2016. már 01.

"Nekem nem létezik a munkanap fogalma"

írta: Czecz Fruzsina
"Nekem nem létezik a munkanap fogalma"

Interjú Kovács Szilviával, a Lelkizóna szerzőjével

img_00425.JPGSzilvi a Lelkizóna keresztanyja. Ő hozta létre az oldalt, ő a hét fős szerzői csapat mozgatórugója, mindig van valami új ötlete. Most munkahelyén, a Mosolygó Fejlesztő Központban találkozom vele. A hely nevéhez hűen vidáman és szeretettel fogad. Közben pezseg az élet körülöttünk, óvodás gyerekek tornára érkeznek, öltönyös menedzserek pedig az alvásterapeutához kérnek időpontot.

- Mióta működik ez a központ, és miért tartottad fontosnak, hogy megalapítsd? 

- 2014 őszén nyitotta meg kapuit Solymáron a Mosolygó Fejlesztő Központ és Közösségi Tér, amit férjemmel – Kocsis Lászlóval – közösen álmodtunk meg és hoztunk létre. A cél az volt, hogy a gyermekek, családok egy helyen kapjanak komplex ellátást. Nálunk a szakemberek teamben dolgoznak: pszichológus, fejlesztőpedagógus, logopédus, gyógytornász és mozgásterapeuta is van a csapatban. Mi nem tüneteket kezelünk, hanem a gyermeket látjuk a maga egyediségében.  Fontos volt az is, hogy egy jó hangulati, családias hely legyen a Mosolygó, ahová örömmel jönnek a gyerekek, és a szülők is jól érzik magukat. Egy összetartó közösség alakult ki, jó hangulatú beszélgetések és sütizések is gyakran fordulnak elő nálunk.

- Ezelőtt mivel foglalkoztál? 

- 8 évig dolgoztam a Budai Gyermekkórházban gyermekpszichológusként, utána közel 4 éven át a III. kerületi Nevelési Tanácsadót vezettem. Közben dolgoztam egy kicsit a munka világában is, elsősorban vezető kiválasztással, tréningekkel és tanácsadással foglalkoztam. És ami legfontosabb: 2010-ben született meg a kislányom, no azóta vele foglalkozom, amennyit csak tudok!

- Mostanában milyen problémával fordulnak hozzád a leggyakrabban? 

- A Mosolygóban felnőtt pszichológiai tanácsadással foglalkozom. A leggyakrabban párkapcsolati problémákkal és az anyasággal, női léttel kapcsolatos problémák miatt keresnek fel, de vannak, akik „egyszerűen” csak egy örömtelibb éltre vágynak és ehhez a szemléletváltáshoz kérnek segítséget.

- A tanácsadás mellett mivel foglalkozol még? 

- Jelenleg a nagy szerelem az életemben a kreatív pszichológia. A kreatív pszichológia alapja is a szemléletváltás. Olyan módszerek fejlesztésén dolgozom, melyek segítenek máshogyan tekinteni múltunkra, jelenünkre és jövőnkre, beleértve a konfliktusainkat, a vágyainkat, vagy akár a fontos emberi kapcsolatainkat.
Szemléletváltó ez a módszer azért is, mert a kimondott - vagy leírt - szó ereje ezekben a technikákban egy kreatív, alkotó folyamattal párosul. Ez nem művészetterápia és nem is kell művésznek lennünk. Az alkotás képessége mindenkiben megvan, ennek életre hívása – ami nem igényel se bonyolult eszközöket, se előzetes tudást – jelentősen felgyorsítja és élvezetessé teszi a változás folyamatát.

- Hogy fér bele ennyi minden az idődbe? Neked nem 24 óra egy nap?

- Könnyű dolgom van, mert az egész napomat olyan tevékenységekkel tölthetem, amit szeretek, amiben hiszek, és ami lelkesít. Szeretek pszichológusként dolgozni, új módszereket kitalálni, blogot írni, emberekkel beszélgetni, de szeretek édesanya és feleség lenni, sőt még a házias teendőket is szeretem. A legjobb cikkeimet vasalás közben írom...természetesen fejben!

- Hogyan kapcsolódsz ki, mivel töltődsz fel egy munkanap után?

- Számomra nem létezik a munkanap fogalma, amit csinálok, nekem az a töltekezés. Az egyensúly a fontos, minden tevékenységben mást szeretek. Így jólesik a pszichológus létből átlépni az anya üzemmódba, vagy elvonulni az alkotó kuckómba. 
Ami nagyon fontos a számomra, hogy együtt vacsorázik a családunk. Nálunk minden este egy ünnep, a nyugalom és hosszú beszélgetések ideje, méltó befejezése a napnak!

- Lejegyezte: Czecz Fruzsina - 

Ha kíváncsi vagy a Lelkizóna friss cikkeire, kövess minket a blog.hu-n, és csatlakozz facebook oldalunkhoz

Ha a Mosolygó Fejlesztő Központról szeretnél többet tudni, kattints IDE, ha pedig a Kreatív pszichológia érdekel, ITT találsz bővebb információkat. Jó böngészést! 

Szólj hozzá