2016. júl 30.

5 egyszerű gyakorlat a pozitívabb szemléletért

írta: ur.anita
5 egyszerű gyakorlat a pozitívabb szemléletért

cat-877108_1280_2.jpg

Válts nézőpontot, szemléld másként magadat és a veled történt eseményeket! Könnyű ezt mondani... de hogyan hangoljuk magunkat a mindennapokban is pozitívabb szemléletre? 5 mindennapokban is használható (és rendszeresen alkalmazva eredményt hozó) gyakorlati ötlet következik.

Egyáltalán mi az, hogy pozitív gondolkodás? Miért és hogyan érdemes átállítanunk magunkat egy derűsebb, pozitívabb szemléletre?

Nemrég hallottam nyilatkozni egy szakértőt, aki azt állította, hogy a pozitív gondolkodás egy lyukas garast sem ér, egyben lesajnálta és holmi passzív és a való életben sikertelen teszetosza álmodozónak minősítette azokat, akik figyelnek az élet pozitív oldalára és így próbálnak élni. Tulajdonképpen egyfajta életképtelen lúzerségnek állította be az egészet: „az élet kemény, tudni kell harcolni, nem pedig álmodozni.” Igen, harcolni valóban tudni kell, (hosszan és a valóságtól elrugaszkodva) álmodozni pedig nem feltétlenül célravezető, de megálmodni és megfogalmazni, mit szeretnénk, hinni a sikerében és tenni érte – ennek szerintem nagyon is van értelme.

Mi a pozitív gondolkodás és mi nem?

Egzakt módon nem lehet pontosan meghatározni, mi is a pozitív gondolkodás, hiszen ez nem egy mozgalom, nem egy pszichológiai irányzat és nem egy vajákos ideológia. Ami biztosan nem: a rózsaszín felhőn csücsülős, indokolatlan hurráoptimizmus nem pozitív hozzáállás, hanem veszélyes önáltatás. Mint ahogy nem hiszek abban sem, hogy ha ülök a szobámban, erősen koncentrálok és hiszek benne, akkor egyszer csak beesik a szobába egy tűzpiros Porsche. Anélkül, hogy én egy szalmaszálat is keresztbe tennék a cél érdekében. Akkor mi a pozitív gondolkodás? A pozitív gondolkodás egyszerűen az élet derűs(ebb) szemlélete, a dolgok naposabb oldalának észrevétele, bizalom a világban, magunkban és másokban. Vagyis nem légből kapott álmodozás, nem negédes kényszermosoly az arcunkon, hanem valami olyan szemlélet, ami segít élni, jól élni, jól érezni magunkat a bőrünkben, másokhoz kapcsolódni, célokat kitűzni és elérni.

És nem, a pozitív gondolkodás egyáltalán nem zárja ki sem önmagunk és a helyzetünk reális megítélését, az önkritikát; sem pedig azt, hogy időnként szomorúak legyünk, ha esős reggelre ébredünk vagy bosszúsak, ha felszaladt egy szem a harisnyánkon. És azt sem zárja ki, hogy az életünk nagy tragédiáit, traumáit, csalódásait megéljük, helyet adjunk nekik a saját történetünkben és a maguk természetes tempójában dolgozzuk fel őket. Az érett személyiség megengedi magának, hogy megélje-átélje a saját élete nehézségeit és mélypontjait, de nem ragad bele ezekbe hosszútávon és nem von le a negatív élményeiből túlzó és általánosító következtetéseket. Ha egyszer megcsalt egy szőke férfi, attól még nem hülye és csaló az összes szőke férfi a világon…

Állítsd magad pozitívra!

Hogyan lehet átállítani magunkat a pozitív(abb) szemléletre és hozzáállásra? A gyerekkori szocializáció során tanult viselkedésminták döntően befolyásolják a felnőttkori működésünket, mint ahogy az adott társadalmi-kulturális közeg is, amelyben élünk. Nos, egyikben sem állunk túl jól, a szüleink generációja, és egy egész ország közhangulata évtizedek óta rá van állva „a nekem ez nem sikerülhet” és az „úgyse lesz jobb” mantrázására. Pedig bármikor elkezdhetjük másképp élni a mindennapjainkat. És itt a kulcsszó: mindennap gyakorolni kell, mindennap tenni kell a saját pozitívabb hozzáállásunkért. A pozitív gondolkodás nekem ezt jelenti:

A legtöbben annyira boldogok, amennyire elhatározzák, hogy azok lesznek. (A. Lincoln)

clouds-429228_640.jpg

Szeretnéd derűsebben, optimistábban, pozitívabban élni az életedet? Öt egyszerű és könnyen megvalósítható gyakorlatot ajánlok kezdésként.

  1. Határozd el, hogy mától minden este visszagondolsz egy aznapi jó/örömteli/kedves/sikeres dologra, ami történt veled - mondjuk alvás előtt, már az ágyban fekve (garantáltan pihentetőbb alvásod lesz, mintha a megoldatlan problémákra gondolnál…).
  2. Reggel pedig, ébredés után, a kávédat iszogatva gondolj arra, ma milyen jó dolog vár rád. Elég apróságokra gondolni és azokat kiemelni egy képzeletbeli szövegkiemelővel a fejünkben, a dolog érezhetően működni fog. Pár hét múlva már érezni-látni fogod a hatását ennek a napi szinten gyakorolt reggeli+esti feladatnak. Annyi történik csupán, hogy fontosabbá, kiemeltté, jelentősebbé teszed a jó dolgokat és kevésbé jelentőssé a kudarcokat, sikertelenségeket és bosszantó momentumokat.
  3. Készíts hálanaplót! A szakemberek egy része a napi szintű hálanaplózást ajánlja, de ennél lehet, hogy életszerűbb, ha hetente egyszer írsz egy listát arról, hogy az elmúlt héten milyen veled történt dolgokért lehetsz hálás. A kis dolgok is érnek, sőt! 3-6 havonta olvasd vissza az előző időszakodat a hálanaplódban – a mosoly garantált lesz az arcodon!
  4. Panaszkodás-stop. A folyamatos panaszkodás leszívja a saját energiáidat és azok energiáit is, akik a panaszkodásodat hallgatják. Tegyél egy karkötőt az egyik csuklódra és tűzz ki egy kihívó, de teljesíthető időtávot (pl. 1 hét), amit panaszkodás-mentesen szeretnél tölteni. Ha közben mégis megszegnéd a magadnak tett ígéretedet, cseréld meg a karkötőt a kezeden és kezdd újra. Nehéz feladat, de tudatosságra nevel!
  5. A pozitív szemlélet azon is alapul, hogy hiszek benne és ténylegesen is megtapasztalom, hogy én saját magam pozitív hatással vagyok a környezetemre, a körülöttem élőkre. Válassz ki egy kiemelt vagy néhány jó ügyet, amit szívesen támogatnál, és hetente egyszer tegyél valamit ezek érdekében! Az önkéntesség, az önzetlen jócselekedet rendkívül sokféle lehet - nem feltétlenül pénzbeli adományt vagy lelkileg megterhelő, időigényes feladat vállalását jelenti! Az is elképzelhető, hogy a buszmegállóban, ahol mindig felszállsz a buszra, hetente egyszer összeszeded a földön heverő szemetet vagy hetente egyszer veszel egy kávét egy hajléktalannak, de az is jócselekedet, ha megosztasz olyan kezdeményezéseket a közösségi oldaladon, amelyek egy jó ügyet támogatnak.

Ezek a rendszeres, napi vagy heti szintű tevékenységek és szemléletváltó gyakorlatok akkor lesznek igazán hasznosak, ha szokássá teszed őket. A szokások nem azonnal eredményt hozó cselekvések, adj időt magadnak, hogy stabilizálódjanak az életedben, ez minimum 2-3 hónap, utána viszont érezni fogod a hatásukat!

Az életünk nagyrészt hétköznapokból áll, de a pozitív gondolkodás ezen a napi fókuszú szemléleten túl azt is jelenti, hogy globálisan pozitívan szemléljük a saját helyünket és szerepünket a világban, hogy tudjuk: vannak választási lehetőségeink és képesek vagyunk a vágyainkért tenni. Tehát a pozitív gondolkodás nem csodaszer, de egy rendkívül hatásos út a boldogabb, elégedettebb élethez.

Ur Anita

coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod. Még több információt a Coaching neked honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

 

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés