2016. már 08.

12 felesleges babaholmi

írta: Czecz Fruzsina
12 felesleges babaholmi

Az első gyerek születése előtt szinte minden család földig érő listákkal mászkál a boltban. Az egyiket a védőnő, a másikat a kismama újság, a harmadikat a barátnő, a negyediket a leendő nagyszülők írták... 
A jól sikerült pénzköltés után pedig kiderül, hogy a cuccok felére nem is lett volna szükség. Elajándékozzuk, vagy "egyszer használt" kezdetű hirdetéssel megpróbáljuk eladni őket. 

Megnéztem a szekrényem tartalmát, végigmentem egy hatalmas áruházban és megkérdeztem a blogom olvasóit is, hogy kiderüljön, mik a legkevésbé használt babaholmik. Íme egy tucat közülük: 


1. Svéd itatópohár

sved_itato.jpgCsőrös, fogbarát, szoptatásbarát, könnyen használható itató/etető pohár. A speciális kialakítású vég ráfekszik a baba nyelvére, így nem csöpög mellé a folyadék. Hozzátápláláskor sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a kanállal való etetés. Legalábbis ezt állítják róla. Sokan megbánták, hogy megvették, drága és nem olyan egyszerű a használata, mint ahogy ígérik. 

2. Kocsicipő

baby-shoes.jpgA babavárás érzelmileg túlfűtött hónapjaiban nehéz ellenállni egy pár cuki, 16-os méretű cipőnek, ez tény. És az is tény, hogy miután megszületik a cipő tulajdonosa, szinte senki nem adja rá a lábára... De kismama fotózáson például kedves kellék lehet. 

3. Ing, blúz, kapucnis pulcsi, farmernadrág babáknak

baby_jeans.jpgAz előzőhöz hasonlóan nagyon csábító a sok-sok tündéri babaruha a boltok polcain. De mikor "élesben" használjuk őket, rájövünk, hogy a vállon és combnál gombolós rugdalózó a legjobb a babának és nekünk is. Kényelmes viselet és könnyű benne pelenkázni. A vagány kockás ing, feliratos pulcsi, fodros szoknya ideje nem az 56-68-as méret.

4. Biztonsági fürdető

babafurdeto.jpgEnnek a kelléknek műanyag, hálós, felfújható, fekvő és ülő változata is van. Talán a friss szülőktől gyakran elhangzó "Jaj, úgy félek, hogy vizesen kicsúszik a gyerek a kezemből!" mondat adhatta az ötletet, hogy gyártani kezdjék. Sokan meg is veszik, aztán egy használat után inkább kézben fürdetik a babát. Mert nem is olyan nehéz a fürdetés, mint ahogy elsőre tűnik. 

5. Pelenkatartó szemetes és zsák

pelenka_szemetes.jpg

Többrétegű, oxigénnel dúsított tárolózsák a pelusoknak - szinte űrtechnológia. Azt írják róla, hogy egy ilyen eszközzel biztonságosan és higiénikusan tárolhatóak a használt pelenkák, kellemetlen szagok, baktériumok és fertőzések nélkül. Az utántöltő zacskó viszont kb. 1800 forintba kerül, és Katalin tapasztalatai szerint egy hétre elég. Emellé jön még a szemetes alapára, ami 4-5000 Ft. 

6. Kapucnis babatörölköző

kapucnis_torolkozo.jpg"Ez maximum 2 hetes korig passzolt a gyerekre, aztán vettünk jó nagy, textil pelenka anyagú fürdőlepedőt. Azt lehetett fehéríteni, ezer fokon mosni és még így is évekig jól bírta" - emlékszik vissza Timi. Igaz, ami igaz, tényleg a klasszikus törölköző a legjobb. Tökéletesen szívja a vizet, és mindent átvészel. De olyan cuki egy pihe-puha, macifejes kapucni alól kukucskáló baba... - hát ezért vesszük meg oly' sokan. 

7. Zenélő - rezgő - forgó pihenőszék

6909.jpg
Elringat, szórakoztat, utánozza az anyaméhben hallható zajokat. Szóval mindent tud. Csábítónak tűnik, de valamit egy szuperszerkezet sem képes pótolni: a szülői érintést, a valódi szívdobogást, a bőrkontaktust, a törődést, a járkálva altatást, szeretettel éneklést. A tapasztalatok szerint sokkal kevesebb baba szereti az ilyen székeket, mint ahány szülő lelkesen megveszi őket. 

8. Autós cumisüveg melegítő

autos_melegito.jpg
Jól hangzik, hogy utazás közben is meleg marad a tápszer vagy tej, akár 4 órán keresztül. Aztán a gyakorlatban kiderül, hogy a tápszert nem lehet sokáig tartogatni, így jobb frissen csinálni. Erika azt írja, hogy csak az egyenes falú cumisüveghez illeszkedik a melegítő, és az ő gyereke mindig végigaludta az utat, így egyszer sem kellett használniuk. 

9. Baba vállfa
baby_hanger.jpg
Ajándékba kaptunk a bútorhoz kb. 20 darab vállfát. Már akkor sem értettem, hogy miért kéne felakasztani a rugdalózókat meg body-kat. Később két kis inghez és egy dzsekihez végül használtam, de tökéletesen behajtogattam volna ezeket is a szekrénybe, ha nincsenek vállfák. 

10. Pólya

baby-swaddle-clothes-in-fort-worth-tx.jpg
"Az első gyereknél nem tudom, milyen megfontolásból vettem, de kár volt" - osztja meg Marietta. Hasonló véleményen van Tímea, aki szerint használhatatlan a pólya. Anyaméh "utánérzésben", szorosan és melegen tartja a babát, de csak akkor, ha jól van megkötve. Ez pedig valóban elég nehéz.  

11. Sterilizáló folyadék 

ster.jpgJátékokra, cumikra, cumisüvegekre, rágókákra is használható. Hű, ez biztos jó lesz! Csak össze kell keverni, be kell áztatni a cuccokat, és minden tökéletesen tiszta - gondoltam a boltban. Aztán csak kerülgettem a nagy flakont, mert az első használat után rájöttem, hogy nem tetszik a művelet. Inkább kifőztem mindent. Egyszerűbbnek és biztosabbnak tűnt, mint valami mű folyadékba mártani azt, amit utána a baba a szájában tartogat. 

12. Játszószőnyeg

jatszoszonyeg.jpg"Szinte alig használtuk" - emlékszik vissza Kata, a kétgyerekes anyuka, és sok, az övéhez hasonló véleményt hallottam már. A gond általában hasonló, mint a pihenőszéknél. Hiába puhák, színesek, csörgősek ezek a szőnyegek, hiába lóg le minden részükből valami játék. Hiába gondolják a szülők, hogy milyen jól, és főleg, hogy milyen hosszú ideig elszórakoztatja majd magát a baba, általában nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. 

Hosszan lehetne folytatni a sort, és persze mindenkinek megvan a saját listája... Néhány családnál nagyon bevált a hálós fürdető, és olvastam olyan anyuka sorait is, aki anélkül a bizonyos svéd pohár nélkül napokig nem tudta volna etetni a babáját. A kiságyat és a babakocsit szinte alapfelszerelésnek tartjuk, de találkoztam olyannal, aki szerint egyikre sincs szükség, mert ők csak dísznek használták. 

Szülő tervez, baba végez - ki kell tapasztalni, hogy kinek mi válik be, de a fenti top 12-es lista az esetek többségében pénzkidobásnak bizonyult. 


Czecz Fruzsina

Ha Te is gyerekkel vagy, csatlakozz a blog facebook oldalához további olvasnivalókért!

Szólj hozzá

baba gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok