2018. nov 21.

„Amivel nem lehet mellényúlni a jövőben” - Rendhagyó pályaválasztási tanácsadás

írta: kreatív pszichológia
„Amivel nem lehet mellényúlni a jövőben” - Rendhagyó pályaválasztási tanácsadás

thought-2123970_1920.jpgA múltkor kaptam egy nagyon kedves meghívást, egy általános iskolában kellett a pályaválasztás "rejtelmeiről" beszélni kicsit. Volt egy rendhagyó aspektusa, így ezt közkinccsé teszem. Ugyan nem vagyok varázsló, de hadd váteszkedjek egy kicsit arra vonatkozóan, hogy -szerintem- mivel nem lehet mellényúlni a jövőben. 

 - „A legtöbb gyerek számára csupa kudarc az iskola. Képtelenség megítélni, hogy milyen tudásra lesz szükségünk negyven vagy akár tíz év múlva is” (John Holt: Iskolai kudarcok, 1991) - ez hatványozottan igaz ma is, sőt. Ha '91-ben 10 évet sem lehetett előre jósolni, akkor ma már 2-3-at se könnyű.


- Idegen nyelvek ismerete biztos, hogy nem lesz zsákutca. Szerintem (bár tévedhetek), ha valaki az anyanyelvén túl ismer még két nyelvet magas szinten, akkor már abból megélhet, ha semmi máshoz nem is ért különösebben. Ja, azt mondani se kell, hogy a magas szintű idegennyelv-tudáshoz az anyanyelv ismerete sem kifejezett hátrány. Sajnos elég sokan kezelik a magyar nyelv szabályait meglehetős, hm, rugalmassággal...

girl-2771936_1920.jpg
- Információ (=hatalom, de legalábbis előny). A megszerzése, a használata, a felkutatásának képessége, a kritikai gondolkodás és elemzés a talált infókkal kapcsolatosan abszolút pozitívum.

- Ehhez -részben vagy akár teljesen- kapcsolódóan, fontos a digitális írástudás, az infokommunikációs eszközök használata. Félreértések elkerülése végett: nem hülyeségekre. Nem a mindenféle játékokban elért legtöbb pont, a chatelés meg ilyen kevéssé releváns dolgokat kell tudni pl. számítógépen vagy más eszközön, hanem komolyabb, a munkaerőpiac szempontjából hasznos dolgokat.


- Együttműködés és önállóság egyidejűleg. Igen, kicsit paradox, de csak kicsit. A magányos farkasok ideje lejárt, muszáj tudni együttműködni másokkal, gyakorlatilag bárhonnan a világból. Ez nem jelenti azt, hogy nincs önálló feladat, nincs egyedi felelősség, de teljesen egyedül szinte kizárt, hogy dolgozzon majd bárki is. Az együttműködés, a tudás és az erők összeadása tanulható, nem csak a versengés.


- Önálló ismeretszerzés, önálló elsajátítás. Senkit nem érdekel majd, ha nem tanultad az iskolában. Ez a feladat, oldd meg, ez a probléma, birkózz meg vele. Ha ismeret kell hozzá, szerezd meg, ha készség-képesség, sajátítsd el. Röviden tehát tanulj meg tanulni - egyedül. Ne várd a sült galambot.
Biztos van még más is, de ezek jutottak eszembe. Ha van hozzáértőnek kiegészítése, tegyétek meg!

Dr. Erdei Róbert

pszichológus, a neveléstudomány doktora

Szólj hozzá

gyereknevelés pszichológia pályaválasztás