2015. dec 15.

A 3 legtutibb ajándék anyáknak

írta: Czecz Fruzsina
A 3 legtutibb ajándék anyáknak

Már csak néhány nap van karácsonyig, ilyenkor indul igazán a futóverseny a plázákban... 
De mutatok 3 ajándékötletet, amit bármelyik anyuka ismerősödnek nyugodtan adhatsz, biztosan nem lősz mellé. Ráadásul sorban állni sem kell értük és ingyenesek. 

1.) KIMENŐ

Otthon lévő kismamák és dolgozó anyukák egyaránt hálásan meg fogják köszönni, ha ezt kapják ajándékba*. 
Egy kis szabadidőt, amikor nem kell százfelé figyelniük, csak magukra. Amikor nem muszájból mennek valahova, hanem kedvtelésből. Amikor a gyereknevelésen kívül más témákról is beszélhetnek. Amikor nem másodikként, harmadikként ebédelnek (maradékot). Amikor lecserélhetik a melegítőnadrágot, és elővehetik akár a szoknya-magassarkú párosítást is. Szóval végre szusszanhatnak egyet, és újra felfedezhetik a városi sétát, az egyedül futást, a barátnős programokat, a kozmetikai szalont. 
Néhány óra múlva szinte kicserélve, feltöltődve fognak hazaérni. 

* Ahhoz, hogy az ajándék biztos siker legyen, kérj "használati utasítást" a gyerekhez, akire vigyázni fogsz. Vedd figyelembe, hogy bizonyos életkorban csak az édesanyját fogadja el a baba! Erre a legjobb példa a szeparációs szorongás időszaka, ami 8 hónapos kor körül kezdődik. Ilyenkor nem szerencsés ez az ajándék, de választhatsz másfajta segítségnyújtást is: vásárlás, vasalás, főzés (nagy mennyiségben, hogy le is tudjon belőle fagyasztani későbbre). 

2.) ÉRDEKLŐDÉS

Hogy vagytok? - hangzik az általános kérdés. Sok szülő ilyenkor észre sem veszi, de csak a gyerekekről számol be. Bandika tegnap elkezdett kúszni, Fannika hazahozott valami takonykórt az oviból, Annácskának pedig nagyon jól sikerült a zongoravizsgája. És a felnőttek? Ők hogy vannak? Mi történik velük mostanában? Mi foglalkoztatja őket, milyen örömük, bánatuk van? Ezekre valahogy nem marad idő egy rövid beszélgetés alatt, pedig fontosak témák. 
Ha az anyuka a kicsikkel van otthon, senkivel nem tudja megosztani gondolatait, kérdéseit. Szerencsés esetben este már hazaér a férje, de napközben nincs beszélgetőpartnere. A játszótéri anyukák között vagy a baba-mama klubban is inkább a gyerekekről van szó, nem róla. 
Egy-egy délelőtti telefonhívás nagyon jól fog neki esni, értékelni fogja, hogy valaki őszintén kíváncsi RÁ. 
És ő is örömmel hallgat majd új sztorikat, amik a "felnőtt világban" játszódnak, nem a babaszobában. 

3.) ELFOGADÁS

Ahány könyv, orvos és védőnő, annyi vélemény. És ahány anya, annyiféle ösztönös megérzés, családi hagyomány, tapasztalat. Eleinte nehéz kiszűrni az anyukára zúduló információ-özönből, hogy mit szeretne használni, mit nem. Aztán tovább szűkül a kör: mi az, ami tényleg beválik?
Ahogy Thomas Gordon, amerikai pszichológus megfogalmazta: "Lehet a gyermeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell." Minden gyerek egyedi, így a gondozásukra, nevelésükre sincs biztos recept. 
Sokat segítesz akár kismama, akár tapasztalt anyuka ismerősödnek, ha ítélkezés és kételkedés nélkül elfogadod a véleményét. Ha szöges ellentéte annak, amit te gondolsz, attól még NÁLUK működhet. 
Ne zavard össze azzal, hogy újabb és újabb kutatási eredményekkel, cikkekkel, tanácsokkal bombázod. Ha végre kialakult egy saját rendszerük, amiben mindenki biztonságosan mozog, nem érdemes ezt felborítani. 
Akkor sem, ha neked furcsának tűnik. (Ez alól persze kivétel, ha külön megkérdezik a véleményedet valamiről.)

Mivel egészítenéd ki az ajándéklistát? 

ajandek.jpg


Ha szívesen olvasnál még gyereknevelésről, szülőségről, csatlakozz a blog facebook oldalához! 

Czecz Fruzsina
pszichológus

 

Szólj hozzá

anya ajándék gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok