Az első 10 perc számít!
Nem mindegy, hogy mivel töltöd a munkanapod első tíz percét. Ugyanis ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy aznap eredményes leszel-e vagy sem.
Legtöbbünk azzal indít, hogy bekapcsolja a számítógépet, megnézi az e-mailjeit, vagy az okos telefonon kapott üzenetekre válaszol. Ezzel az a baj, hogy rögtön reaktív üzemmódba állít, azaz figyelmed fókuszába mások dolgai kerülnek, nem pedig a saját tennivalóid. Sokkal célravezetőbb a napot egy rövid tervezési szakasszal indítani!
Nézzük pontokba szedve, hogyan történik ez:
- Ülj az asztalodhoz, de mielőtt a computer bekapcsoló gombjára nyomnál, tedd fel magadnak ezt a kérdést:
„Ha véget ér ez a nap, mitől érezném magam elégedettnek? Mit szeretnék ma elérni?”
Ennek a kérdésnek a segítségével rájöhetsz arra, mi igazán fontos és mi az, amit bár sürgetőnek érzel, várhat még.
- Úgy készíts listát a tennivalókról, hogy azokat részfeladatokra bontod. Hasznos, ha minden részhez kapcsolsz egy cselekvést.
Például nem egyszerűen „prezentáció készítés”, hanem „adatok gyűjtése”, „képek szelektálása”, „diák összeállítása”, stb.
A kutatások szerint ugyanis minél specifikusabb a célkitűzés, annál valószínűbb a siker.
A részletekre bontás azért is jó, mert így figyelmünk egyszerre csak egyetlen tennivalóra irányul, ahelyett, hogy a teljes, komplex folyamatra kellene koncentrálnunk. Ezzel nemcsak időt takarítunk meg, de a megfelelő haladási rend olyan, mint a kikövezett út.
- Állítsd prioritási sorrendbe a tennivalókat aszerint, hogy melyik igényli a legnagyobb mentális befektetést. A nagy energiát, kihívást igénylő feladatokat tedd a munkanap elejére, mivel az idő múltával az akaraterő, figyelmi kapacitás lankadni fog. (Legjobb teljesítményre délelőtt vagyunk képesek, illetve az ebéd utáni periódusban 3 óra körül van még egy teljesítmény-csúcs.)
Ez az egész tervezési folyamat nem igényel többet 10 percnél, viszont remek „kottát”jelent a munkanap egészére nézve. Nem is beszélve arról az elégedettségről, amikor úgy tudjuk letenni a tollat, hogy „mára megtettem minden tőlem telhetőt”.
Ne gondold, hogy ez csak a szellemi munkát végzőkre igaz. Egy híres séf nyilatkozta, hogy minden jól sikerült főzésnek a pontos tervezés az alapja. Ezt a gasztronómiában „Mise-en-place”-nek, vagy „Meez”-nek nevezik, azaz „Beállítás” - olyasmit jelent, hogy minden a helyén. Ez a hozzáállás valójában egy tudatállapot, tudatos jelenlétnek hívjuk, de ma már egyre többen ismerik Mindfulness néven is.
S ez nem korlátozódik a „hivatalos” munkára, akár a hétköznapok – például a házimunka – részévé is válhat. Nemrégiben megjelent erről egy remek könyv is, Basa Ágnes és Dobos Andrea Beáta szerzőpáros írása Buddha a porszívóban címmel. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne másképp tevékenykedni, mint eddig, több örömöt, s nem utolsó sorban nagyobb hatékonyságot tapasztalni az otthoni teendők elvégzése során.
Mogyorósy-Révész Zsuzsanna
pszichológus
A Lelkizóna írásait kövesse a facebookon, hogy ne maradjon le a legújabb bejegyzésekről!
saját blog: Pszichológus a galériában