2017. feb 25.

Éves tervezés - még februárban sem késő!

írta: ur.anita
Éves tervezés - még februárban sem késő!

dairy-1986532_1280.jpg

Gyorstalpaló avagy sorvezető a sikeres hosszú távú tervezéshez. Még most, februárban sem késő egy nagyobb, éves terv megvalósításába belefogni! Legyen szó munkáról, magánéletről, életmódváltásról vagy egy régóta dédelgetett álom megvalósításáról: így fogj bele egy nagyobb lélegzetű projektbe!

Mindenkinek vannak olyan nagy tervei, amelyek több hónapra, esetleg több évre szó elkötelezettséget, munkát, kitartást igényelnek. Gyakran feladjuk valahol útközben - legtöbbször két ok miatt:

1. mert elfelejtődik a valódi cél (miért is akarom én ezt igazán?), amit az elején még világosan láttunk magunk előtt és lendületet adott,

2. mert közben elveszünk a részletekben, kihagyunk egy-egy lépést (majd jövő héten, majd jövő hónapban... aztán pedig: ááá, már úgyis mindegy), és elbizonytalanodunk a folytatást illetően.

A két legfőbb buktató a legnagyobb és a legkisebb: a nagy absztrakt cél + a pici hétköznapi teendők szem elől tévesztése. A nagyon távoli és a nagyon közeli. Hogy könnyebben menjen, itt egy jól működő segédlet: mindenképpen írd le a terveidet minden egyes állomásnál (ez az elköteleződést növeli) + érdemes a digitális naptáradban az egyes etapok végére emlékeztetőt beállítani vagy a hagyományos naptáradba előre beírni az egyes szakaszok fordulóját - hogy ne felejts el továbblépni!

És hogy miért jó ilyen tudatosan tervezni? Mert a fontos, nagyon vágyott, számunkra nagy jelentőséggel bíró dolgok esetében egészen biztosan motivátorként és előrehaladást segítő támogatóként tekinthetünk a saját tervezési rendszerünkre. Rendezőelv és belső (saját magunknak-magunkért vállalt) iránymutatás, és ez sokkal inkább segít a megvalósításban, mint a külső határidők vagy a mások által diktált tempó.

diary-968603_1280.jpg

Hosszú távú tervezés 5 lépésben:

1. Az, amire nagyon vágyom

Fogalmazd meg minél egyértelműbben! Tedd fel a kérdést magadnak: miért szeretném ezt elérni? Mert akkor...

2. Éves cél kitűzése

Nevezd meg PONTOSAN és KONKRÉTAN, mit szeretnél elérni ennek az évnek a végéig (vagy egy bármilyen hosszú távra kitűzött időpontig)!

3. Negyedéves akcióterv

Háromhavonta írj egy listát a GYAKORLATI teendőkről, amiket az adott időszakban tervezel megtenni.

4. Havi mottó

Havonta egyszer nevezd meg a legfontosabb dolgot, amit abban a hónapban meg kell tenned - és esetleg mellé 1-2 kisebbet még. Adj egy MOTTÓT a következő hónapnak! Ez lehet egy szó, egy mondat; a lényeget fejezze ki, ami bármikor eszedbe jut, ha rágondolsz és megadja a vezérfonalát az adott hónapnak.

5. Heti rövid lista

A hét elején (vagy az előző hét végén) szánj 5 percet arra, hogy ránézel a havi tervedre és AKTUALIZÁLOD a heti teendőket - ha kell, módosíts: szűkítsd vagy bővítsd a tervezett aktivitásokat a célod érdekében. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ha nem tettél meg valamit, inkább koncentrálj arra, mit kell tenned a jövő héten ahhoz, hogy továbbhaladj és jól érezd magad.

+ egy nagyon fontos pont, amit ne felejts el: ünnepeld a pici sikereket is!

Örülj a legkisebb megtett lépésnek is, veregesd meg a saját vállad és ünnepeld meg a részeredmények sikereit - különösen, ha egy saját gyengeségeden, hiányosságodon lettél úrrá a siker érdekében. Hajrá, tervezzetek valami fontosat 2017-re!

Ur Anita, coach

A szerző további írásait az Örömterv blogon olvashatod. Ha szeretnél még több Lelkizóna-cikket olvasni a pozitív pszichológia témakörében szubjektíven - mindennap más szerző tollából, akkor csatlakozz a facebookon!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

önfejlesztés