2016. már 29.

A gyerekek 5 különleges képessége

írta: Czecz Fruzsina
A gyerekek 5 különleges képessége

A gyerekek csodalények, ez teljesen biztos. Már a születésük is különleges, hát még ami utána jön... 
Speciális képességekre tesznek szert - de vajon kitől tanulják őket?

Itt van elsőként a

1. BRAVÚROS IDŐZÍTÉS, ami talán a legösszetettebb, legkidolgozottabb tudományuk. Csecsemőként és kamaszként is használják, folyamatosan fejlesztik. 
A legkisebbek főleg az alvásidőt és a kakis pelenkát vetik be eszközként - szoros együttműködésben minden család legjobb barátjával, Murphy-vel. 

Megfigyeled, hogy kisbabád már több hete ugyanakkor ébred és kel fel, így van bátorságod előre tervezni valamilyen programot. Ez nem is bátorság, szinte már vakmerőség. Természetesen PONT aznap teljesen máshogy zajlik minden, borul a jól megszokott rendszer. Nyűgös az éjszaka, ezért később ébred reggel, csúszik a délutáni alvás is.

Egész héten jól alszik, de PONT hétvégén jut eszébe egy, vagy akár két órával hamarabb kelni. Biztos annyira megörül, hogy mindenki otthon van, hogy minél többet szeretne együtt lenni a családdal. Érthető. 

Amikor pedig kivételesen időre kéne sietni valahova, PONT akkor alig lehet kiszedni az ágyból, annyit aludna. 

A nap egyik szép kihívása a gyerek öltöztetése és az elindulás. Már éppen ráadtál minden ruhát, próbálod összeszedni a saját cuccaidat, amikor érzed, hogy valami bűzlik... PONT elindulás előtt kakilt be. Ez télen különösen izgalmas és izzasztó fejezet, de legalább fogynak a karácsony alatt felszedett pluszkilók.

Gyönyörködve figyeled (és ha eljutsz odáig, jegyzeteled a naptárba), ahogy a kisbabád fejlődik. Már mosolyog, nézegeti a kezét, átfordul, ül, áll, kimondta az első szót! Természetesen PONT a védőnőnél egyiket sem hajlandó bemutatni. Bizonygathatod, hogy miket tud. 

Amikor éjszakai műszakot teljesítesz, és a harmadik hátsimogatást/etetést/itatást/büfiztetést/ pelenkacserét is sikeresen abszolváltad, kényelmesen visszafekszel az ágyba. Élvezed, ahogy a puha párnán megpihen a fejed, és abban az édes hitben ringatod magad (álomba), hogy végre alhatsz újabb két órát. Egyhuzamban. Már majdnem teljesen elhelyezkedtél, amikor az utolsó mozdulatnál felsír a baba. Honnan?! Honnan tudja másodpercre pontosan?

Mikor nagyobb lesz, sokasodnak az óvodás, iskolás elintéznivalók. Venni, vinni, beküldeni, aláírni… PONT vasárnap este jut eszébe, hogy hétfő reggel 8-ra fényképeket kell gyűjteni, ünneplő ruhában kell menni, vinni kell a táborra való pénzt, új füzet kell, és ja, mégis van angol házi, tudnál segíteni? 

2. Egy másik különleges gyerek-képesség a híres (hírhedt) SZELEKTÍV HALLÁS. 
Ha rendrakásra kéred, érdekes módon rosszul terjed a hang. Bezzeg amikor a kedvenc helyére indultok, vagy kész a palacsinta, rögtön meghallja, hogy szólsz. Vannak ilyen megmagyarázhatatlan fizikai jelenségek. 

3. És ha már fizika, a gyerekekre a GRAVITÁCIÓ is máshogy hat. Környezetükben mintha megnőne a föld vonzásereje, sokkal több tárgy landol a padlón, mint felnőttek esetében.

4. Következő szuperképességük a LÁTHATATLANNÁ TÉTEL. Vegyünk egy egyszerű, hétköznapi példát. A gyerek ül a játékosdoboz mellett, majd egyszercsak felpattan, és kétségbeesve szalad hozzád:
- Hol van a markoló?
- Legutóbb a kék dobozban láttam, nincs ott?
- Niiiiiiiincs! – válaszolja teljes magabiztossággal.
Majd odasétálsz, és egy mozdulattal kiemeled az „elveszett” markolót a kék dobozból. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a gyerekek néhány dolgot láthatatlanná tudnak tenni, amik később csak a szülői szem számára válnak láthatóvá.

5. Ha már a fizikát emlegettük, ne feledkezzünk meg a biológia tudományáról sem. A GYEREKEK GYOMRA ugyanis nagyon érdekes. Általában nem éhesek – ez az alap működésmód. Majd ha mégis sikerül elérnünk, hogy egyenek, hamar megtelik a hasuk. Főzelékből fér beléjük a legkevesebb, rántott húsból és sült krumpliból már kicsit többet bírnak enni. Joghurtból, müzliből, csokiból, kekszből, chips-ből és gyümölcsléből viszont feltűnően sokat. Sőt, ezeket még akkor is képesek magukhoz venni, ha egy perce azt mondták, egyáltalán nem kérnek semmit. (Tapasztalatok igazolják, hogy ez sokaknál felnőttkorban is megmarad. Egy háromfogásos ünnepi lakoma után mindig van hely fagyinak, sütinek. Mert az „máshova megy”.)

child-1044177_960_720.jpg
Nálatok milyen különleges képességekkel bír az aprónép?

Czecz Fruzsina

Ha máskor is szívesen olvasnál gyereknevelésről, szülőségről, csatlakozz egy többezer fős közösséghez a blog facebook oldalán!

Szólj hozzá

gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok