2017. máj 30.

15 szülőtípus, akivel már Te is összefutottál a játszótéren

írta: Czecz Fruzsina
15 szülőtípus, akivel már Te is összefutottál a játszótéren

A játszótér csoda egy hely. A hinta, homokozó, csúszda is jó, de ami még ennél is jobb, hogy az egész világ ott van kicsiben. Szerepek, feladatok, álarcok és valós érzelmek, konfliktusok, törődés, szeretet, agresszió, empátia, önérvényesítés, kihívások, kudarcok, sikerek... A gyerekek úgy tanulnak és fejlődnek, hogy közben észre sem veszik. Egyre ügyesebben mozognak - nemcsak a mászókán vagy a kötélen, hanem a társas helyzetekben is. 

Ha felnőttként körülnézünk, sok izgalmas jelenetnek lehetünk szem-és fültanúi. Akaratlanul is belecsöppenünk néhány családi pillanatba, hiszen pár méterre állunk egymástól, vagy a gyerekeink éppen együtt játszanak kalózosdit. 
playground_kids.jpg

Huzamosabb időt töltve a gyerekbirodalomban, az is kirajzolódik, hogy mennyire sokfélék vagyunk szülőként.
Egy maratoni játszóterezés alkalmával elkezdtem figyelni a "típusokat" (köztük magamat is). Vajon hányféle viselkedéssel, stílussal, habitussal találkozom? Ki hogyan csinálja? Ki mit tart - éppen aznap - nyerő stratégiának? Ki hogyan kommunikál? Ki hogyan játszik? Játszik egyáltalán? Ki hogyan fegyelmez? Fegyelmez egyáltalán? Megmutatom azt a 15 szülőtípust, akikkel eddig egymás mellé sodort minket a homokozó: 

1. A HIGIÉNIAFELELŐS

Táskájából több csomag fertőtlenítő kendő kukucskál ki. Félóránként áttörölgeti magát, a gyereket, a padot, a játékokat. A gyerek pedig még kánikulában sem mehet bele a vízben úszó homokba, mert sáros lesz. 

2. A NAON LAZA

Nem lesznek legjobb barátok Higiéniafelelőssel, ő ugyanis nem sokat törődik a kosszal. A sáros gyerek abszolút nem hozza ki a sodrából, de akkor sem szól rá a csemetére, ha megosztja a cumiját a térre betévedő macskával. Váltóruha és túlélőkészlet általában nincs nála, hiszen "majd lesz valahogy, nem kell parázni". 
Más gyerekek szemében "bezzeg" szülő lehet, mert az ő gyerekének mindent szabad. 

sandbox_001-620x420.jpg

3. A FELKÉSZÜLT

Nála bőven akad váltóruha és túlélőkészlet. Minden eshetőségre van megoldása: melegszik az idő, beborul, esik, vizes lesz a gyerek, lehorzsolja a térdét, enni kér, inni kér, cumit kér, rongyit kér. Táskája teljesen tömve van, de magának néha mégis elfelejt plusz pulóvert vagy vizet bekészíteni. 

4. A TÖKÉLY

A Felkészült szülő rokona, de sokkal magasabb fokon űzi a sportot. Mert neki nemhogy tele a táskája, de benne minden étel saját készítésű, bio, öko, mentes, natúr. A kislánya ruháját is ő varrta, "ugyan, hát csak pár perc az egész!" Hangos szó nem hagyja el a száját, a legördögibb helyzetet is képes angyali türelemmel megoldani. Az adott napra előírt minőségi idő eltöltése után szedelőzködik, mert még meg kell főzni a meleg vacsorát a családnak. Közben a többiek a padon gyors mozdulattal elrejtik a mirelit pizzát, amit estére szántak. 

water-fight-442257_960_720_1.jpg
5. AZ ÖRÖK GYEREK


Nehéz eldönteni, hogy ő hozta le a gyereket a játszótérre, vagy fordítva. Szinte lelkesebb, mint az ovisok, boldogan ás, tapicskol, kúszik, mászik, csúszdázik. 

6. AZ ANIMÁTOR

Sok közös vonása van az 5. típussal, de ő akár egy egész csapat gyerekkel is elbánik. Művezető lesz, ha homokvár építésről van szó, tanácsot ad, viccelődik, új játékot talál ki, beáll fogónak, hunyónak, bármire kapható. Mellette nincs helye az unalomnak. 

7. AZ ÖNKÉNTES RENDŐR 

Rá is igaz, hogy elbánik egy csapat gyerekkel, de nem olyan szórakoztató módon, mint Animátor kollégája. Az önkéntes rendőr ugyanis nemcsak a saját porontyát vagy unokáját fegyelmezi, hanem bárkit. Még a felnőtteknek is ad néhány kéretlen tanácsot a lehetséges veszélyekről, a nevelésről, vagy az egészséges életmódról. 

sand-2148440_960_720.jpg

8. A GYŰJTÖGETŐ 

Nyomokban Önkéntes rendőrt tartalmazhat. Ő is szeret szabályozni, de lehetőleg úgy, hogy csak a vele lévő gyerekek álljanak nyerésre. Hevesebben veti rá magát az utolsó szabad gereblyére vagy hintára, mint a kicsik. 
Akár irigynek is hihetnénk, de lehet, hogy csak a gyűjtögető életmód híve. 

9. A TÁRLATVEZETŐ 

Ahogy leparkolta a babakocsit (mert általában egészen kis gyerekkel érkezik), már mondja is: nézd, itt a csúszda, itt a hinta, jé, kosárhinta is van, oda nézz, ott meg kirakózni lehet, süssünk valami finom sütit homokból... Mint egy városnézés, múzeum és éttermi kóstoló keveréke. Lelkesedése ritkán ragad át az apróságra, mert a gyerek azt sem tudja, hova kapjon. A Tárlatvezető jó szándékú, kedves, csilingelő hangját viszont nagyon kellemes hallgatni. 

10. A TÁVIRÁNYÍTÓ

Lehet, hogy azért nyomkodja olyan bőszen a telefonját, mert éppen egy app-ot tölt le, amivel távirányítani lehet a gyereket? Halkít, hangosít, irányt vált, gyorsít, lassít - hmm, néha tényleg jól jönne... Ez a típusú szülő hisz abban, hogy elég, ha csak messziről kiabál. A gyerek meg fogja hallani, és még engedelmeskedni is fog a kérésnek. 

mom-disciplining.jpg
11. A NEMLEGES

Könnyű felismerni, mert leggyakoribb szava a "nem". Nem szabad, ne csináld, nem mehetsz oda, nem lóghatsz, nem mászhatsz, stb. Másik jellemző szófordulata a "jaj, vigyázz, nehogy...". Sokat aggódik, és a helyzetekben a veszélyt veszi észre elsőként. Vagy kizárólag azt?

12. AZ ELEGÁNS

A játszótérnek ugyan nincs hivatalos dress code-ja, mégis a laza öltözet az egyezményes (és praktikus). Ha viszont valaki munkából érkezik, vagy csak (véletlenül) sok ideje jutott a készülődésre, máris az Elegáns csapatban találja magát. Világos ing/blúz, öltöny/kosztüm, fényes cipő - egyik sem az a homokban dagonyázós darab. 

13. A KÖZLÉKENY

Bárkivel szívesen beszélget, bármiről. De leginkább a gyerekről, természetesen. Szereti kiönteni a lelkét, kikéri mások (akár teljesen idegenek) véleményét. Olyanokat is elmesél, amire nem biztos, hogy a többi szülő kíváncsi, de neki nem létezik a "túl sok információ" fogalma. 

14. A SPORTEMBER

jatszoter_edzes.jpg

Azok a kedvenc játszóterei, ahol tud húzódzkodni, vagy fejjel lefelé lógásból felüléseket csinálni. A gyereket planking pozícióból tartja szemmel, közben megdönti az egyéni csúcsát, már 2 percig bírja. A nagy füves területen fekvőtámaszozik, kitöréseket végez, nyújt, lazít, jógázik, tai-chi-zik. A gyerekek jól szórakoznak, a felnőttek csodálják és még az is lehet, hogy kedvet kapnak... 

15. AZ ÁLDOZAT

Unott arccal turkál a homokban, és csak kötelességből löki azt a nyavalyás hintát. Gyakran ismétli a "Ne fárasszál már!", vagy a "Hagyjál már!" mondatokat, ha a gyerek kéri valamire. Uralkodnia kell magán, hogy ne hangosan számolja vissza a perceket, amiket még a téren kell töltenie. Számára ez a program nem felüdülés, inkább büntetés. Persze az is lehet, hogy csak rossz kedve van, beteg vagy fáradt... Ez a fenti típusok közül mindenkivel megesik, kivéve Tökéllyel. 

/Képek forrása: 1, 2, 3: Pixabay, 4: Pixabay, 5, 6/

Ha szívesen olvasol gyereknevelési témákról - akár komolyan, akár humorosan, látogasd meg a gyerekkelvagyok.net oldalt! ITT pedig csatlakozhatsz hozzánk a facebook-on is, több, mint 20 000 másik szülő vár.

Szólj hozzá

játék gyerek szülő gyermek játszótér