Lelkizóna

A pozitív pszichológia magazinja

2019. feb 14.

3 erény, ami hozzásegít céljaid eléréséhez

írta: SzabóElvira
3 erény, ami hozzásegít céljaid eléréséhez

Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! III.

A kutatások szerint azok, akik képesek jelentőségteljes célokat kitűzni maguk elé és azokért küzdeni, jobban meg tudják őrizni boldogságérzetüket az élet kisebb-nagyobb kihívásai közepette. Csakhogy a célállítás kockázattal jár, hiszen a siker es megvalósítás és a dugába dőlés kudarcának lehetősége egyaránt benne rejlik – mondhatni mindent vagy semmit játszik, aki célt mer kitűzni maga elé. Ha kudarcot vallunk, nemcsak a támpont és a távlat, de az önértékelésünk is oda. Ha azonban megvalósítjuk, amit próbaként szabtunk magunknak, nemcsak jó érzés a tükörbe nézni, de kiegyenesedik a derekunk, és egyre többet bírnának izmaink is. Hogy ez utóbbi legyen a kimenetel, utánajárunk annak, milyen erények segíthetnek a sikeres ...

Tovább Szólj hozzá

karrier önmegvalósítás karrierépítés önfejlesztés célok elérése Szabó Elvira

2019. feb 11.

„Szejetlek, apa!”

írta: SzEGy
„Szejetlek, apa!”

dad-3706804_640.jpg

"Szejetlek, apa!" - Ezt mondta a kicsi, és ez a két kis szó mindenkit mélyen megérinthetett (pontosabban másokat, idegeneket, de lehet, hogy bárkit az apján kívül), és talán a jéghegyeket is megolvasztotta volna.

Mondjuk az apját nem hatotta meg. Az igazat megvallva, abban sem vagyok biztos, hogy hallotta. Ritkán figyel a kicsire, akkor is kelletlenül. Idegesíti őt a gyerek, zavarja a kötöttség. Olyan, mintha szabadulni szeretne tőlünk, és most, hogy belegondolok, alighanem mi is tőle.

Ez így már senkinek sem jó. Ha nem fognánk be olyan szorosan a saját szemünket, talán még láthatnánk is, hogy ennek a kapcsolatnak vége van, de hiszen éppen ezt nem szeretnénk tisztán látni.

Biztosan ő is vadul csalódott, én piszkosul az vagyok, mert ...

Tovább Szólj hozzá

döntés gyereknevelés agresszió félelem gyermek válás veszélyeztetés

2019. feb 08.

3 lépés, hogy kialakítsd az önazonosságodat

írta: SzabóElvira
3 lépés, hogy kialakítsd az önazonosságodat

Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! II.

A belső motiváció és az élettel való elégedettség alapja, hogy meghatározzuk a személyes hivatásunkat - azt a célt, tevékenységet, aminek megvalósításával éppen mi tehetünk hozzá a világhoz. A megfelelő cél kitűzésének első lépése, közhellyel szólva, önmagunk megtalálása. És nem a szemünk előtt elhúzó utcai óriásplakátokról, a médiából látott ideálképek vagy hozzátartozóink elvárásai alapján határozhatjuk meg az énképünket – ha így teszünk, nem önmagunkat, hanem egy hamis ént fogunk megvalósítani. A belső, szilárd alapra kell ráakadnunk, amit úgy hívnak, önazonosság, és amiről tudjuk: „Igen, ezt képviselem a világban.”

pexels-photo-407237.jpeg

...

Tovább Szólj hozzá

önismeret önmegvalósítás önbecsülés önfejlesztés gyökerek és szárnyak célok elérése Szabó Elvira

2019. feb 06.

Mélységek és magasságok – avagy a benned élő harcos 

írta: kreatív pszichológia
Mélységek és magasságok – avagy a benned élő harcos 

 

1_17.jpgSikerek és kudarcok; öröm és bánat; szeretet és gyűlölet; világosság és sötétség; hullámhegyek és hullámvölgyek; magasságok és mélységek – egyik sem létezhet a másik nélkül. A világ jelenségeiben fellelhető ellentétek egységét igen szemléletesen fejezi ki a kínai taoista filozófiában a jin (a hegy árnyékos oldala) és a jang (a hegy napos oldala),  amelyek – folyamatos alakulás, változás közepette – szintén csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők.

...

Tovább Szólj hozzá

érzelem stressz életmód

2019. feb 04.

Mihez kezdjek az életemmel?

írta: SzEGy
Mihez kezdjek az életemmel?

winter-2304231_640.jpg

Mihez kezdjek az életemmel, ha fáj?

Na de tényleg, most komolyan kérdem!

Hogyha ma nem az, az alapérzés hatja át a perceimet, óráimat, hogy minden rendben, hű de vidám, csupa napfény és madárdal az élet, és nosza gyerünk, vessük bele magunkat a sűrűjébe, irány csörögni, pörögni, ismerkedni, akkor nem is lehetek elég pozitív? Ha problémám van, rögtön problémás lettem?

Jobb is, ha sandán méregetve elkerülnek?

Ki tudja, lehet, hogy ez fertőz?

Igen: élni, míg élünk,
Igen: ez a szabály.
De mit csináljunk az életünkkel,
Ha fáj? [i]

Igen, itt fájdogálok. Természetesen csak csendesen. Egyrészt mert a kutyát se érdekli a nyomorom, minek adnék neki hangot (a rossz nyelvek szerint a körülöttem élők 90%-át közömbösen ...

Tovább Szólj hozzá

érzelem ismerkedés életmód megküzdés veszteség bántalmazó család

2019. feb 03.

Depresszió ellen ajánlom a sisu-t!

írta: Éva28
Depresszió ellen ajánlom a sisu-t!

walrus-2750985_960_720.jpg

Hogy vagy így most február elején? Milyen a hangulatod, hogy telnek a napjaid?

Nem finomkodok, rákérdezek: voltál már depressziós? Vagy épp most? Vagy valami ilyesmi? Magad sem tudod? Netán kiégéses helyzet?

Vagy azt sem tudod miről beszélek? De jó neked!!

Nem fogok most mélyebben belemenni a depresszió témájába, hiszen rengeteg szakirodalom és könnyebben emészthető írás is található róla, csak azt még megjegyezném, hogy sajnos az Eurostat szerint az EU-ban Magyarországon a legmagasabb a depressziósok aránya (10,5%, miközben az EU átlaga 6,8%; de pl. Szlovákia és Csehország 4 % alatti, Finnországban, a 'sötét' északon is csak 5 %).

Szerintem a legtöbben sokszor megéljük azt a bizonyos ’depis’ állapotot, mikor milyen ...

Tovább Szólj hozzá

depresszió életmód megküzdés coaching coach co

2019. feb 01.

A boldogság személyes törekvéseink mellékterméke

írta: SzabóElvira
A boldogság személyes törekvéseink mellékterméke

Ne csak álmodozz, hanem tegyél a céljaidért! I.

Amikor feltesszük valakinek a kérdést, mi hoz boldogságot, kiteljesedést az életébe, válaszul sok esetben a jövőre vonatkozó célok, kívánságok, álmok gyűjteményét kapjuk. Igaz, sokak számára a legfőbb cél maga a boldogság elérése, a kutatások mégis azt sejtetik, hogy a boldogság megélése sosem egy kitartó törekvés, küzdelem eredménye, hanem mindezek – mellékterméke. De hogy is van ez?

equipo-1251179_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

boldogság önmegvalósítás célok elérése Szabó Elvira

2019. jan 29.

Így építheted a karriered GYES alatt!

írta: kreatív pszichológia
Így építheted a karriered GYES alatt!

  stickies-2852375_1920.jpg

Előző írásomban felsoroltam pár szempontot, amiért érdemes a GYES alatt foglalkozni a karrierépítéssel. (Akinek a karrierépítés szótól a hideg futkos a hátán, olvassa el korábbi írásomat, hátha változik a véleménye!)

Most néhány egyszerű ötletet is javasolnék, melyeket még azok az édesanyák is kipróbálhatnak, akiknek segítség hiányában korlátozott a rendelkezésre álló szabadideje.

