2016. jan 19.

5 +1 kérdés, amit ne tegyél fel egy anyának

írta: Czecz Fruzsina
5 +1 kérdés, amit ne tegyél fel egy anyának

Egy nőhöz rengeteg kérdés érkezik: hivatalos, randira hívó, pletykaéhes, vájkálódó, baráti, érdeklődő, kötözködő... És még sorolhatnánk a jelzőket.
A kérdések száma pedig hatványozódik, ha az ember lányából kismama, majd anyuka lesz. Az első, legérzékenyebb időszakban csak arra vágyik, hogy biztassák, elfogadják és támogassák őt. Persze ez később sem esik neki rosszul, mikor már a kamasz gyerekeit neveli, de már edzettebben kezeli a helyzeteket. 

Íme 5 + 1 kérdés, amit ne tegyél fel, ha jót akarsz. Magadnak és az anyukának egyaránt. 

1. MILYEN VOLT A SZÜLÉS?
Ez a téma adja magát egy friss anyukánál, mégsem biztos, hogy szeretne róla beszélni. Ha szívesen meséli el, megteszi magától is. De ha valamiért rossz emlék neki, vagy érzékenyen érinti, nem érdemes faggatni. 

2. VAN ELÉG TEJED? 
Magánügy. Lehet, hogy több litert fagyaszt le hetente, lehet, hogy este tápszert ad a babának, és az is lehet, hogy egyáltalán nem tud szoptatni. Vagy nem akar. A "jóanyaság" és a tej mennyisége nem egyenesen arányos.

3. HOGY BÍROD EGÉSZ NAP EGYEDÜL OTTHON?
Ehhez a kérdéshez általában aggódó hangsúly és arc is tartozik. Erre pedig semmi szüksége az anyukának... Eddig is tudta, hogy egész nap egyedül van otthon, nem kell ezt még jobban kiemelni. Azzal viszont sokat segítesz, ha felajánlod, hogy meglátogatod, vagy felhívod a figyelmét a közelben lévő baba-mama programokra. Hátha megtetszik neki valamelyik. 

4. ÉÉÉÉS? MIKOR JÖN A TESÓ? 
(Ezt tőlem már a szülés utáni napon megkérdezte néhány vicces kedvében lévő látogató...)
De ha a kérdés nem csak ugratás, hanem komoly, rosszul is elsülhet. Az előző néhány példához hasonlóan ez is magánügy. Nem tudhatod, lehet, hogy az első gyerekre éveket vártak, és csoda, hogy egyáltalán megszületett. Lehet, hogy semmi akadálya nem lenne még egy focicsapatnyi gyereknek, mégis úgy döntöttek, hogy csak egyet nevelnek. És az is lehet, hogy már "dolgoznak" a tesón, vagy már tudják is, hogy úton van, de még nem szeretnék elmondani. 

5. MÉG NEM KÚSZIK, MÁSZIK, ÜL, ÁLL, JÁR, BESZÉL, SZOBATISZTA?
Pedig a szomszéd gyereke ilyen idősen már focizott és közben verset szavalt. 
De ez egy másik gyerek, és nem lehet őket összehasonlítani. A "Még nem?" kezdetű kérdésekkel csak elbizonytalanítod az anyukát, és aggódni kezd. Az ő gyereke le van maradva? Lehet, hogy valami baja van? (Természetesen ha egy téma, pl. a mozgásfejlődés szakértője vagy, és valóban komoly problémát veszel észre, jelezd!)

+ 1: NEM JÖN MÉG A GYEREKEKNÉL A GÓLYA?
Ha megválaszoltak (vagy megúsztak) minden kérdést az első húsz évben, az anyákra újabb kihívások várnak. A felnőtt gyerekükről kezdik faggatni őket. Mikor jön az unoka? Mikor lesz még több unoka? Mindegyik gyerekednek van már saját családja? 
A boldog nagyi általában előkap egy fotóalbumot, és csak mesél, mesél, mesél. Kérdés nélkül is.
Lehet azonban, hogy még párt sem talált a felnőtt fia / lánya. Vagy talált, csak utazni, dolgozni, bulizni szeretnének pár évet. És az is lehet, hogy nagyon várják már az emlegetett unokát, de nem érkezik. Vagy megérkezett, csak elvesztették...

Az élet sok olyan forgatókönyvet tud produkálni, amire nem is gondolnánk.
Kezeljük tapintattal a gyerekvállalással és gondozással, neveléssel kapcsolatos témákat!

baby-17327_960_720.jpg 

Czecz Fruzsina 
pszichológus

Ha tetszett a bejegyzés, és Te is gyerekkel vagy, csatlakozz a blog facebook oldalához! 

Szólj hozzá

kérdés gyerekkelvagyok Gyerekkel vagyok