson a fára. Mint a mesebeli kondásfiú, aki addig megy fölfelé az égig érő fán, míg el nem éri a sárkány várát, ahol a királylány raboskodik.

A mi kislegényünk is boldogan integetett a fa tetejéről, majd diadalmasan érkezett vissza a földre a legmagasabb ágon lógó almával. Amit kifényesítve azonnal meg is evett, az utolsó falatig, talán még a magját is. Rég láttam gyereket ilyen örömmel, vitalitással almát enni. Komolyan mondom, az egész kert megtelt élettel – bár az is lehet, hogy csak én éreztem így. Az biztos, hogy miután elmentek, valahogyan kedvünk támadt a kertészkedéshez. Lemetszettük a rózsabokrokat, összeszedtük a lehullott leveleket, s a még nyíló virágokból három csokrot készítettem. S aztán csak néztem-néztem a gyönyörű őszi színeket: vidám sárgák, meleg narancsok, telt vörösek, titokzatos lilák. Mennyire szépek együtt! Az jutott eszembe, milyen jó dolog is együtt lenni másokkal, s közösen tevékenykedni, beszélgetni. Örülni a hasonlóságnak, s elfogadni, befogadni egymás másságát.

 

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

 

A Lelkizóna írásait kövesse a facebookon, hogy ne maradjon le a legújabb bejegyzésekről!

 

saját blog: Pszichológus a galériában

 

 

Szólj hozzá

hangulat élmény energia gyerekkor vitalitás lelekmorzsak