  1. Kapcsolattartás a korábbi munkahellyel

Érdemes rendszeres időközönként felkeresni korábbi munkahelyünket, babával, kisgyermekkel együtt is. Jellemzően sok cég meg is hívja egyes eseményekre, ünnepségekre szülési szabadságukat töltő munkatársait. Miért jó ez? Vélhetően szeretettel fognak fogadni és egy kis változatosságot hoz ...

Tovább Szólj hozzá

gyereknevelés életmód karrierépítés

2019. jan 28.

Tudhatnád, milyen fontos vagy!?

írta: SzEGy
Tudhatnád, milyen fontos vagy!?

  frost-202686_640.jpg

Igazán?

Fontos vagyok neked?

Meghatóan jó érzés, és milyen rég nem gondoltam erre.

És mennyire vagyok fontos?

Jaj, bocsánat!

Ez már majdnem illetlen kérdés (hiszen, hogy jövök ahhoz, hogy a te érzéseid nagyságát, mélységét firtassam, vagy az igazolását kérjem, esetleg a saját bizonytalanságommal terheljelek), és ezzel a kérdéssel még nem is ez a legnagyobb baj.

Hanem a belső folyamatokra, történésekre vonatkozó SI rendszer teljes hiánya, mert már megint nagyon kellene ide valamilyen mértékegység, ahhoz, hogy valóban megválaszolható legyen.

Mivel mérik vajon máshol, mások az egyéni fontosságot?

horizontal-2348889_640.jpg

Esetenként az sem biztos, én tudom magamról, hogy számítok [i] .

Talán a lángoló szerelem és a perzselő ...

Tovább Szólj hozzá

kapcsolat boldogság érzések kötődés értékrend elégedettség elvárások

2019. jan 25.

„A gyerek pályaválasztása szülői küzdelem is”

írta: SzabóElvira
„A gyerek pályaválasztása szülői küzdelem is”

Interjú Kiss Gergely pályaorientációs tanácsadóval, a Miénk a Pálya csapatának vezetőjével

Gyakran teszik fel a kérdést a pályaválasztó fiatalok: „Milyen munkával lehet jól keresni?” , viszont sokkal ritkábban fogalmazódik meg részükről e kérdés ellenpontja: „Mi az a munka, amit szívvel-lélekkel tudnék végezni?” Ezekről a kérdésekről kezdtem el beszélgetni Kiss Gergely pályaorientációs tanácsadó val, és minél mélyebbre merültünk a pályaválasztást meghatározó tényezők halmazában, annál több kulturális hatás és neveltetési minta bonyolította a képet. S természetesen szó esett arról is, hogyan érdemes végigvinni a pályaválasztás folyamatát – mind a fiataloknak, mind a szüleiknek.

...

Tovább Szólj hozzá

interjú karrier önmegvalósítás krízis karrierépítés életszakaszok Szabó Elvira

2019. jan 23.

Karrierépítés GYES alatt?

írta: kreatív pszichológia
Karrierépítés GYES alatt?

5 ok, amit érdemes fontolóra venni!

people-2557405_1920.jpgGondolom sokan már a cím miatt is felháborodnak! Miért kellene a munkával foglalkoznia egy édesanyának, ahelyett, hogy a gyermekével törődne? A karrier szó  negatív kicsengésű, a „karrierista” kifejezés ugrik be rögtön mindenkinek, ugyanakkor jelenleg jobb kifejezés nem áll a rendelkezésünkre (azért várom a javaslatokat, hátha mégis). Természetesen nem a gyermeknevelés helyett, hanem mellette lehet a karriertervezéssel foglalkozni, sőt érdemes is. Ha egy édesanya már a GYES alatt tervezi a jövőjét az nem önző, szívtelen, a gyermekét nem kellően szerető szülő, hanem egy felelősségteljesen gondolkodó felnőtt ember!  Íme 5 ok, amiért ezt így gondolom!

  1. Változások

Bár a törvény szerint a munkáltató köteles a GYES-ről ...

Tovább Szólj hozzá

gyermek életmód megküzdés

2019. jan 21.

Poggyász nélkül utazni

írta: SzEGy
Poggyász nélkül utazni

  luggage-2020548_640.jpg

A januári reggel csípős hidegében filigrán [i] , fiatal nő előzött meg a járdán, határozott, ruganyos, szinte táncosan könnyed léptekkel haladt.

Az én aktuális ízlésemhez képest, ami finoman szólva öregesen megfontolt, a szokásos téli időjárásra tekintettel előszeretettel réteges, és a létfontosságú szerveket körültekintő óvatossággal takaró ruházkodást diktál, ő borzasztóan lazán felöltözöttnek tűnt, apró, derékig se érő, vékonyka bőrdzsekijében, szűk farmerjában és hosszú csizmájában.

Oldalán tenyérnyi „táska” libegett, akkorka, hogy talán, de nem egészen biztosan, a pénztárcám egymagában még belefért volna.

Ez igen, gondoltam, ő aztán tényleg extra súlyoktól mentesen utazik.

Egyáltalán ...

Tovább Szólj hozzá

érzelem bűntudat szégyen titok nehézségek aggodalom túlsúly

2019. jan 17.

Olyan az életed, ahogyan gondolkodsz róla

írta: SzabóElvira
Olyan az életed, ahogyan gondolkodsz róla

Avagy milyen szemléletmód vitt el addig, hogy kiadtam első könyvemet

Az, hogy milyen szemmel tekintünk önmagunkra és az életünkre, hogyan gondolkodunk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, tükröződik abban, ahogyan az életünk alakul – pontosabban abban, ahogyan az életünket alakítjuk (mert mi alakítjuk, akkor is, ha nem így tűnik). Ezt pszichológiai kutatások támasztják alá.

...

Tovább Szólj hozzá

önmegvalósítás önfejlesztés mindset célok elérése Szabó Elvira komfortzóna elhagyása

2019. jan 15.

Nem csak a húszéveseké…

írta: kreatív pszichológia
Nem csak a húszéveseké…

Az „élet dele”: válság vagy lehetőség?

1_12.jpg

Ha újra húszéves lehetnék – vajon ki hogyan fejezné be a mondatot? Valószínűleg ahányan nekifutnánk, annyiféleképp; néhány dolog azonban minden bizonnyal visszatérő elem lenne: a fiatalság lendületének, tettrekészségének, az akkori egészségi állapot, fizikum és fizimiska visszahozásának, no és persze a kihagyott, elszalasztott (vagy annak vélt) lehetőségek bepótlásának igénye.

A reklámok, amik nap mint nap szembejönnek velünk, egyértelműen a fiatalság (s azzal együtt a szépség, egészség, siker, dinamizmus) kultuszát helyezik előtérbe. Úgy tűnhet, egyre kisebb jelentősége van az életkor előrehaladtával gyarapodó értékeknek, az élettapasztalatnak, vagy azoknak az ismereteknek, amelyeket az idősebb generációk adhatnak ...

Tovább Szólj hozzá

érzelem életmód megküzdés

2019. jan 14.

Küzdök a kilókkal

írta: SzEGy
Küzdök a kilókkal

  elephant-3891845_640.jpg

Na, ez rosszul kezdődik.

A vonzáselmélet hívei már most, a címnél lehurrognának, hogy ez így nem jó.

Egyszerűen nem szabad a figyelmemet a küzdelemre, a kínlódásra, az ellenállásra függeszteni, mert ezzel azt éltetem, erősítem, tehát már csak ettől is folyamatos harc várható.

Akkor most nekifutok újra, lehetne a cím például: A kilók és én

Nem, mégse. Ezzel már most elégedetlen vagyok, mert ebben meg a saját szerepem lett csupa passzív, ennyire azért nem rajtam kívül álló, nem teljesen független tőlem ez a dolog.

Azt hiszem ebbe a gondolatba alaposan beleakadtam, de most nincs kedvem tovább filozofálni rajta. Szerintem itt simán ugorjunk.

Vegyük hallgatólagosan úgy, hogy a szóhasználattól függetlenül már ...

Tovább Szólj hozzá

egészség változás félelem életmód fogyókúra megküzdés túlsúly