2016. aug 13.

Itt a nyár: legyen heti 3 tudatos napod magadért!

írta: ur.anita
Itt a nyár: legyen heti 3 tudatos napod magadért!

relax-1137240_960_720.jpg

A nyár rendkívül jó alkalom arra, hogy néhány reformot végigvigyünk a saját életünkön. Ilyenkor talán kicsit több időnk van magunkra, a saját egészségünkre, lelkiállapotunkra figyelni, szemléletünk némi átalakítására fókuszálni, és arra, hogy a vágyott állapot felé billentsük magunkat. A dolgok soha nem történnek meg maguktól, vagy csak nagyon ritkán... Mit tehetsz, hogy a nyarad ne csak pihentető és kikapcsoló, hanem önfejlesztő is legyen?

Kezdjük ott, hogy mikor és hányszor? A nyár nem kell, hogy belefeszülős, csakazértis megcsinálós legyen, hiszen ez az az időszak, amikor (jó esetben) tényleg visszavehetünk az egész éves feszített tempóból. Hagyjunk helyet a spontaneitásnak és sodródásnak is, de tűzzünk ki bizonyos napokat, amikor tudatosan figyelünk néhány választott dologra. Teljesíthető és vállalható, ha heti 3 napon figyelünk max. 3 kitűzött dologra. Ezeket jegyezzük is fel előre a naptárunkba vagy állítsunk be telefonos emlékeztetőt. Ha sikerül megtennünk, legyünk büszkék magunkra, ha nem sikerül maradéktalanul teljesítenünk, akkor pedig engedjük el a maximalizmus kényszerét és a következő héten kezdjük újra.

potter-1139047_1280.jpg

Mi lehet ez az önreformáló, önfejlesztő újdonság? Mindenképpen olyasmi legyen, amire mi saját magunk igazán vágyunk. Nem más elvárása vagy javaslata, hanem belső szükségletünk és igényünk, amire már egy ideje készülünk, hogy megtesszük, mert tudjuk, hogy jót tenne nekünk, vagy csak most botlottunk bele valamibe (akár ezt a cikket olvasva...), amiről érezzük, hogy hasznunkra válna. Semmiképpen ne tűzzünk ki néhány (2-3) dolognál többet a nyárra, hiszen nem az a cél, hogy kudarccal nézzünk vissza szeptemberben, hanem az, hogy megerősítő, építő, a fejlődés érzését magában hordozó élményeket és tapasztalatokat szerezzünk a nyár során a kisimult ráncok és napbarnított bőr mellé. :-) Hogy a kívülről ránk erőltetett célok, feladatok és kötelező teendők mellett kontrollt gyakoroljunk a saját életünkre, a nekünk igazán fontos dolgoknak figyelmet szenteljünk és potensnek érezzük magunkat abban, hogy képesek vagyunk változást hozni a saját életünkbe.

Mi történik, ha saját kezünkbe vesszük az életünket? Valami rettenetes: többé nincs kit hibáztatnunk.

Erica Jong

Íme néhány ötlet, amit magadra szabhatsz, és a kezedbe veheted ezen a nyáron a saját életedet:

1. egészségesebb étkezés

Mindenki magának állíthat fel apró célokat: pl. elhagyom a cukrot a reggeli kávémból, salátát fogok vacsorázni, naponta legalább kétszer eszem gyümölcsöt stb. Két dolgot nem javasolnék: az egyik, hogy nyárra tűzzünk ki komoly fogyókúrás célokat, ahol szigorúan csak a kilók elvesztése a cél. A másik pedig: hogy a levegőbe beszéljünk. Ha ugyanis csak azt határozzuk el, hogy egészségesebben fogok élni, garantált, hogy semmit nem csinálunk másképp holnaptól. Viszont ha azt, hogy nem eszem meg azt a szokásos két szem kekszet a kávé mellé, akkor nagy esélyünk van arra, hogy ezt a konkrét célkitűzést be is tudjuk tartani.

2. több testmozgás

Az étkezéshez hasonlóan nem hiszem, hogy a nyárnak az önsanyargatásról kellene szólnia. Tehát a jelszó itt is csak ez: mértékkel, kedvvel, örömmel. Itt a nagy séták, a laza kocogások, a Balatonban úszások és a természetben tett túrák ideje. Ha hetente háromszor tudatosan csinálunk ilyesmit, máris sokat tettünk magunkért.

3. reggeli rutinok átalakítása

Az Örömterv blogon tavaly egy egész hónapot szenteltem a saját reggeli rutinjaim megreformálásának és az arról való beszámolónak. Több-kevesebb sikerrel valóban sikerült néhány nekem való új szokást becsempésznem a reggelekbe. Ilyenkor, nyáron, a sokkal ráérősebb, nem munkába rohanós reggeleken érdemes néhány új szokással, a reggeli időbeosztási rutinunk átalakításával is némi időt tölteni és tudatosan kísérletezni, mert a reggel tényleg a nap egyik legfontosabb, meghatározó időszaka!

4. több idő a barátokkal, családdal

Azt hiszem, nem szorul magyarázatra, hogy ez miért jó mindenkinek: nekünk és másoknak is... A dolog ott szokott elbukni, hogy elmegy az időnk másra, hiába fogadkozunk, ezen a nyáron sem találkozunk az évek óta nem látott régi jó barátunkkal. Tervezz be napokat, amikor ráérős, odafigyelős, belefeledkezős kapcsolatápolásra fordítod az idődet és nem csak lopott, épp ráérős, elcsípett óráidban teszed ezt meg.

5. stresszmentesítő ötletek kipróbálása

Próbáltad már a jógát, a meditációt, a gerinctornát, a mindfulness technikákat, a táncos tornázós órákat, a rengetegféle masszázsok valamelyikét, bármelyiket ezek közül, amelyik szimpatikus neked? Nézz utána, hol tudnál ilyesmit kipróbálni a nyáron! Keresd a neked való, hatékony stresszmentesítő eszközöket, amelyek a zűrös őszi-téli napokon is bevethetők lesznek - és nem kell feltétlenül sok pénzt kiadnod érte: a youtube-on is sok hasznos rövid videót találsz, amit otthon kipróbálhatsz!

6. önismeret, belső fejlődés

Nézz szét a Facebookon: rengeteg hasznos és érdekes eseményt, előadást, elvonulást, tanfolyamot, nyári tábort hirdetnek nyárra felnőtteknek. Soha nem lehet eleget foglalkozni azzal, hogy kik vagyunk mi, hol tartunk éppen, milyen aktuális életfeladataink vannak, hogyan tudnánk jobban jelen lenni a saját életünkben. Tapasztalatom szerint minden önismeretre és önfejlődésre fordított idő busásan megtérül a későbbiekben!

7. több kultúra - kevesebb tévé

Az átlagember napi több órát tévézik. Mi lenne, ha idén nyáron tudatosan heti 3 napon a két-három óra tévézés helyett könyvet olvasnál, jó filmeket néznél barátokkal vagy elmennél egy kiállításra, koncertre? Több szervezés és anyagi ráfordítás - de sokkal nagyobb élményben lehet részed!

8. önkifejezési lehetőségek keresése

Olyan sokan vágyunk az alkotás valamiféle formájára, amit szeretnénk megtapasztalni, rendszeressé tenni az életünkben. Kísérletezz vele, mi való neked, miben találod meg felnőttként, a mostani életszakaszodban az önkifejezési örömet. Lehet, hogy a lekvárfőzésben, a kertészkedésben, a rajzolásban, az üvegfestésben vagy a foltvarrásban - adj magadnak esélyt új, soha nem próbált tevékenységek megtapasztalására.

9. egyszerűség

Olyan sok kötelezettségünk és dolgunk, bajunk van az év nagy részében: tagadhatatlanul bonyolult az életünk. Mi lenne, ha tudatosan néhány napig egy héten a lehető legegyszerűbben élnél: a saját bioritmusodban, egyszerű ételeket fogyasztva, bármiféle digitális kütyütől mentesen, szemlélődve és lassan, egyszerűen, jólesően csinálva a dolgaidat? Nagyszerű érzés az efféle tempóváltást és egyszerűséget megtapasztalni: valahogy jelentőségteljesebbé válnak a dolgok és mi magunk is a saját életünkben.

10. több alvás

Nagyon alap, nagyon fontos, mégsem alszunk eleget az év nagy részében. Határozd el, hogy heti 3 napon biztosan lefekszel időben és 8 órát alszol. Az elegendő alvásnak óriási hatása lesz a mindennapjaidra! Horribile dictu: ezeken a napokon egy kis ebéd utáni szunyókálást is megengedhetsz magadnak, ha jólesik. :-)

Szép nyarat, feltöltő, fejlesztő élményeket és tudatosan magadra szánt napokat kívánok Neked!

Ur Anita

coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod. Még több információt a Coaching neked honlapon találsz.

Ha tetszett, kövesd a Lelkizóna facebook oldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkekről! Lelkizóna: hét szerző írásai a hét minden napjára: pozitív pszichológia - szubjektíven.

 

 

 

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés